دارو درمانی برای سرطان کبد جوابگو نیست
ایسنا علوم پزشکی تهران – روش های مختلفی برای درمان سرطان کبد وجود دارد که پزشک به نسبت مرحله ی سرطان دارد، آن ها را برگزیده و به بیمار برای بهبودش کمک می کند. به گزارش مایوکلینیک، اطلاع از داشتن هر گونه بیماری تهدید کننده زندگی می تواند ویرانگر باشد. هر فردی راه های خود […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – روش های مختلفی برای درمان سرطان کبد وجود دارد که پزشک به نسبت مرحله ی سرطان دارد، آن ها را برگزیده و به بیمار برای بهبودش کمک می کند.
به گزارش مایوکلینیک، اطلاع از داشتن هر گونه بیماری تهدید کننده زندگی می تواند ویرانگر باشد. هر فردی راه های خود را برای مقابله با تشخیص سرطان کبد پیدا می کند. اگرچه هیچ پاسخ آسانی برای افرادی که با سرطان کبد سروکار دارند وجود ندارد، توصیه های زیر ممکن است کمک کننده باشد.
دوستان و خانواده را نزدیک نگه دارید. قوی نگه داشتن روابط نزدیک به شما کمک می کند تا با سرطان کبد خود مقابله کنید. دوستان و خانواده می توانند حمایت عملی مورد نیاز شما را ارائه دهند، مانند کمک به مراقبت از شما اگر در بیمارستان هستید. و وقتی احساس می کنید تحت تأثیر سرطان هستید، آنها می توانند به عنوان حمایت عاطفی عمل کنند.
تشخیص سرطان کبد
آزمایش ها و روش های مورد استفاده برای تشخیص سرطان کبد عبارتند از:
آزمایشات خون: آزمایش خون ممکن است ناهنجاری های عملکرد کبد را نشان دهد.
تست های تصویربرداری: پزشک ممکن است آزمایش های تصویربرداری مانند سونوگرافی، سی تی و ام آر آی را توصیه کند.
برداشتن نمونه ای از بافت کبد برای آزمایش: گاهی اوقات برای تشخیص قطعی سرطان کبد لازم است تکه ای از بافت کبد را برای آزمایش آزمایشگاهی بردارید.
در طول بیوپسی کبد، پزشک یک سوزن نازک را از طریق پوست و وارد کبد شما می کند تا نمونه بافتی به دست آورد. در آزمایشگاه، پزشکان بافت را زیر میکروسکوپ بررسی می کنند تا سلول های سرطانی را جستجو کنند. بیوپسی کبد خطر خونریزی، کبودی و عفونت را به همراه دارد.
تعیین میزان سرطان کبد
هنگامی که سرطان کبد تشخیص داده شد، پزشک شما برای تعیین مرحله سرطان کار خواهد کرد. آزمایشهای مرحلهبندی به تعیین اندازه و محل سرطان و گسترش آن کمک میکند. تست های تصویربرداری مورد استفاده برای مرحله بندی سرطان کبد شامل سی تی اسکن، ام آر آی و اسکن استخوان است.
روش های مختلفی برای مرحله بندی سرطان کبد وجود دارد. به عنوان مثال، یک روش از اعداد رومی I تا IV استفاده می کند و روش دیگر از حروف A تا D استفاده می کند. پزشک شما از مرحله سرطان برای تعیین گزینه های درمانی و پیش آگهی شما استفاده می کند.
درمان سرطان اولیه کبد به میزان (مرحله) بیماری و همچنین سن، سلامت کلی و ترجیحات شخصی شما بستگی دارد.
عمل جراحی
عمل های مورد استفاده برای درمان سرطان کبد عبارتند از:
جراحی برای برداشتن تومور: در شرایط خاص، اگر تومور شما کوچک باشد و عملکرد کبد شما خوب باشد، ممکن است پزشک شما جراحی را برای برداشتن سرطان کبد و بخش کوچکی از بافت کبد سالم که آن را احاطه کرده است، توصیه کند.این که آیا این یک گزینه برای شما است یا نه به محل سرطان شما در کبد، عملکرد کبد و سلامت کلی شما بستگی دارد.
جراحی پیوند کبد: در طی جراحی پیوند کبد، کبد بیمار شما برداشته میشود و با یک کبد سالم از اهداکننده جایگزین میشود. جراحی پیوند کبد تنها یک گزینه برای درصد کمی از افراد مبتلا به سرطان کبد در مراحل اولیه است.
درمان های موضعی
درمانهای موضعی برای سرطان کبد آنهایی هستند که مستقیماً روی سلولهای سرطانی یا ناحیه اطراف سلولهای سرطانی تجویز میشوند. گزینه های درمانی موضعی برای سرطان کبد عبارتند از:
گرم کردن سلول های سرطانی: پزشک از جریان الکتریکی برای گرم کردن و از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. با استفاده از یک آزمایش تصویربرداری به عنوان راهنما، مانند سونوگرافی، پزشک یک یا چند سوزن نازک را در برش های کوچک شکم شما وارد می کند. وقتی سوزن ها به تومور می رسند، با جریان الکتریکی گرم می شوند و سلول های سرطانی را از بین می برند. سایر روشها برای گرم کردن سلولهای سرطانی ممکن است از امواج مایکروویو یا لیزر استفاده کنند.
انجماد سلول های سرطانی: پزشک از سرمای شدید برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. در طول عمل، پزشک یک ابزار (کرایوپروب) حاوی نیتروژن مایع را مستقیماً روی تومورهای کبد قرار می دهد. از تصاویر اولتراسوند برای هدایت کرایوپروب و نظارت بر انجماد سلول ها استفاده می شود.
تزریق الکل به تومور: در حین تزریق الکل، الکل خالص مستقیماً به داخل تومورها تزریق می شود، چه از طریق پوست و چه در حین عمل. الکل باعث مرگ سلول های تومور می شود.
تزریق داروهای شیمی درمانی به کبد: کموامبولیزاسیون نوعی شیمی درمانی است که داروهای قوی ضد سرطان را مستقیماً به کبد می رساند.
پرتو درمانی
این درمان از انرژی پرقدرت از منابعی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلول های سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده می کند. پزشکان با دقت انرژی را به سمت کبد هدایت می کنند و در عین حال از بافت سالم اطراف تومور مراقبت می کنند.
اگر درمانهای دیگر امکانپذیر نباشد یا کمکی نکرده باشند، پرتودرمانی ممکن است یک گزینه مناسب برای درمان سرطان کبد باشد. برای سرطان پیشرفته کبد، پرتودرمانی ممکن است به کنترل علائم کمک کند.
در طول درمان پرتودرمانی خارجی، روی یک میز دراز میکشید و دستگاهی پرتوهای انرژی را در نقطهای دقیق از بدن شما هدایت میکند.
یک نوع تخصصی پرتودرمانی، به نام رادیوتراپی بدن استریوتاکتیک، شامل متمرکز کردن پرتوهای پرتوهای زیادی به طور همزمان در یک نقطه از بدن شما است.
درمان دارویی هدفمند
درمان های دارویی هدفمند بر روی ناهنجاری های خاص موجود در سلول های سرطانی تمرکز دارند. با مسدود کردن این ناهنجاریها، درمانهای دارویی هدفمند میتوانند باعث مرگ سلولهای سرطانی شوند.
بسیاری از داروهای هدفمند برای درمان سرطان پیشرفته کبد در دسترس هستند.
برخی از درمانهای هدفمند فقط در افرادی که سلولهای سرطانی آنها دارای جهشهای ژنتیکی خاصی هستند، کار میکنند. سلول های سرطانی شما ممکن است در آزمایشگاه آزمایش شوند تا ببینند آیا این داروها ممکن است به شما کمک کنند یا خیر.
ایمونوتراپی
ایمونوتراپی از سیستم ایمنی بدن شما برای مبارزه با سرطان استفاده می کند. سیستم ایمنی بدن شما که با بیماری مبارزه می کند ممکن است به سلول سرطانی شما حمله نکند زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که سلول های سیستم ایمنی را کور می کند. ایمونوتراپی با تداخل در این فرآیند عمل می کند.
درمان های ایمونوتراپی معمولاً برای افراد مبتلا به سرطان پیشرفته کبد اختصاص دارد.
شیمی درمانی
شیمی درمانی از داروها برای کشتن سلول های در حال رشد سریع از جمله سلول های سرطانی استفاده می کند. شیمی درمانی می تواند از طریق ورید بازو، به شکل قرص یا هر دو انجام شود.
گاهی اوقات از شیمی درمانی برای درمان سرطان پیشرفته کبد استفاده می شود.
آماده شدن برای قرار ملاقات شما
اگر فکر می کنید ممکن است سرطان کبد داشته باشید، احتمالاً با مراجعه به پزشک خانواده خود شروع کنید. اگر پزشک شما مشکوک به سرطان کبد باشد، ممکن است به یک پزشک متخصص در بیماری های کبد یا به یک پزشک متخصص در درمان سرطان (انکولوژیست) ارجاع داده شوید.
از آنجایی که قرار ملاقات ها می توانند کوتاه باشند و از آنجا که اغلب زمینه های زیادی برای پوشش وجود دارد، ایده خوبی است که به خوبی آماده باشید. در اینجا اطلاعاتی وجود دارد که به شما کمک می کند آماده شوید و از پزشک خود چه انتظاری دارید.
از هرگونه محدودیت قبل از قرار ملاقات آگاه باشید. در زمان تعیین وقت، حتماً از قبل بپرسید که آیا کاری وجود دارد که باید انجام دهید، مثلاً رژیم غذایی خود را محدود کنید.
هر علائمی را که تجربه می کنید، از جمله علائمی که ممکن است به دلیل تعیین وقت ملاقات نامرتبط به نظر برسد، یادداشت کنید.
اطلاعات شخصی کلیدی، از جمله استرس های عمده یا تغییرات اخیر زندگی را یادداشت کنید.
فهرستی از تمام داروها و همچنین هر نوع ویتامین یا مکملی که مصرف می کنید تهیه کنید.
به همراه داشتن یکی از اعضای خانواده یا دوستان خود فکر کنید. گاهی اوقات به خاطر سپردن تمام اطلاعات ارائه شده در یک قرار کاری دشوار است. کسی که شما را همراهی می کند ممکن است چیزی را که از دست داده اید یا فراموش کرده اید به خاطر بیاورد.
سوالاتی را بنویسید تا از پزشک خود بپرسید.
زمان شما با پزشک محدود است، بنابراین تهیه لیستی از سوالات به شما کمک می کند از زمان با هم بودن خود نهایت استفاده را ببرید. در صورت تمام شدن زمان، سؤالات خود را از مهم ترین به کم اهمیت ترین فهرست کنید. در مورد سرطان کبد، برخی از سوالات اساسی که باید از پزشک خود بپرسید عبارتند از:
چه نوع سرطان کبدی دارم؟
سرطان کبد من در چه مرحله ای است؟
گزارش پاتولوژی من چه می گوید؟ آیا می توانم یک کپی از گزارش آسیب شناسی داشته باشم؟
آیا به آزمایشات بیشتری نیاز خواهم داشت؟
گزینه های درمان من چه هستند؟
عوارض جانبی بالقوه هر گزینه درمانی چیست؟
آیا درمانی وجود دارد که شما نسبت به سایرین توصیه می کنید؟
درمان من چگونه بر زندگی روزمره من تأثیر می گذارد؟
چقدر می توانم برای تصمیم گیری در مورد درمان سرطان کبد وقت بگذارم؟
آیا باید به متخصص سرطان کبد مراجعه کنم؟ هزینه آن چقدر است و آیا بیمه من آن را پوشش می دهد؟
سرطان ثانویه کبد
سید محمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش و کبد با اشاره به ضرورت انجام جراحی و برداشتن بافتهای آسیب دیده بیان کرد: «این نوع سرطان در گروه بیماریهایی است که هیچ داروی مخصوصی ندارد و به جزو عمل جراحی، بیماران نباید به اقدام دیگری امید داشته باشند، چون سایر راههای درمانی نیاز بیماران را برطرف نمیکند و بیماری در این افراد همچنان باقی میماند.»
به گزارش سلامت نیوز به نقل از سینا ؛ سید محمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش و کبد درخصوص سرطان ثانویه کبد گفت: «این نوع سرطان ۱۸ برابر شایعتر از سرطان اولیه است و درصد افرادی که بر اثر این بیماران جان خود را از دست میدهند هرسال بیشتر از سال گذشته میشود.»
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه توضیح داد: «مشکلی که در سرطان کبد وجود دارد این است که تمام سرطانها و بیماریها به کبد متاستاز میدهند و اگر سریع این بیماری درمان نشود و صد در صد بیماری برطرف نشود مرگ بیمار حتمی است.»
وی درمورد بیماران هپاتیتی و سیروزی گفت: «این بیماران به زردی صورت باید بیشتر از دیگران حساس باشند و توجه کنند و بدانند که زمانی صورت زرد میشود که ۸۰% کبد توسط سلولهای سرطانی تصرف شده و کبد کاملا از بین رفته باشد.»
اسحاق حسینی با اشاره به احتمال خطر در بیمارانی که سرطان سینه دارد بیان کرد: «این بیماران و همچینین افرادی که سرطان تخمدان دارند هر ماه باید آزمایشهای مربوط به کبد را انجام بدهند و اگر سرطان در این بیماران به کبد متاستاز بدهد، طول عمر این افراد زیاد نیست و نمیتوان کار زیادی برای این بیماران انجام داد.»
وی افزود: «اگر بیماران خاص زودتر و در مرحله اولیه بیماری به بیمارستانها مراجعه کنند میتوان سریعا کبد معیوب را برداشت و یا با انجام پیوند کبد، بیماری را از بین برد.»
این فوق تخصص گوارش و کبد در مورد مصرف قرصهای آسپرین گفت: «سرطان کبد در افرادی که آسپرین مصرف میکنند، کمتر دیده میشود البته مصرف این دارو، افراد را بیمه نمیکنند ولی میتواند از ایجاد بیماری جلوگیری کند.»
اسحاق حسینی در پایان گفت: «در برنامههای آموزشی که از رسانههای مختلف پخش میشود به افراد توصیه میکنیم که مشروب و سیگار استفاده نکنند اما تاکنون فایدهای نداشته است.»
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید