کروناویروس با بدن چه می کند؟
ایسنا علوم پزشکی تهران – آنچه دانشمندان در مورد چگونگی ابتلا به کروناویروس جدید و شیوه حمله آن به سلولها و همین طور چگونگی تأثیر آن بر اندامهایی غیر از ریه ها بدست آورده اند را در این مقاله بررسی می کنیم. به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از نیویورک تایمز ، از […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – آنچه دانشمندان در مورد چگونگی ابتلا به کروناویروس جدید و شیوه حمله آن به سلولها و همین طور چگونگی تأثیر آن بر اندامهایی غیر از ریه ها بدست آورده اند را در این مقاله بررسی می کنیم.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از نیویورک تایمز ، از آنجا که موارد ابتلا به کروناویروس در سرتاسر جهان رو به گسترش است و دولت ها اقدامات محدودیتی را برای مهار شیوع آن انجام می دهند ، هنوز هم سردرگمی زیادی در مورد آنچه که ویروس دقیقاً در بدن افراد انجام می دهد وجود دارد.
تب ، سرفه و تنگی نفس می تواند علائم تعداد زیادی بیماری از آنفولانزا تا سرماخوردگی را نشان دهد. مطالب زیر چیزی است که کارشناسان و محققان پزشکی تاکنون در مورد پیشرفت عفونت ناشی از کرونا ویروس جدید و آنچه هنوز نمی دانند ، بیان کرده اند.
چگونه کروناویروس جدید باعث عفونت می شود؟
این ویروس از طریق قطرات سرفه یا عطسه به هوا منتقل می شود ، افرادی که در نزدیکی این قطرات هست می توانند از طریق بینی ، دهان یا چشمان خود ویروس را وارد بدن کنند. ذرات ویروسی موجود در این قطرات به سرعت به پشت معابر بینی شما و به غشاهای مخاطی در پشت گلوی شما می روند و به یک گیرنده خاص در سلول ها وصل می شوند و از آنجا شروع به تکثیر می کنند.
ذرات کروناویروس پروتئین هایی دارند که از سطح آنها خارج شده است و این لبه ها پس از حمله به سلولهای فرد روی غشاهای سلولی قرار می گیرند و به ماده ژنتیکی ویروس اجازه می دهند وارد سلول های انسانی شود.
دکتر ویلیام شافنر ، متخصص بیماری های عفونی در مرکز پزشکی دانشگاه وندربیلت در نشویل گفت: این ماده ژنتیکی متابولیسم سلول را مختل می کند و در واقع به سلول می گوید: کارهای معمول خود را انجام ندهید. کار شما اکنون این است که به من در تکثیر و ایجاد ویروس کمک کنید.
چگونه این روند باعث مشکلات تنفسی می شود؟
با تکثیر ویروس ، سلولهای همسایه نیز ویروسی و مختل می شوند. علائم عفونت اغلب در قسمت انتهای گلو با گلودرد و سرفه خشک شروع می شود.
دکتر شافنر گفت: این ویروس به تدریج در لوله های برونش تکثیر می شود.وقتی ویروس به ریه ها می رسد ، غشاهای مخاطی آنها ملتهب می شوند. این می تواند به کیسه های ریه آسیب برساند و آنها باید سخت تر کار کنند تا بتوانند عملکرد خود را در تأمین اکسیژن خونی که در بدن ما گردش می کند و دی اکسید کربن را از خون خارج می کنند ، انجام دهند.
دکتر ایمی کامپتون فیلیپس ، رئیس کلینیک بهداشت و درمان بیمارستان اورت که اولین مورد ابتلا به کروناویروس در ایالات متحده را گزارش کرده بود در این باره گفت: اگر ریه های شما دچار تورم شوند ، گردش اکسیژن در غشای مخاطی بسیار دشوارتر می شود.
تورم و اختلال در جریان اکسیژن باعث می شود که آن مناطق در ریه ها با مایعات ، چرک و سلول های مرده پر شود. ذات الریه ، یک عفونت در ریه است که می تواند در چنین شرایطی رخ دهد.
بعضی افراد در تنفس آنقدر مشکل دارند که لازم است از دستگاه تنفسی استفاده کنند. در بدترین حالت این بیماری که به سندرم حاد تنفسی شناخته می شود ، ریه ها آنقدر پر از مایعات می شوند که هیچ مقدار پشتیبانی از تنفس فرد نمی تواند کمک کند و بیمار می میرد.
ویروس در ریه ها چه مسیری را طی می کند؟
دکتر شو یوان شیائو ، استاد آسیب شناسی دانشکده پزشکی دانشگاه شیکاگو ، گزارش های آسیب شناسی را در مورد بیماران کروناویروس در چین بررسی کرده است. وی گفت: به نظر می رسد ویروس در مناطق جانبی دو طرف ریه شروع می شود و پس از مدتی به دستگاه تنفسی فوقانی ، نای و سایر راههای تنفسی مرکزی می رسد.
دکتر شیائو ، که همچنین به عنوان مدیر مرکز پاتولوژی و تشخیصی مولکولی در دانشگاه ووهان فعالیت می کند افزود: این الگو به توضیح این مسئله کمک می کند که چرا در ووهان ، جایی که شیوع بیماری آغاز شد ، بسیاری از اولین موارد ابتلا به کروناویروس بلافاصله تشخیص داده نشدند.
سبک آزمایش اولیه در بسیاری از بیمارستان های چین همیشه عفونت در ریه های محیطی را تشخیص نمی داد ، بنابراین برخی از افراد مبتلا به علائم بیماری بدون درمان به خانه فرستاده شدند.
وی گفت: این افراد برای معالجه به بیمارستان های دیگر می روند یا در خانه می مانند و خانواده خود را نیز آلوده می کنند. این یکی از دلایلی است که این ویروس چنین شیوع گسترده ای داشته است.
یک مطالعه جدید که توسط تیمی از محققان دانشکده پزشکی Icahn در ماونت سینای انجام شده ، نشان می دهد بیش از نیمی از ۱۲۱ بیمار در چین در اوایل ابتلا به بیماری خود ، نتایج سی تی اسکن نرمال داشتند. این مطالعه و کار دکتر شیائو نشان می دهد که با پیشرفت بیماری ، سی تی اسکن “کدورت های شیشه ای زمینه” را نشان می دهد ، نوعی از پوشش مات در قسمت هایی از ریه که در بسیاری از انواع عفونت های تنفسی ویروسی مشهود است. این مناطق مات می تواند در مناطقی پراکنده و شدید شوند و در نتیجه بیماری بدتر می شود و آنچه را رادیولوژیست ها الگوی “سنگفرش دیوانه وار” می نامند در اسکن افراد ایجاد می کند.
آیا ریه ها تنها قسمت بدن هستند که آلوده می شوند؟
لزوما این طور نیست. دکتر کامپتون فیلیپس گفت: این عفونت می تواند از طریق غشاهای مخاطی ، از بینی به سمت راست روده گسترش یابد. بنابراین ، اگرچه به نظر می رسد ویروس کار خود را از روی ریه آغاز می کند، ممکن است بتواند سلولهای دستگاه گوارش را نیز آلوده کند. احتمالا به همین دلیل است که برخی از بیماران علائمی مانند اسهال یا سوء هاضمه دارند. دکتر شافنر گفت: این ویروس همچنین می تواند وارد جریان خون فرد شود.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های واگیردار ایالات متحده می گوید که RNA حاصل از کروناویروس جدید در نمونه های خون و مدفوع افراد تشخیص داده شده است ، اما هنوز مشخص نیست که آیا ویروس عفونی می تواند در خون یا مدفوع پایدار بماند.
دکتر جورج دیاز ، مدیر بخش بیماریهای عفونی در مرکز پزشکی منطقه ای اورت واش ، گفت که مغز استخوان و اندام هایی مانند کبد نیز ممکن است ملتهب شوند. همچنین ممکن است در رگ های خونی کوچک التهاب ایجاد شود ، همانطور که با شیوع ویروس SARS در سال ۲۰۰۳ نیز این مساله رخ داد. تیم وی اولین بیمار کروناویروس ایالات متحده را نیز تحت درمان قرار داده است.
دکتر شافنر گفت: این ویروس در واقع بر روی ارگان هایی مانند قلب ، کلیه ، کبد می نشیند و ممکن است صدمات مستقیم به آن اندام ها وارد کند. از آنجا که سیستم ایمنی بدن برای مقابله با عفونت با حداکثر توان کار می کند ، التهاب ناشی از آن ممکن است باعث اختلال در عملکرد این اندام ها شود.
در نتیجه ، برخی از بیماران ممکن است صدماتی را تحمل کنند که نه توسط ویروس بلکه به خاطر فعالیت شدید سیستم ایمنی بدن خود ایجاد می شود.
کارشناسان هنوز اثبات نکرده اند که آیا این ویروس می تواند بر مغز تأثیر بگذارد. اما دانشمندانی که ویروس سارس را مورد مطالعه قرار داده اند ، بر اساس برخی از شواهد گزارش داده اند که ویروس SARS می تواند در بعضی از بیماران به مغز نفوذ کند. با توجه به شباهت بین SARS و Covid-19 ، عفونت ناشی از کروناویروس جدید ، مقاله ای که ماه گذشته در ژورنال ویروس شناسی پزشکی منتشر شده استدلال می کند این احتمال وجود دارد کروناویروس جدید بتواند برخی سلولهای عصبی را نیز آلوده کند.
