تخصص بیمارستان تنها مربوط به گوش و حلق و بینی نیست/ جراحی گوش، شایع ترین عمل جراحی در بیمارستان/ موفق به کسب گواهی IPD / تعامل مستمر با خیرین
ایسنا علوم پزشکی تهران – دکتر جعفریه، بیمارستان امیراعلم بیان کرد: بیمارستان امیراعلم با وجود اینکه به عنوان یک بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی گوش و حلق و بینی شناخته می شود ولی در حقیقت یک...
ایسنا علوم پزشکی تهران – دکتر جعفریه، بیمارستان امیراعلم بیان کرد: بیمارستان امیراعلم با وجود اینکه به عنوان یک بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی گوش و حلق و بینی شناخته می شود ولی در حقیقت یک بیمارستان جنرال است. بسیاری از بیماران ما فکر می کنند که تنها تخصص در این بیمارستان مربوط به گوش و حلق و بینی است، اما اینگونه نیست و در این بیمارستان تمامی زیر گروه های رشته های داخلی و فوق تخصصی پوشش داده می شوند، زیر گروه هایی مانند جراحی پلاستیک، جراحی عمومی، جراحی های کنسر و سرطان و جراحی زیبایی در بیمارستان امیراعلم بسیار فعال هستند البته جراحی زیبایی هم در گروه جراحی عمومی که جراحان پلاستیک حضور دارند انجام می شود و هم در بخش گوش و حلق و بینی فعال است.
متن گفت وگو با رییس بیمارستان امیراعلم را می خوانید:
* تقریباً ۷۶ سال از زمان فعالیت بیمارستان امیراعلم می گذرد، در زمان و موقعیت امروز، رسالت و چشمانداز مجتمع بیمارستانی امیراعلم بیشتر حول محور چه مسایلی است؟
بیمارستان امیر اعلم بعد از بیمارستان سینا، دومین بیمارستان قدیمی شهر تهران است. این بیمارستان با نیت خیر بنیان نهاده می شود. دکتر امیراعلم بعد از بازگشت از اتریش می بینند، بسیاری از مادرانی که زایمان می کنند به قول معروف سر زا می روند و فوت می کنند. ایشان به فکر می افتند که بیمارستانی مخصوص زنان و زایمان احداث کنند لذا بیمارستان امیراعلم در محل دانشکده توانبخشی فعلی احداث می شود. دکتر امیراعلم شروع به تربیت و آموزش ماما می کنند که در آن زمان به عنوان قابله فعالیت می کردند، ولی در آن بیمارستان آتش سوزی اتفاق می افتد و تعدادی از بیماران فوت می کنند.
دولت محل فعلی بیمارستان را در اختیار دکتر امیراعلم قرار می دهد و مجددا بیمارستان به عنوان بیمارستان زنان شروع به فعالیت می کند. در طی سال ها اتفاقات گوناگونی برای بیمارستان رخ می دهد و تخصص های مختلفی در این بیمارستان پا می گیرد. امیراعلم حتی زمانی بیمارستان چشم پزشکی بود و بعدها به عنوان بیمارستان تخصصی گوش، حلق و بینی مشهور می شود.
هدف و رسالت بیمارستان امیراعلم است که خدماتی با کیفیت در استانداردهای جهانی به بیماران ارائه کند و در جهت آموزش، پژوهش و درمان بیماران یکی از بیمارستان های پیشرو در منطقه باشیم.
* در بخش های مختلف بیمارستان امیراعلم چه خدماتی ارایه می شود؟
بیمارستان امیراعلم با وجود اینکه به عنوان یک بیمارستان تخصصی و فوق تخصصی گوش و حلق و بینی شناخته می شود ولی در حقیقت یک بیمارستان جنرال است. بسیاری از بیماران ما فکر می کنند که تنها تخصص در این بیمارستان مربوط به گوش و حلق و بینی است، اما اینگونه نیست و در این بیمارستان تمامی زیر گروه های رشته های داخلی و فوق تخصصی پوشش داده می شوند، زیر گروه هایی مانند جراحی پلاستیک، جراحی عمومی، جراحی های کنسر و سرطان و جراحی زیبایی در بیمارستان امیراعلم بسیار فعال هستند البته جراحی زیبایی هم در گروه جراحی عمومی که جراحان پلاستیک حضور دارند انجام می شود و هم در بخش گوش و حلق و بینی فعال است.
همچنین در این بیمارستان بخش انکولوژی، قلب، بیهوشی، کنترل دردهای حاد و مزمن نیز فعال هستند.
کلینیک درد در بیمارستان امیراعلم یکی از کلینیک های فعال دانشگاه علوم پزشکی تهران است، هفته ای دو روز اتاق عمل درد فعال است. انواع بلوک های مربوط به دردهای مزمن چه در بیماران سرطانی و چه در مورد بیماران مبتلا به بیماری های مزمن در اتاق عمل انجام می شود و نتایج بسیار خوبی در برداشته است.
در بیمارستان امیراعلم متخصصین حاذقی حضور دارند به عنوان مثال آقای دکتر ناظمیان از فوق تخصص های به نام کشور در کلینیک درد حضور دارند. آقای دکتر عبدالهی نیز از فوق تخصص های بیهوشی و مراقبت های ویژه هستند که از تخصص ایشان در بیمارستان استفاده می کنیم.
* به طور میانگین در روز چندین بیمار به بیمارستان امیراعلم مراجعه می کنند و خدمات به آنان ارایه می شود؟
در روز حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ نفر مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان ثبت می شود که این عدد در زمان تعطیلات نوروز به شدت افزایش پیدا می کند و به ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر می رسد چون بیمارستان های دیگر در این ایام پاسخگو نیستند و اورژانس های سایر بیمارستان ها تعطیل هستند. در درمانگاه تخصصی بیمارستان امیراعلم روزانه حدود ۵۰۰ نفر پذیرش می شوند. در سال نیز حدود ۱۲ هزار عمل جراحی در بیمارستان امیراعلم انجام می شود.
شاید کمتر بیمارستان دانشگاهی تا ساعت ۸ و ۹ شب، هفت اتاق عمل فعال داشته باشد ولی در امیراعلم تا ساعت ۸ شب حداقل هفت اتاق عمل تخصصی در حال فعالیت است.
* بیمارستان امیراعلم از نظر علمی و پژوهشی چه پیشرفت هایی داشته و چقدر به روز و همگام با علم جهان در حرکت است؟
بیمارستان امیراعلم در رشته گوش، حلق و بینی تخصصی ترین و مشهورترین بیمارستان کشور است. خوشبختانه اساتید بسیار به نامی داریم که از وجود آنان استفاده می کنیم. این افراد تماماً در رشته های فوق تخصصی فعالیت می کنند و دوره های تکمیلی خود را در خارج از کشور از جمله در کشورهای آمریکا و کانادا گذرانده اند. مرکز کاشت حلزون گوش و راه اندازی کارگاه آموزش روی استخوان تمپورال از جمله اقدامات ویژه در بیمارستان و منحصر به فرد در کشور است؛ از اقصی نقاط کشور افرادی در این کارگاه آموزشی شرکت می کنند و حتی پذیرای فراگیرانی از خارج کشور هستیم.
از نظر پژوهش نیز متخصصان بیمارستان امیراعلم تعداد مقالات بسیاری در رشته گوش، حلق و بینی ارایه دادند به طوری که در کنگره هایی که برگزار می شود، همیشه متخصصین بیمارستان امیراعلم یکی از پایه ها و ستون های اصلی تخصص گوش و حلق و بینی هستند.
* در ابتدای گفت وگو اشاره کردید که از جمله اهداف بیمارستان امیراعلم پیشرو بودن در منطقه است، برای رسیدن به این هدف چه برنامه ریزی هایی در دستور کار دارید؟
برای رسیدن به این هدف که فکر می کنم اکنون هم پیشرو هستیم، اولاً سعی می کنیم اساتید جوان خود را در رشته های فوق تخصصی برای اخذ فلوشیپ ها و دوره های لازم هدایت کنیم. سال گذشته یکی از اساتید ما از آمریکا به کشور بازگشت و امسال یکی دیگر از اساتید به کانادا اعزام می شود. در حال حاضر دو نفر از اساتید جوان در داخل کشور دوره فلوشیپ می گذرانند. در کنار آن از تکنولوژی های روز استفاده می کنیم تا بتوانیم به صورت ارتباط های تلویزیونی و ویدویی با کشورهای دیگر در تماس باشیم. در حال حاضر در اتاق عمل دستگاه ها موجود است و تجهیز شده ایم تا بتوانیم کنفرانس ها و سمینارهایی از راه دور با کشورهای مختلف داشته باشیم.
در کنار آن با وجود شرایط بد مالی که بیمارستان ها گریبان گیر آن هستند، سعی شده است از لحاظ تجهیزات و امکانات به روز باشیم. امسال خوشبختانه توانستیم درمانگاه خود را که توسط خیرین ساخته شده است، افتتاح کنیم. در این درمانگاه ۲۷ واحد درمانگاهی فعال است که از نظر آموزش به شدت به ما کمک کرد. رزیدنت ها و فراگیران در فضای بسیار بهتری آموزش می ببینند و فضا حتی برای بیماران هم بهتر شده است. به زودی MRA بیمارستان راه اندازی می شود که در آن صورت بسیاری از اعزام های بیمار به مراکز دیگر کم می شود و تشخیص های ما به موقع تر خواهد بود. به طور کلی سعی می کنیم با توجه به وضعیت موجود در راستای اهداف خود حرکت کنیم.
* در خصوص توسعه بیمارستان چه برنامه هایی در دستور کار دارید؟
بیمارستان امیراعلم فضایی در ضلع شمالی دارد که ساختمان قدیم گوش و حلق و بینی است. اتاق های آن ساختمان هفت تا هشت تخته بودند و بیماران در کنار هم بستری می شدند، بیمارانی که هرکدام مشکلات جداگانه ای داشتند و همین مساله بسیاری از بیماران و پزشکان را دچار مشکل می کرد. با کوششی که خیرین از حدود ۲۵ سال پیش داشتند و تلاشی که وزارت بهداشت از سال ۹۳ انجام داد، ساختمانی که در مجاورت بیمارستان است، تکمیل شد و ما توانستیم بخش گوش و حلق و بینی را به این ساختمان جدید منتقل کنیم. در حال حاضر فضایی در بیمارستان خالی است و منتظر تامین بودجه لازم است تا در این فضا بیمارستانی استاندارد ساخته شود. طرح جامع بیمارستان آماده است و اگر بتوانیم ساختمان مدنظر را بسازیم بسیاری از ساختمان های فرعی بیمارستان و پراکندگی مکان ها که از جمله مشکلات بیمارستان است، برطرف می شود.
ساختمان جدید فضای وسیعی با حدود ۲۵۰ تخت بستری خواهد بود که قسمت اعظم آن مربوط به رشته گوش و حلق و بینی می شود، ولی در طبقات دیگر تصویربرداری و اتاق های عمل جراحی مستقر می شوند و می توانیم بسیاری از ساختمان های دیگر بیمارستان را که به صورت پراکنده در حیاط بیمارستان هستند، تخریب کنیم و فضای باز مناسبی در بیمارستان ایجاد شود.
* علاوه بر درمان و تخصص های مختلفی که در بیمارستان امیراعلم انجام می شود، به نظرتان در حال حاضر ضروری است کدام تخصص و درمان در این بیمارستان فعال باشد؟
یکی از اشتراکاتی که رشته گوش و حلق و بینی در جراحی های خود دارد، رشته جراحی مغز و اعصاب است. ما به طور پاره وقت از جراحانی که در دانشگاه علوم پزشکی تهران حضور دارند، استفاده می کنیم؛ اما به نظرم یکی از تخصص های واجب و مورد نیاز بیمارستان امیراعلم احداث یک مرکز فیزیوتراپی و بازتوانی بیماران است که به شدت به دنبال آن هستیم و امیدواریم بتوانیم تا چند ماه آینده این مرکز را در بیمارستان احداث کنیم.
* برای بیمارانی که از سایر کشورها به بیمارستان امیراعلم مراجعه می کنند، تمهیداتی اتخاذ شده است؟
امیراعلم یکی از اولین بیمارستان هایی است که موفق به کسب گواهی IPD شده است، ولی به دلیل مشکلاتی که در نحوه پرداخت حق الزحمه پزشکان و پورسانت شرکت های وابسته در کل کشور وجود دارد، IPD هنوز نتوانسته است چندان پا بگیرد. البته با تمهیداتی که وزارت بهداشت داشت، امیدواریم این مشکلات به زودی برطرف شود. باید توجه شود که بیمارستان امیراعلم یکی از بیمارستان هایی است که مراجعه کنندگان بسیاری از کشورهای همسایه مانند آذربایجان، عراق، کویت، امارات و… دارد و همین مساله برطرف شدن مشکل IPD را بیش از پیش ضروری می سازد.
* بخش رهیاب درمان در بیمارستان به چه صورت فعالیت می کند؟
رهیاب درمان ابداعی توسط بیمارستان امیراعلم بود. بسیاری از بیماران ما به هر علتی در بیمارستان سرگردان بودند، خدمتی را می خواستند و نمی دانستند باید به کدام بخش یا قسمت مراجعه کنند یا خدمتی را گرفته اند و نمی دانند پس از آن باید چه اقداماتی انجام دهند. بیماران شهرستانی نیز آشنایی با نوبت گیری اینترنتی نداشتند و در زمان مراجعه به بیمارستان سرگردان بودند. رهیاب درمان از این سرگردانی در محیط بیمارستان جلوگیری می کند، در زمینه نوبت گیری بیماران را راهنمایی می کند و حتی بیماران را تا مقصد همراهی می کنند. معتقدم این رویکرد، نشانه رعایت اخلاق مداری در بیمارستان امیراعلم است.
* به عنوان رییس بیمارستان چه مسئولیت های اخلاقی برای پرسنل قائل هستید؟
رعایت اصول اخلاقی در بیمارستان ها مهمترین فاکتور است و مدل آن باید به گونه ای باشد تا پرسنل از آن تبعیت کنند. خوشبختانه جای شکر دارد که بیمارستان ما از اساتیدی بهره می برد که همگی مدل ها و الگوهای خوب اخلاقی برای فراگیران هستند. ما اساتید بنامی چون استاد خالصی و استاد برقعه ای را داشتیم که همگی از منظر ادب و حفظ کرامت بیماران الگو و نمونه بودند. هر دو این عزیزان امسال به رحمت خدا رفتند و نبود آنها برای بیمارستان امیراعلم دردآور است. جایگزین این عزیزان کسانی چون استاد خرسندی و استاد قارونی هستند که وجود ایشان برای ما پر برکت است. این عزیزان از منظر الگوی رفتاری برای فراگیران بیمارستان نمونه و مدل شایسته ای هستند. مدیریت بیمارستان بر رعایت اصول اخلاقی تاکید فراوانی دارد و بر همین اساس همه کادر پرستاری و فراگیران رشته پزشکی در زمینه نحوه برخورد با بیماران راهنمایی می شوند. در ابتدای هر سال که ورودی های جدیدی وارد بیمارستان می شوند، کلاس های اخلاق حرفه ای برگزار می شود و در واقع این افراد با اصول و اخلاق حرفه ای آشنا می شوند.
* بیمارستان امیر اعلم قسمتی برای رسیدگی به خطاهای پزشکی دارد. ساز و کار این بخش به چه صورت است؟
واحدی به نام ایمنی بیمار در تمام بیمارستان ها وجود دارد که زیر نظر معاونت درمان بیمارستان است. خوشبختانه یکی از پرستاران با تجربه و علاقمند ما به طور تمام وقت مسئول این بخش است. کلیه گزارشاتی که از بخش ها، پزشکان و پرستاران در خصوص خطاهایی که اتفاق افتاده است، در این قسمت تحلیل ریشه ای می شود. البته این جلسات به منظور توبیخ کسی نیست و هدف ما علاوه بر آموزش پرسنل و دستیاران، رسیدن به دستورالعملی است که براساس آن این خطاها تکرار نشود و اگر اتفاقی برای بیماران رخ داده باشد در جهت رفع ضایعه ای باشیم که حادث شده است.
* عمده مشکلاتی که بیمارستان امیراعلم با آن مواجه است و مانعی برای پیشبرد اهداف و ارایه خدمات محسوب می شود، مربوط به چه مواردی است؟
مشکلات مالی امروز تمام بیمارستان ها را درگیر کرده و ما را نیز به شدت تحت فشار قرار داده است، ولی با همکاری بخش ها و کمک دانشگاه در حال گذر از این دوران فشار هستیم. در بحث هتلینگ و تاسیسات زیربنایی به خوبی توانستیم حرکت کنیم، ولی با توجه به مشکلات مالی توقفی ایجاد شده که امید است موقت باشد. در بحث تجهیزات بیمارستانی خوشبختانه با کمک های دانشگاه توانستیم در حد نرمال باقی بمانیم، ولی گاهی در این زمینه نیز کمبودهایی رخ می دهد که امیدواریم این وضعیت موقتی باشد و از آن رد شویم.
* خیرین ارتباط مستمر و قابل توجهی با بیمارستان امیراعلم دارند؟ این کمک ها بیشتر در چه راستایی بوده است؟
در ضلع شمالی بیمارستان امیراعلم درمانگاه خیریه وجود دارد که توسط دو خیر بزرگ آقای مهندس شمس زاده و آقای مهندس کوهپایه ساخته شد. زمین این قسمت توسط این دو بزرگوار خریداری شد و از صفر تا صد کار را تقبل کردند و درمانگاهی به بهترین شکل در شش طبقه ساختند. در طبقه منفی ۲ این درمانگاه MRI قرار دارد و باقی طبقات درمانی هستند.
از دیگر خیرین، آقای مهندس رفتاری هستند که بازسازی کلینیک بیمارستان را تقبل کردند.
بیمارستان امیراعلم به صورت مداوم با خیریه نیکان تعامل دارد و تجهیزات مورد نیاز ما را تقبل می کنند. ما علاقه مندیم خیرین وارد بیمارستان شوند و نیازمندی های بیمارستان را ببینند و در جهت رفع این نیازها کمک حال ما باشند. شاید برخی از مردم تخصص گوش و حلق و بینی را تنها در عمل جراحی لوزه و تیروئید خلاصه کنند اما باید گفت دردناکترین سرطان های انسان ها در سر و گردن آنهاست چون این قسمت ها عصب دهی به شدت بالایی دارد و متاسفانه بسیاری از بیماران ما سرطانی هستند که به کمک و درمان سریع نیازمندند. پیشرفت سرطان در سر و گردن بسیار سریع است و یک بیمار اگر به دلیل نبود تجهیزات یک ماه عمل خود را به تعویق بیندازد شاید دیگر قابل جراحی نباشد و مسیر زندگی او تغییر کند. لذا از خیرین خواهش می کنم که در راستای کمک به بیماران و تسریع مراحل درمان، در بیمارستان امیراعلم حضور پیدا کنند، ما با روی باز پذیرای آنها هستیم و نیازمندی های بیمارستان را به اطلاع آنها می رسانیم و هر چقدر کمک آنها کوچک باشد باز هم دست آنها را می فشاریم.
* مهمترین بیماری گوش و حلق و بینی که مردم کشور مبتلا می شوند، از چه نوعی است؟
شایع ترین عمل جراحی در بیمارستان امیراعلم جراحی گوش است، ولی متاسفانه با توجه به افزایش سرطان ها به خصوص سرطان حنجره و با توجه به مصرف بالای سیگار و دخانیات، سن سرطان زبان و حنجره به شدت کاهش پیدا کرده است. درمان این سرطان ها به مرحله مراجعه بیمار بستگی دارد، اگر پیشرفت زیاد شده باشد و بیماری گسترش پیدا کرده باشد درمان آن به جراحی های وسیع و شیمی درمانی و رادیو گرافی و اقدامات بعدی وابسته است، ولی اگر بیمار در مراحل اولیه ابتلا به سرطان مراجعه کرده باشند، بیماری قابل درمان است.
* مدیریت بیمارستان مروستی به بیمارستان امیراعلم محول شده است، در این بیمارستان چه خدماتی ارایه می شود؟
بنیان، پایه و اساس بیمارستان امیراعلم اقدامات خیر بود و در واقع این بیمارستان توسط یک خیر بنیان نهاده شده است؛ لذا اقبال ما این است که همیشه خیرین به بیمارستان کمک کنند و خودشان داوطلبانه کمک های بسیاری برای ما داشته باشند. خوشبختانه بیمارستان مروستی متعلق به خاندان مروستی است که بنیانگذار این بیمارستان دکتر غلامحسین مروستی بزرگ هستند که به رحمت ایزدی رفتند. در حدود سال ۹۴ خاندان مروستی به این فکر افتادند که اگر بخواهند نام استاد مروستی زنده بماند باید این بیمارستان را فعال نگه دارند و قطعا این بیمارستان باید زیر نظر دانشکده علوم پزشکی باشد به همین دلیل این بیمارستان به دانشگاه علوم پزشکی تهران هدایت شد و مدیریت آن به بیمارستان امیرعلم واگذار شد. با توجه به اینکه رشته دکتر غلامحسین مروستی گوش و حلق و بینی بود، این رشته در آن بیمارستان فعال شد و امروز یکی از بخش های فعال ماست. در بیمارستان مروستی روزانه ۱۸ تا ۲۰ عمل جراحی انجام می شود و روزانه در حدود ۱۰۰ بیمار سرپایی و ۳۰ تا ۳۵ شکستگی بینی ویزیت می شوند؛ البته در صدد فعال کردن بیشتر این بیمارستان هستیم.
پا برجا ماندن بیمارستان مروستی اقدام خیری بود که توسط خاندان مروستی انجام شد؛ در آن نقطه از شهر قیمت زمین بسیار بالاست و می توانستند زمین را به هر کاربری دیگری تبدیل کنند، اما ترجیح دادند به مردم خدمت شود از این رو باید از خاندان مروستی و فرزندان مرحوم استاد مروستی تشکر کرد که این اقدام خیر را انجام دادند.
انتهای پیام
هیچ نظر! یکی از اولین.