استادیار جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران، پژوهشگر برتر انجمن پزشکان کودکان ایران شد.
در سی و هفتمین همایش بزرگداشت استاد دکتر محمد قریب، مقاله دکتر رامین مظفری کرمانی استادیار و عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران به عنوان مقاله برتر سال ۱۳۹۵ برگزیده شد. خلاصه مقاله دکتر...
در سی و هفتمین همایش بزرگداشت استاد دکتر محمد قریب، مقاله دکتر رامین مظفری کرمانی استادیار و عضو هیئت علمی جهاددانشگاهی علوم پزشکی تهران به عنوان مقاله برتر سال ۱۳۹۵ برگزیده شد.
خلاصه مقاله دکتر رامین مظفری کرمانی به شرح ذیل می باشد:
بروز اختلالات مادرزادی در شیرخواران حاصل از درمان¬های کمک باروری و مقایسه آن با شیرخواران حاصل از لقاح طبیعی
در بسیاری از کشورها حدود ۲ الی ۳ درصد از شیرخواران توسط یکی از روش های درمان کمک باروری به دنیا می آیند. اخیرا در کشور ما هم با توجه به پیشرفت در درمان های کمک باروری و موفقیت هایی که در درمان های نازایی صورت گرفته به همین میزان، نوزادانی از طریق یکی از روش های کمک باروری به دنیا می آیند. علیرغم موفقیت هایی که در این زمینه بوده، هنوز در بسیاری از مقالات نگرانی هایی در مورد وضعیت سلامت این دسته از شیرخواران و کودکان به چشم می خورد، به طوری که در بسیاری از مقالات کم وزنی موقع تولد، نارسی و بروز ناهنجاری های مادرزادی را در این دسته از بچه ها بیشتر از بچه های حاصل از لقاح طبیعی گزارش می شود و همچنین در این دسته از بارداری ها چون موارد چندقلویی بیشتر از بارداری های طبیعی است که عوارض زیادی برای مادر و هم برای شیرخوار از جمله زایمان زودرس، وزن کم موقع تولد و بروز ناهنجاری مادرزادی در شیرخوار موجب می شود.
اما چرا در این دسته از بچه ها امکان بروز اختلالات مادرزادی بیشتر هست، غالبا اسپرمی که از پدر گرفته می شود، سیکل عادی ۶۰ روزه را که باید در مجرای اپیدیدیم طی کند تا به اسپرم بالغ تغییر یابد، به علت نمونه برداری از این مجاری یا بیضه تکامل عادی را نخواهد داشت و یک اسپرم تکامل نیافته را در محیط آزمایشگاه لقاح می دهند.
ثانیا مادر تحت هورمون تراپی قرار می گیرد یعنی هورمون هایی برایش تجویز می شود تا تخمک گزاری انجام شود و بعد سلول تخمک را در محیط آزمایشگاه با اسپرم لقاح می دهند و همین تغییرات هورمونی می تواند منجر به آناپلوییدی کروموزمی شود.
همچنین تغییرات دما و استفاده از مواد شیمیایی در محیط آزمایشگاه می تواند منجر به موتاسیون های نقطه ای شود. سه موردی که ذکر شد از عواملی هستند که احتمال بروز تغییرات اختلالات مادرزادی در این دسته از شیرخواران را می افزاید.
در مطالعه ای که ما انجام دادیم، ۳۲۶ شیرخوار حاصل از درمان های کمک باروری به عنوان گروه هدف را با تعداد ۶۵۲ مورد بچه های حاصل از لقاح طبیعی به عنوان گروه کنترل مقایسه کردیم. مطالعه نشان داد بیشترین اختلالات مادرزادی در کودکان حاصل از لقاح طبیعی در دستگاه ادراری تناسلی و دوم بیماری های قلبی عروقی است و در کودکان حاصل از درمان های کمک باروری بیشترین اختلالات در سیستم عضلانی اسکلتی، آندوکرین و دستگاه ادراری تناسلی است. شایع ترین اختلالات عضلانی استخوانی که در این دسته از کودکان گزارش شد، مربوط به دررفتگی مادرزادی لگن است که تقریبا در ۳۲۶ کودک ۸ مورد این تغییر را نشان می دادند در صورتی که هیچ یک از کودکان با لقاح طبیعی چنین مشکلی نداشتند.
همانطور که قبلا اشاره شد، شایع ترین اختلالات مادرزادی در این دسته از کودکان اختلالات عضلانی اسکلتی بوده که شاید علت آن پوزیشن یا وضعیت بد جنین ها در داخل رحم در موارد چند قلویی قرار می گیرند که منجر به دررفتگی مفصل می شود یا شاید تغییرات هورمونی در این دسته از مادران عاملی برای این دررفتگی باشد. در مطالعه چند متغیر را به عنوان عوامل مداخه گر وارد کردیم؛ از جمله سابقه سقط، سابقه نازایی، نوع زایمان و سن مادر و تاثیر موارد ذکر شده در بروز اختلالات مادرزادی را بررسی کردیم و در مطالعه نتیجه مثبتی بدست نیامد و ارتباط معنی داری بین این دسته از متغیرها و بروز اختلالات مادرزادی مشاهده نشد.
تنها ارتباط معنی داری که بدست آمد، تاثیر نوع تکنیک بارداری ( طبیعی و یا کمک باروری) و دوم نوع تکنیک کمک بارداری که در این مطالعه دو روش IVF و ICSI مورد ارزیابی قرار گرفتند،که در روش IVF اختلال بیشتری را مشاهده کردیم.
نتیجه ای که می توان از مقاله گرفت: به پزشکان نوزادان و کودکان توصیه می شود زمانیکه نوزادی که از طریق یکی از راه های کمک باروری به دنیا آمده است را معاینه می کنند، حتما سونوگرافی از مفصل هیپ جهت بررسی دررفتگی مفصل ران و سونوگرافی از دستگاه اداری تناسلی جهت بررسی وجود ناهنجاری¬های مادرزادی در این سیستم انجام شود تا چنانچه مشکلی باشد زودتر تشخیص و درمان لازم انجام شود.
هیچ نظر! یکی از اولین.