چرا برخی از افراد شدیدا بیمار می شوند در حالی که بیشتر موارد ابتلا اینگونه نیستند؟
حدود ۸۰ درصد از افراد آلوده به کروناویروس علائم نسبتاً خفیفی دارند. اما اوضاع حدود ۲۰ درصد از مردم به مراتب وخیم تر می شود و در حدود ۲ درصد از بیماران در چین که بیشترین موارد را داشته است ، فوت کرده اند.
کارشناسان می گویند که اثرات این ویروس بستگی به قدرت سیستم ایمنی بدن دارد که ضعیف یا قوی است. افراد مسن یا افراد دارای مشکلات جدی سلامتی ، مانند دیابت یا بیماری مزمن دیگر ، بیشتر احتمال دارد دچار علائم شدید بیماری شوند.
دکتر شیائو معاینات پاتولوژیک دو نفر در چین که در ماه ژانویه به دلایل دیگری به بیمارستان در ووهان رفتند را بررسی کرد. آنها برای انجام مراحل اولیه درمان سرطان ریه به عمل جراحی نیاز داشتند، اما سوابق آنها بعداً نشان داد که آنها نیز مبتلا به عفونت کروناویروس بوده اند ، که بیمارستان در آن زمان این مورد را تشخیص نداده بود. وی گفت، سرطان ریه هیچ یک از این دو بیمار به اندازه کافی پیشرفته نبود که آنها را بکشد.
دکتر شیائو گفت: یکی از این بیماران که یک زن ۸۴ ساله مبتلا به دیابت بود بر اثر ذات الریه ناشی از کرونا ویروس درگذشت.
بیمار دیگر ، یک مرد ۷۳ ساله ، با سابقه فشار خون بالا بود که طی ۲۰ سال به خوبی آن را کنترل کرده بود و تا حدودی سالم تر بود. دکتر شیائو گفت: این مرد برای برداشتن تومور ریه ، عمل جراحی موفقیت آمیزی داشت و مرخص شد و نه روز بعد به بیمارستان بازگشت زیرا به دلیل تب و سرفه ، مشخص شد که کرونا ویروس دارد.
دکتر شیائو گفت که این مرد در اولین دوره بستری خود در بیمارستان به این ویروس آلوده شده بود ، زیرا بعداً سایر بیمارانی که در اتاق ریکاوری بعد از عمل جراحی همراه او بودند نیز مبتلا به کروناویروس شدند. مانند بسیاری موارد دیگر ، روزها طول کشید تا این فرد علائم تنفسی کروناویروس را بروز دهد.
این مرد پس از ۲۰ روز در بخش بیماریهای عفونی بیمارستان بهبود یافت. کارشناسان می گویند ، هنگامی که بیمارانی مانند این فرد بهبود می یابند ، به این دلیل است که مراقبت های حمایتی مانند مصرف مایعات ، پشتیبانی از دستگاه تنفسی و سایر روشهای درمانی به آنها اجازه می دهد تا از بدترین اثرات التهاب ناشی از ویروس گذر کنند و بهبود یابند.
دانشمندان هنوز چه چیزهایی درباره کروناویروس نمی دانند؟
خیلی چیزها. اگرچه این بیماری از بسیاری جهات به سارس شباهت دارد و علائم مشترکی با آنفولانزا و ذات الریه دارد ، ولی مسیری که کرونا ویروس طی می کند هنوز کاملاً درک نشده است.
دکتر دیاز می گوید برخی از بیماران می توانند بیش از یک هفته پایدار بمانند و ناگهان دچار ذات الریه شوند. به نظر می رسد برخی از بیماران بهبود می یابند اما دوباره دچار علائم می شوند.
دکتر شیائو گفت: برخی از بیماران در چین بهبود یافتند اما پس از مدتی دوباره مبتلا شدند ، ظاهرا به این دلیل که بافت ریه این افراد آسیب دیده و بعداً توسط باکتری های موجود در بدن آنها مورد حمله قرار گرفته است. برخی از این بیماران بر اثر عفونت باکتریایی و نه کروناویروس جان خود را از دست دادند. وی گفت: اما به نظر نمی رسد که این دلیل اصلی مرگ و میر ها باشد.
موارد دیگر اسرار غم انگیزی بوده اند. دکتر شیائو گفت که او شخصاً مرد و زنی را می شناسد که به این بیماری مبتلا شده اند و به نظر می رسید در حال بهبودی هستند. سپس وضعیت مرد وخیم شد و در بیمارستان بستری شد.
دکتر شیائو گفت: او در آی سی یو از دستگاه اکسیژن استفاده می کرد و به همسرش پیامک داد که حالش بهتر می شود ، اشتهای خوبی دارد و از این دست مسائل. اما اواخر بعد از ظهر ، همسرش دیگر پیامی از او دریافت نکرد. او نمی دانست که چه خبر شده و ساعت ۱۰ بعد از ظهر ، از بیمارستان به او اطلاع دادند که همسرش درگذشته است.
مترجم: مجید پوست چیان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید