ناتوانی سیستم غذا و دارو در تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی/ پشت پرده تولید واکسن روسی در ایران
نگاهی به آمار قربانیان کرونا و کارت واکسیناسیون هوشمند در تیتر روزنامه های صبح امروز تهران به چشم می خورد. در ادامه بر عناوین روزنامه های امروز یکشنبه ۱۴ شهریور ماه مرور خواهیم کرد. سیستم غذا و دارو دیگر نمیتواند ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای همهی داروها تامین کند روزنامه آفتاب یزد گفت و […]
نگاهی به آمار قربانیان کرونا و کارت واکسیناسیون هوشمند در تیتر روزنامه های صبح امروز تهران به چشم می خورد. در ادامه بر عناوین روزنامه های امروز یکشنبه ۱۴ شهریور ماه مرور خواهیم کرد.
سیستم غذا و دارو دیگر نمیتواند ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای همهی داروها تامین کند
روزنامه آفتاب یزد گفت و گوی خبرگزاری فارس با دکتر محمدمهدی مجاهدیان استادیار گروه اقتصاد و مدیریت دارو دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی ایران را درباره علت کمبود دارو منعکس کرده است.
این عضو هیئت مدیره انجمن علمی مدیریت و اقتصاد دارویی ایران در پاسخ به سوالی در ارتباط با علت کمبود داروهای ویروس کرونا این چنین پاسخ داده: متاسفانه وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو طی یک دو سالی که کشور درگیر بیماری کرونا بوده است، برنامه ریزی مناسبی نداشتهاند و پیشبینیها و تصمیماتی که لازم بود صورت بگیرد، اتفاق نیفتاد. همین مورد اخیر داروی فاویپیراویر را ببینید. طی یک سال گذشته چندین بار موضع وزارت بهداشت و معاونتهای مختلف آن در رابطه با این دارو تغییر کرده و هر روز سیاست جدیدی اتخاذ میشود. طی هفته گذشته یکبار اعلام شد دارو از فهرست بیمه خارج شد و چند روز بعد باز اعلام شد حذف نشده. من با این موضوع که داروی فاویپیراویر یا رمدسیویر در درمان کرونا اندیکاسیون دارد یا خیر بحثی ندارم چون موضوع تخصصی است. صحبت من این است که چرا مدام سیاستها دچار تغییر میشود و متاسفانه هماهنگی و یکصدایی بین نهادهای تصمیم گیر داخل وزارت بهداشت و ستاد کرونا وجود ندارد.
او ادامه داده: این موضوع یکی از عللی است که ما در بازار دارویی و در سطح داروخانهها دچار سرگردانی در میان بیماران هستیم. مثال مشابه رمدسیویر و واکسن و سرم ها. با توجه به ماهیت بیماری کرونا و اینکه در برخی زمانها پیک بیماری اتفاق میافتد و در برخی زمانها شیوع و بروز بیماری کاهش مییابد، وزارت بهداشت میبایست ابتدا تصمیم مشخصی راجع به پروتکل درمان و داروهای تجویزی اتخاذ نماید و سپس از شرکتهای دارویی بخواهد که با توجه به این پروتکلهای درمانی به تامین دارو بپردازند و حتی در مواردی ریسک شرکتها را نیز بپذیرد و نسبت به تامین مقادیر بالا از داروهای مورد نیاز اطمینان حاصل کند. درخصوص افزایش قیمت دارو هم فکر میکنم جواب سوال شما را تا حدودی دادم. باید گفت که به نظر میرسد که سیستم غذا و دارو به این نتیجه رسیده است که دیگر نمیتواند ارز ۴۲۰۰ تومانی را برای همهی داروها تامین کند و مرحله به مرحله این ارز ۴۲۰۰ تومانی در مورد برخی از داروها برداشته میشود و این داروها و یا مواد اولیه مورد نیاز آنها با ارز نیمایی یا ارز آزاد فراهم میگردند که به موجب این اتفاق، قیمت داروها در حال افزایش است.
مجاهدیان گفته: هرچند توصیه بنده به آزادسازی نرخ ارز دارو است ولی از طرفی توصیه میکنم که این آزادسازی نرخ ارز که به افزایش قیمت دارو منجر خواهد شد، نباید به مردم فشار بیاورد. به نظر میرسد باید ما به تفاوت ارز ۴۲۰۰ تومانی و ارز آزاد را دولت در اختیار سازمانهای بیمهگر قرار دهد و در بودجههای سازمانهای بیمه گر دیده شود و در این صورت سطح پوشش بیمهای داروها افزایش یابد. قطعا آزادسازی ارز و افزایش قیمت دارو هم به نفع صنعت داروسازی کشور است و هم به نفع مردم، اگر به درستی مدیریت شود. مواردی از افزایش قیمت که امروز مشاهده میشود مربوط به داروهایی است که از ابتدای سال ۹۹ ارز آنها نیمایی شده است. این هم از موضوعاتی است که شرکتهای دارویی به آن اعتراض دارند که چرا باید ۱ سال و نیم بعد از نیمایی شدن ارز مواد اولیه، به آنها قیمت داده شود.
۱۰ هزار قربانی کرونا فقط در ۱۸ روز!
مصطفی عبدالهی نیز در روزنامه خراسان گزارشی درباره آمار فوتی ها در ۱۰ روز گذشته داشته است. روزنامه خراسان با تیتر « ۱۰ هزار قربانی کرونا فقط در ۱۸ روز!» می نویسد: از ۲۸ تیرماه، آمار فوتیهای روزانه دوباره به بالای ۲۰۰ نفر رسید و حتی رکورد ۷۰۹ قربانی در یک روز را هم ثبت کردیم. در ۴۸ روز سهمگین موج پنجم (از ۲۸ تیر تا روز گذشته)، ۲۲هزار و ۶۹۰ قربانی دادیم؛ بهطور متوسط هر روز ۴۷۲ نفر. در حالی که کل قربانیان کرونا در کشور از زمان شیوع این بیماری تا قبل از موج پنجم(ابتدای اسفند ۹۸ تا ۲۷ تیر ۱۴۰۰) ، ۸۷ هزار فوتی بود؛ یعنی بهطور متوسط روزانه ۱۶۹ نفر. در ۶۰ روز آبان و آذر سال ۹۹، که موج سوم و سیاهترین موج کرونایی کشور بود، درمجموع ۲۲ هزار و ۲۷۹ فوتی داشتیم، اما حالا فقط در۲۸ روز اخیر، تعداد فوتیها از آن دوره سیاه ۶۰ روزه هم بیشتر شده است. البته موج چهارم را هم که بعد از سفرهای نوروز ۱۴۰۰ خودش را نشان داد، نباید فراموش کنیم؛ دورهای که طی بازه دوماهه ۱۵ فروردین تا ۱۵ خرداد۱۴۰۰، حدود ۱۸ هزار قربانی روی دستمان گذاشت، هرچند که حالا در مقابل موج پنجم حرفی برای گفتن ندارد!
این روزنامه ادامه داده است که «ما، همان مردمانیم که با رسیدن آمار فوتیهای روزانه به عدد ۱۰۰، نفسهایمان در سینه حبس شده بود و ماسکها را لحظهای از صورت برنمیداشتیم اما حالا ۲۶ روز متوالی است که روزانه بیش از ۵۰۰ هموطن را به خاک میسپاریم اما تعداد بیماسکهایمان هر روز بیشتر میشود و از دلتا که هیچ، انگار از «لامبدا»، «مو» و جهشهای بعدی ویروس هم هراسی نداریم.»
روایت از کارت هوشمند واکسیناسیون
روزنامه شهروند در تیتر اول خود از «صدور کارت دیجیتال واکسن کرونا برای تردد در شهر» روایت کرده و به نقل از معاون درمان ستاد ملی مقابله با کرونای استان تهران نوشته: وزیر بهداشت برای تردد راحتتر افراد در سطح شهر و مکانهایی از جمله سینما، تصمیم به صدور کارتهای با عنوان کارت واکسیناسیون هوشمند یا دیجیتال گرفت، این کارت نشان میدهد که آیا افراد واکسن زدهاند، چند دوز تزریق کردهاند و آیا در سلامت کامل به سر میبرند.»
او اضافه کرد: «هفته گذشته به پیک موج پنجم رسیدیم و در چند روز اخیر تعداد بیماران سرپایی بهطور مختصر کاهش پیدا کرده است، روند بیماران سرپایی از هفته گذشته تا به امروز حدود ۱۰ تا ۱۵درصد کاهشی شده است.» توکلی بیان کرد: «در استان تهران آمار بستریها حدود ۹هزار بیمار است و بستریهای جدید در ۲۴ساعت گذشته به زیر ۲هزار نفر رسیده است، اما ۱/۴ بیماران بدحال هستند و تعداد فوتیها نیز کماکان بالاست.»
در مراکز واکسیناسیون چه خبر است؟
تیتر اول روزنامه جمهوری اسلامی گزارشی میدانی از وضعیت مراکز واکسیناسیون است. این روزنامه با تیتر «از تبلیغ واردات واکسن کرونا تا کند شدن واکسیناسیون» می نویسد: درحالی که روز جمعه وزیر بهداشت با اطمینان از ورود ۴۰ میلیون دُز واکسن کرونا تا پایان شهریور به کشور خبر داده بود در چند روز اخیر نبود واکسن در مراکز تزریق باعث ناراحتی، عصبانیت و سرگردانی مردم شده است. بسیاری از مراکز قبلی که دز اول را تزریق کردند اعلامیهای مبنی بر اینکه «فعلا واکسن نداریم» بر درب خودشان چسباندند و برخی از مناطق هم که برای واکسیناسیون برپا شده بودند به کلی تعطیل کردند. دز دوم واکسن کرونا حکم گوهر کمیابی را پیدا کرده که البته به گفته مسئولین و خود مراکزی که با کمبود واکسن روبرو هستند، این بحران قرار است بهزودی با محمولههای جدید حل شود.
خبرنگار این روزنامه می نویسد: برای تزریق دز دوم واکسن سینوفارم خبرنگاری روز ۱۲ شهریور ماه بهمن وقت داده شده بود. در همان روز به پایگاه اورژانس که دز اول را زده بودم مراجعه کردم و با انبوه مردم که برای تزریق دز دوم به این مرکز مراجعه کرده بودند مواجه شدم که از عصبانیت و ناراحتی مردم مشخص شد که واکسنی در پایگاه وجود ندارد و تزریقی صورت نمیگیرد. با مسئول پایگاه صحبت کردم که وی گفت:من هم به خاطر این وضع ناراحت هستم ولی وقتی وزارت بهداشت واکسن توزیع نمیکند ما هم نمیتوانیم واکسن بزنیم.
بعد از جستجو در اینترنت مرکز تزریق خودرویی پارک ولایت را پیدا کردم که گفته شده بود همه کسانی که در هر جایی دز اول را زدند میتوانند دز دوم را در این مکان بزنند. بعد از یک ساعتی که در صف خودروها بودم نوبت به شماره گرفتن بود که دو سربازی که شمارهها را میدادند با لحنی بسیار بد و طلبکارانه اعلام کردند که ما به هرکسی که بخواهیم واکسن میزنیم.
خبرنگار این روزنامه ادامه داده: یکی از مراجعه کنندگان وقتی فهمید خبرنگار هستم با ناراحتی گفت: قرار بود واکسن دز دوم من در تاریخ ۱۱ شهریور زده شود که در تاریخ گفته شده به مرکز مراجعه کردم و گفته شد که موجودی واکسن تمام شده و فردا مراجعه کنید، امروز هم که آمدم میگویند واکسن نداریم ودر پاسخ اعتراض ما میگویند هر روز سر بزنید شاید واکسن بیاید.
پشت پرده تولید واکسن روسی در ایران
روزنامه همشهری نیز در گزارشی به قلم مریم سرخوش به «جزئیات راهاندازی خط تولید واکسن اسپوتنیک در کشور، موضوع صادرات آن به روسیه و تاخیر در تولید» پرداخته است. این روزنامه نگار می نویسد: بیش از ۲ماه از راهاندازی خط تولید واکسن اسپوتنیک روسی در ایران میگذرد، اما هنوز یک دوز از این واکسن وارد سبد واکسیناسیون کشوری نشده است؛ این در حالی است که روند واکسیناسیون بهدلیل تامین نشدن بهموقع وعدهها در ماههای گذشته بسیار کند بود. در شرایطی که هیچ خبری از تولیدات خط تولید راهاندازی شده واکسن روسی در ایران نیست، معاون قرارگاه پدافند زیستی کشور، روز گذشته به یکی از روزنامهها گفت که شرکت طرف قرارداد با شرکت گامالیای روسیه، یعنی اکتوور، قرار بود ماهانه ۲میلیون دوز واکسن وارد بازار کند، اما این شرکت، تولیداتش را به روسیه میدهد؛ نه ایران. محمد کریمینیا در انتقاد به نبود نظارت بر عملکرد کاسبان کرونا و مافیای دارو در بازار داروها و واکسنهای کرونا این را هم اضافه کرد که «روسیه برای تولید واکسن برونسپاری کرده و این واکسن در ایران تولید میشود، اما به ما هم نمیدهند.» اظهارات کریمینیا، روز گذشته پس از بازتابهای گسترده رسانهای با واکنشهای زیادی همراه شد که یکی از آنها از سوی سازمان غذا و دارو بود. کیانوش جهانپور، سخنگوی این سازمان اما با تکذیب موضوع اعلام شده از سوی معاون قرارگاه پدافند زیستی کشور، تأکید کرد: «هنوز طرف روسی محصول تولید شده اولیه واکسن اسپوتنیکلایت تولیدی شرکت خصوصی ایرانی را برای تولید انبوه تحت لیسانس تأیید نکرده و خروج هرگونه واکسن کرونا از ایران ادعای کذب است.» بهگفته جهانپور، واکسن اسپوتنیکلایت بهصورت بچ تست یا محموله اولیه، تولید شده و هفتههاست در انتظار تأیید نهایی مؤسسه گامالیای روسیه برای ورود به چرخه تولید انبوه است. او میگوید: «خروج و ورود هر نوع واکسن مستلزم مجوز سازمان غذا و دارو خواهد بود که چنین چیزی تاکنون در مورد واکسنهای کرونا ازجمله واکسن اسپوتنیکوی صادر نشده و اظهارات نامبرده صحت ندارد.»
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید