تشخیص سرطان مثانه ۱۰ سال قبل از بروز علائم بالینی
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک مطالعه جدید و مسستند که توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در سازمان بهداشت جهانی (IARC) انجام شده ثابت می کند که نشانگر بیولوژیکی ساده در ادرار ممکن است یک آزمایش پیش بینی کننده مؤثر برای سرطان مثانه باشد و نشانگر وقوع این بیماری تا ۱۰ سال قبل از […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک مطالعه جدید و مسستند که توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در سازمان بهداشت جهانی (IARC) انجام شده ثابت می کند که نشانگر بیولوژیکی ساده در ادرار ممکن است یک آزمایش پیش بینی کننده مؤثر برای سرطان مثانه باشد و نشانگر وقوع این بیماری تا ۱۰ سال قبل از بروز علائم بالینی باشد.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از اطلس نیوز، سرطان مثانه یکی از چالش برانگیزترین انواع سرطان برای مهار در مراحل اولیه خود است. بهترین شیوه تشخیص برای این بیماری در حال حاضر استفاده از یک روش تصویربرداری تهاجمی به نام سیستوسکوپی است. طی تحقیقات اخیر چندین نشانگر زیستی محلول در ادرار در حال حاضر تحت بررسی هستند اما هیچکدام از نظر بالینی تا حدی گسترده نیستند که مورد تأیید کارشناسان قرار بگیرند. حتی در این صورت ، این نشانگرهای مبتنی بر ادرار فقط می توانند در پایش موارد فعال سرطان موثر باشند و در شناسایی مراحل اولیه بیماری کمکی نمی کنند.
چندین سال است که محققان دریافته اند جهش های ژنتیکی در ژن معکوس تلومراز (TERT) در بسیاری از موارد سرطان مثانه شایع است. این جهش های TERT را می توان در نمونه های ادرار افراد تشخیص داد ، اما تاکنون مشخص نشده است که آیا این نشانگر زیستی میتواند یک ابزار موثر برای تشخیص زودرس این بیماری باشد یا خیر.
برای بررسی این احتمال ، دانشمندان آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در سازمان بهداشت جهانی با تیمی از محققان ایرانی در یک پروژه تحقیقاتی بلند مدت به نام مطالعه کوهورت گلستان همکاری کردند. این پروژه در سال ۲۰۰۴ آغاز شد و طی آن بیش از ۵۰ هزار فرد سالم برای یک مطالعه پزشکی بلند مدت مشارکت داشتند. در ابتدای این پروژه نمونه برداری بیولوژیکی خون ، ادرار ، مو و ناخن این شرکت کنندگان ایجاد شد تا مبانی ارزشمندی را برای مطالعه در اختیار پژوهشگران این پروژه قرار دهد.
رضا ملک زاده ، نویسنده ارشد مطالعه جدید و پژوهشگر اصلی مطالعه کوهورت گلستان بیان کرد: “با جمع آوری نمونه های ادرار در هنگام ثبت نام برای ۵۰.۰۴۵ فرد ایرانی و پیگیری بیش از ۱۰ سال ، مطالعه کوهورت گلستان از معدود مطالعات آینده نگر مبتنی بر جمعیت است که فرصتی برای سنجش نشانگرهای زیستی ادراری برای تشخیص زودرس علائم بالینی سرطان مثانه را فراهم می کند.
وی توضیح می دهد از میان اعضای مطالعه ، ۳۸ نفر درنهایت به سرطان مثانه مبتلا شدند و در ۴۶.۷ درصد از این افراد جهش TERT قابل تشخیص است. شاید مهمتر از همه این نکته است که هیچ جهش TERT در میان ۱۵۲ عضو گروه کنترل عاری از سرطان مشاهده نشد.
اسماعیل هوزن ، همکار ارشد این مطالعه گفت: “نتایج ما اولین شواهد از یک مطالعه کوهورت آینده نگر مبتنی بر جمعیت در مورد پتانسیل استفاده از جهش دهنده های TERT ادراری بعنوان نشانگرهای تجاری غیر تهاجمی برای تشخیص زودرس سرطان مثانه ارائه می دهد.”
محققان تاکید می کنند که این مطالعه مقدماتی آزمایشی است و گروه کمی از افراد مبتلا به سرطان مثانه را مورد بررسی قرار می دهد ، بنابراین ماهیت پیش بینی جهش های TERT قبل از اینکه حتی به استفاده بالینی نزدیک شود نیاز به تأیید بیشتر دارد. با این حال این یک آزمایش فوق العاده امیدوارکننده ، ساده و ارزان در مورد سرطان مثانه است که در صورت تأیید در مطالعات بزرگتر می تواند به پزشکان یک ابزار جدید ارزشمند برای تشخیص ابتلا به این سرطان در مراحل اولیه خود ارائه دهد.
نتایج این تحقیقات جدید در مجله EbioMedicine منتشر شده است.
مترجم : مجید پوست چیان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید