خفاش ها مقصر کروناویروس نیستند بلکه انسان ها هستند
ایسنا علوم پزشکی تهران – خفاش ها منبع احتمالی کرونا ویروس هستند. با این حال برخی دانشمندان باور دارند آنها مقصر روند شیوع بیماری که زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد نیستند. به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از سی ان ان ، جانورشناسان و متخصصان بیماری در این باره گفتند […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – خفاش ها منبع احتمالی کرونا ویروس هستند. با این حال برخی دانشمندان باور دارند آنها مقصر روند شیوع بیماری که زندگی روزمره را تحت تاثیر قرار می دهد نیستند.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از سی ان ان ، جانورشناسان و متخصصان بیماری در این باره گفتند که تغییر در رفتار انسان – از بین بردن زیستگاه های طبیعی ، همراه با تعداد زیادی از افراد در حال حرکت سریع در کره زمین ، امکان ایجاد بیماری هایی را فراهم کرده که زمانی در طبیعت محبوس شده بودند. اکنون این بیماری ها می توانند به سرعت به انسان ها منتقل شوند. دانشمندان هنوز مطمئن نیستند کروناویروس از کجا منشا گرفته است و تنها در صورت جداسازی ویروس زنده در یک گونه مشکوک که کاری دشوار است می توانند منبع آن را اثبات کنند.
اما ویروس هایی که بسیار شبیه به ویروس Covid-19 هستند در خفاش های نعل اسب چینی دیده شده اند. این امر به سوالات بسیاری منجر شده است که چگونه این بیماری از کلونی خفاش ها – که اغلب توسط انسان دست نمی خورد – منتقل شده و در سراسر زمین پخش شد. پاسخ ها حاکی از نیاز به تجدید نظر کامل در مورد چگونگی رفتار ما با کره زمین است.
دانشمندان می گویند خفاش ها تنها پستانداری هستند که می توانند پرواز کنند و این ویژگی به آنها امکان می دهد تعداد زیادی از یک کلونی آنها در یک منطقه وسیع گسترش یابند. این بدان معنی است که آنها می توانند تعداد زیادی از عوامل بیماری زا یا بیماری ها را در خود جای دهند. پرواز نیز نیاز به فعالیت فوق العاده ای برای خفاش ها دارد ، که باعث شده سیستم ایمنی بدن آنها بسیار پیچیده شود.
اندرو کانینگهام ، استاد اپیدمیولوژی حیات وحش در انجمن جانورشناسی لندن در این باره گفت: هنگامی که خفاش ها پرواز می کنند دمای بدنشان به اوج می رسد که حالتی شبیه تب را به وجود می آورد. وی گفت: حداقل روزانه دو بار این اتفاق برای خفاش ها رخ می دهد – هنگامی که آنها برای تغذیه به بیرون پرواز می کنند و بعد به آشیانه باز می گردند. بنابراین عوامل بیماری زایی که در خفاش ها تکامل یافته اند برای مقاومت در برابر این اوج دمای بدن تکامل یافته اند.
کانینگام گفت این مسئله هنگامی که این بیماری ها به گونه دیگری از جانوران منتقل می شوند ، یک مشکل بالقوه به وجود می آورد. به عنوان مثال در انسان تب یک مکانیسم دفاعی است که به منظور بالا بردن دمای بدن برای از بین بردن ویروس طراحی شده است. وی هشدار داد که ویروسی که در خفاش تکامل یافته ، تحت تأثیر افزایش دمای بدن انسان قرار نخواهد گرفت.
اما در وهله اول باید این سوال را مطرح کرد که چرا بیماری منتقل می شود؟ کانینگام گفت : این پاسخ ساده به نظر می رسد و عبارت بیگانه ای را شامل می شود که باید به شنیدن آن عادت کنیم ، زیرا این نکته ای است که زندگی همه ما را تغییر داده است – “Spillover zoonotic” یا همان سرریز شدن از حیوان.
کانینگام گفت: دلایل اصلی سرایت ویروس از حیوانات وحشی مانند خفاش ها یا سایر گونه ها تقریباً همیشه رفتار انسانی بوده است. فعالیتهای انسانی باعث این امر است.
هنگامی که یک خفاش از ترس شکار شدن دچار استرس می شود، یا اینکه زیستگاه آن در اثر جنگل زدایی آسیب دیده باشد ، سیستم ایمنی بدن وی به چالش کشیده شده و مقابله با عوامل بیماری زایی که در غیر این صورت خطرناک نبوده بر اثر دخالت انسان دشوارتر می شود. کانینگام گفت: ما معتقدیم که تأثیر استرس بر خفاش ها به همان اندازه که بر انسان ها اثر می گذارد ، خواهد بود.
این امر باعث می شود که عفونت ها افزایش یابد و منتقل شود. می توانید به این فکر کنید که افراد مبتلا به استرس هستند و در معرض ویروس شدید سرما خوردگی قرار گرفته اند، بدون شک این افراد سرما می خورند.این شرایط می تواند در خفاش ها نیز اتفاق بیفتد.
در کانون احتمالی ویروس ، به اصطلاح بازارهای مرطوب ووهان چین جایی که حیوانات وحشی به اسارت در آمده و به عنوان آیتم های تجمل گرایانه یا حیوانات اهلی فروخته می شوند ، می توان ترکیبی وحشتناک از ویروس ها و گونه ها ایجاد کرد.
کانینگام گفت: اگر آنها به بازار منتقل و در آنجا نزدیک به انسان ها یا حیوانات دیگر نگهداری شوند، احتمالاً ویروس ها به تعداد زیادی از گونه های دیگر سرریز می شوند و گسترش می یابند. وی گفت: سایر حیوانات در بازاری مانند بازار ووهان نیز به دلیل استرس در معرض آلودگی قرار دارند.
کیت جونز ، مدیر بخش اکولوژی و تنوع زیستی در کالج دانشگاه لندن گفت: ما عمل جابجایی حیوانات را به منظور تهیه دارو ، فروش حیوانات خانگی و تهیه مواد غذایی در مقیاسی که قبلاً هرگز انجام نداده ایم ، روز به روز افزایش می دهیم.
وی ادامه داد: ما همچنین زیستگاه های حیوانات را تبدیل به مناظری می کنیم که از نظر انسانی مقبول تر هستند و در نتیجه در حال از بین بردن آنها هستیم. در عصر حاضر حیوانات به طرز عجیب و غریبی با یکدیگر در هم می آمیزند که قبلاً هرگز اتفاق نیفتاده است. بنابراین در یک بازار مرطوب ، شما می خواهید حجم زیادی از حیوانات را در قفس هایی روی یکدیگر قرار دهید و انباشته کنید.
کانینگهام و جونز هر دو به یک عامل اشاره دارند که نشان می دهد موارد نادر سرایت بیماری از حیوانات وحشی می تواند طی چند هفته به مشکلات جهانی تبدیل شود.
کانینگام گفت: سرریز ویروس از حیوانات وحشی به لحاظ تاریخی نیز اتفاق می افتاده ، اما در گذشته شخص آلوده به این بیماری احتمالاً قبل از تماس با تعداد زیادی از افراد دیگر در یک روستا یا شهر و آلوده کردنشان، فوت می کرده یا بهبود می یافته است. این روزها با پیشرفت صنعت حمل و نقل و هواپیماها می توانید امروز در یک جنگل استوایی در مرکز آفریقا باشید و روز بعد در شهری مانند لندن!
جونز موافق است هر گونه سرریز ویروس از حیوان به انسان که در گذشته رخ می داد امروز تحت تاثیر این واقعیت بزرگ قرار دارد که جمعیت انسان ها بسیار افزایش یافته و ما بسیار با یکدیگر در ارتباط هستیم.
آنها می گویند دو درس ساده وجود دارد که بشریت می تواند یاد بگیرد و باید سریع آنها را بیاموزد.
اول اینکه خفاش ها مقصر نیستند ، بلکه در واقع آنها می توانند به یافتن راه حل کمک کنند. کانینگام گفت: به راحتی می توان انگشت اتهام را به سمت گونه های میزبان نشانه گرفت. اما در واقع عامل بیماری روشی است که ما با آنها در تعامل هستیم و این منجر به شیوع همه گیر پاتوژن ها و شیوع بیماری های پاندمی شده است.
وی افزود: سیستم ایمنی بدن خفاش ها به درستی درک نشده و ممکن است سرنخهای مهمی را برای ما فراهم کند. درک چگونگی برخورد خفاش ها با این عوامل بیماری زا می تواند به ما بیاموزد که در صورت سرایت ویروس به مردم ، چگونه می توان با آنها مقابله کرد.
در نهایت بیماری هایی مانند کروناویروس جدید می توانند طولانی مدت باشند، همان طور که بشریت رشد می یابد و در مکانهای جدید گسترش می یابد که قبلاً هیچ ارتباطی با آنجا نداشته است. کانینگهام و جونز باور دارند که این امر باعث می شود راه حل تغییر رفتار انسان گزینه معقول تری نسبت به تولید واکسن بسیار گران قیمت برای هر ویروس جدید باشد.
کرونا ویروس شاید نخستین نشانه روشن و غیرقابل انکاری باشد که آسیب های که بشر به محیط زیست وارد می کند می تواند به سرعت انسان را نیز از بین ببرد و این اتفاق همچنین می تواند دوباره به همین دلایل نیز اتفاق بیفتد.
کانینگام گفت: ده ها هزار نوع ویروس در انتظار کشف هستند. آنچه ما واقعاً باید انجام دهیم این است که بدانیم نقاط کنترل بحرانی برای آلودگی حیوانات اهلی از حیوانات وحشی دقیقا کجا هستند و بلافاصله آنها را در همان مکان متوقف کنیم. این مقرون به صرفه ترین روش برای محافظت از انسان خواهد بود.
جونز اظهار کرد : ویروس ها در حال افزایش هستند زیرا تعداد زیادی انسان وجود دارد و ما خیلی با هم در ارتباط هستیم. احتمال وقوع پدیده [سرریز ویروس به انسان] در حال افزایش است زیرا ما در حال تخریب طبیعت هستیم. از بین بردن زیستگاه حیوانات دلیل اصلی این پدیده است ، بنابراین احیای این زیستگاه یک راه حل موثر است.
درس نهایی که می آموزیم این است که آسیب رساندن به کره زمین می تواند سریعتر و شدیدتر از تغییرات تدریجی آب و هوا به انسان آسیب برساند.
جونز گفت: تبدیل جنگل به زمین کشاورزی بدون درک تأثیراتی که بر آب و هوا ، ذخیره کربن ، ظهور بیماری های جدید و خطر وقوع سیلاب دارد ، درست نیست. شما نمی توانید آن کارها را در حالت انزوا انجام دهید بدون اینکه به تاثیرات این رفتار بر زندگی انسان فکر کنید.
مترجم: مجید پوست چیان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید