ورزش از سرطان کبد پیشگیری می کند
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک پژوهش بر روی موش ها نشان داده که فعالیت بدنی احتمال ابتلا به سرطان کبد را کاهش می دهد. به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از مدیکال نیوز تودی، بر اساس گزارش انجمن سرطان آمریکا (ACS) ، سرطان کبد از سال ۱۹۸۰ بیش از سه برابر افزایش […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک پژوهش بر روی موش ها نشان داده که فعالیت بدنی احتمال ابتلا به سرطان کبد را کاهش می دهد.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از مدیکال نیوز تودی، بر اساس گزارش انجمن سرطان آمریکا (ACS) ، سرطان کبد از سال ۱۹۸۰ بیش از سه برابر افزایش یافته است.
این افزایش همزمان با بازه زمانی همه گیری دیابت است که به ارتباط نزدیک بین چاقی و دیابت نوع ۲ مربوط می شود.
علاوه بر روند افزایشی شیوع این بیماری ، سرطان کبد غالباً کشنده است و تعداد تلفات آن بسیار بالاست. هر سال ، طبق اعلام انجمن سرطان ایالات متحده ، ۸۰۰ هزار نفر در سراسر جهان به سرطان کبد مبتلا می شوند و این بیماری عامل حدود ۷۰۰ هزار مرگ و میر است.
یک مطالعه جدید بر روی موش ها نشان داده که ورزش ممکن است از پیشرفت سرطان کبد جلوگیری کند. محققان همچنین دو روند شیمیایی عامل شروع بیماری را شناسایی کرده اند.
در حالی که آمار سرطان کبد در ایالات متحده نگران کننده است ، با پیش بینی کارشناسان ۴۲ هزار مورد ابتلا و ۳۰ هزار مورد مرگ در سال ۲۰۲۰ در ایالات متحده ثبت شده در حالی که این کشور حتی در بین ۲۵ کشور اول ابتلا به سرطان کبد نیست.
مردان نسبت به زنان بیشتر به سرطان کبد مبتلا می شوند و این بیماری سریعترین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در مردان در است. شایعترین شکل این بیماری سرطان سلولهای کبدی است و این نوع سرطانی است که مطالعه جدید بررسی کرده است.
در حالی که ورزش یک روش پیشنهادی برای حفظ وزن متعادل و کنترل دیابت نوع ۲ است ، نویسندگان این مطالعه بر شناسایی مکانیسمی که مستقیماً مربوط به میزان فعالیت فیزیکی با سرطان کبد است ، متمرکز شده اند.
جفری سی فارل از دانشکده پزشکی دانشگاه ملی استرالیا پژوهشگر اصلی این مطالعه است. وی در مورد اهمیت مطالعه اظهار داشت: برخی داده های جمعیتی نشان می دهد در افرادی که مرتباً ورزش می کنند احتمال ابتلا به سرطان کبد کمتر است ، اما مطالعات انجام شده در مورد اینکه آیا این مبنای بیولوژیکی واقعی دارد یا خیر و شناسایی مکانیسم مولکولی تولید چنین اثر محافظتی تا کنون بی نتیجه بوده است.
فارل و همکارانش برای افزایش اشتها ، موش ها را اصلاح کردند و از نظر ژنتیکی باعث شدند که در بزرگسالی دچار چاقی و دیابت شوند. این تیم همچنین قبل از تقسیم آنها به دو گروه ، دوز کم ماده ی ایجاد کننده سرطان را به موش ها تزریق کردند.
یک گروه از موش ها به یک چرخ تمرین دسترسی داشتند که بر روی آن هر هفته ۴۰ کیلومتر حرکت می کردند. گروه دیگر فرصتی برای انجام فعالیتهای بدنی نداشتند و به سرعت دچار چاقی شدند. در نتیجه افزایش اشتهایشان حتی در زمان گذشت ۶ ماه ، موشهای فعال نیز چاق شدند.
با پایان آزمایش ، موش های غیرفعال مبتلا به بیماری کبد چرب شدند که عامل زمینه سرطان کبد است ، در حالی که گروه دیگر این مشکل را نداشتند. موشها در هر دو گروه چاقی داشتند و نامزد ابتلا به بیماری دیابت بودند. با این حال ، تعداد بیشتری از موشهای بی تحرک – ۶۴٪ در مقایسه با ۱۵٪ – مبتلا به سرطان کبد شدند.
محققان پس از بررسی ارتباط بین ورزش و سلامت کبد ، تحقیقات در مورد فرآیندهای شیمیایی موجود را آغاز کردند. آنها دو مسیر مولکولی را به عنوان مکانیسم اتصال در نظر می گیرند.
این مطالعه نشان داد که ورزش یک ژن سرکوبگر تومور به نام p53 را فعال می کند. با توجه به اینکه دانشمندان از آن به عنوان نگهبان ژنوم و پلیس انکوژن ها یاد می کنند ، P53 تنظیم کننده مهار چرخه سلولی p27 است که می تواند رشد سرطانی خارج از کنترل سلول ها را مهار کند.
نتایج این تحقیق دو دلیل برای امید به مبارزه با سرطان کبد ارائه می دهد. اول نقش مفید ورزش در پیشگیری از بیماری است.
فارل گفت: از قبل مشخص شده که ورزش وضعیت بیماران مبتلا به سیروز کبدی را بهبود می بخشد. اگر مطالعات موجود بر روی یک مدل حیوانی که به بیماری کبد چرب در انسان نیز نزدیک است ، بتواند در بیماران تکرار شود ، به احتمال زیاد ورزش می تواند شروع سرطان کبد را به تاخیر بیاندازد و اگر به طور کامل پیشگیری نکند ، شدت آن را کاهش می دهد . در نتیجه وضعیت بیمار را تا حد زیادی بهبود می بخشد.
شناسایی مسیرهای مولکولی مرتبط با سرطان کبد به همان اندازه دلگرم کننده است.
فارل خاطرنشان کرد: این مطالعه روشهایی را نشان می دهد که به وسیله آن می توان از داروهای مغذی استفاده کرد تا از اثر محافظت کننده قدرتمند ورزش برای کاهش خطر ابتلا به سرطان کبد در افراد مبتلا به اضافه وزن و دیابت استفاده کرد.
مترجم: مجید پوست چیان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید