۸۲۸ میلیون نفر در جهان گرسنهاند/ راهکارهایی برای کاهش اسراف مواد غذایی
ایسنا علوم پزشکی تهران – ۱۶ اکتبر به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است و شعار روز جهانی غذای امسال “تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط زیست بهتر و زندگی بهتر” است. امنیت غذایی به معنای دسترسی همه مردم به غذای کافی در تمام اوقات برای داشتن یک جسم سالم است. طبق این تعریف موجود […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – ۱۶ اکتبر به عنوان روز جهانی غذا نامگذاری شده است و شعار روز جهانی غذای امسال “تولید بهتر، تغذیه بهتر، محیط زیست بهتر و زندگی بهتر” است.
امنیت غذایی به معنای دسترسی همه مردم به غذای کافی در تمام اوقات برای داشتن یک جسم سالم است. طبق این تعریف موجود بودن غذا، دسترسی به غذا و پایداری در دریافت غذا سه رکن اصلی امنیت غذایی است، اما چند سالی است که پایان دادن به گرسنگی در جهان یکی از بزرگترین چالشهای دوران فعلی بشر تبدیل شده است.
چند نفر در جهان گرسنهاند؟
امروزه در سراسر جهان، ۸۲۸ میلیون نفر به غذای کافی دسترسی ندارند و ۵۰ میلیون نفر با سطح اضطراری گرسنگی و قحطی مواجه هستند که این آمار نسبت به سالهای گذشته افزایش داشته است.
کدام کشورها در معرض قحطی هستند؟
بخشهایی از یمن، سودان جنوبی، اتیوپی و نیجریه ممکن است نزدیک به قحطی باشند یا در حال حاضر در چنگال قحطی باشند.
چرا گرسنگی در جهان افزایش یافته است؟
در سطح جهان، هر لحظه به تعداد افراد گرسنه اضافه میشود و این خطر وجود دارد که در سال ۲۰۲۳ جهان با وضعیت بدتری مواجه شود. علائم هشداردهنده جهانی نشان میدهد که کمبود مواد غذایی ممکن است سالها ادامه یابد و در این راه هیچ کشوری مصون نمیماند.
تورم مواد غذایی
تورم مواد غذایی یکی از عواملی است که باعث حذف مواد غذایی اولیه از سبد خانوار شده است. بانک جهانی تخمین میزند که وقتی قیمت مواد غذایی یک درصد افزایش یابد؛ ۱۰ میلیون نفر دیگر در سراسر جهان دچار فقر شدید میشوند و این مسئله دسترسی آنها به غذا را تهدید میکند.
قیمت سوخت و کود
افزایش قیمت سوخت و کود، حمل و نقل و کشت مواد غذایی را گرانتر میکند. قیمت کود در جهان در سال گذشته میلادی، بیش از نصف و قیمت انرژی بیش از دو سوم افزایش یافته است و برداشتها از جمله برنج و ذرت آسیب دیده است که میلیاردها نفر را در سراسر آسیا، آفریقا و آمریکا تحت تأثیر قرار میدهد.
شوک اقلیمی
تغییرات اقلیمی معیشت و زمینهای کشاورزی را به خطر میاندازد و مردم را در معرض خطر و بدون سرپناه ماندن قرار میدهد.
جنگها
مناقشات و جنگها از دسترسی میلیونها خانواده به غذا جلوگیری میکند و باعث پسرفت کشورها در زمینههای مختلف از جمله کشاورزی میشود. بر اساس اعلام سازمان ملل متحد، ۶۰ درصد از مردم گرسنه جهان در مناطق تحت تأثیر درگیری، جنگ و خشونت زندگی میکنند.
پیامدهای همهگیری کرونا
گسترش کرونا در کشورهای جهان منجر به از دست رفتن شغل افراد و افزایش گرسنگی در مناطق مختلف جهان شده است. بر اساس آمار موجود در صفحه برنامه جهانی غذا، تعداد افراد دچار ناامنی غذایی شدید نسبت به قبل از همهگیری، بیش از دو برابر شده است. تنها در دو سال گذشته، تعداد افراد دچار ناامنی غذایی شدید، بیش از ۲۰۰ میلیون نفر افزایش یافته و به ۳۴۵ میلیون نفر در ۸۲ کشور رسیده است؛ این آمار قبل از همهگیری کرونا ۱۳۵ میلیون نفر در ۵۳ کشور بوده است.
آمارهای عجیب از دورریز مواد غذایی در جهان
اگرچه عوامل ذکر شده منجر به کاهش دسترسی مردم به غذا و افزایش گرسنگی در جهان شده، اما باید به این نکته نیز توجه داشت که در حالی ۸۲۸ میلیون نفر هر شب گرسنه به رختخواب میروند که یکسوم غذای تولید شده در جهان از بین رفته یا اسراف میشود!
اسراف شدید مواد غذایی در ایران
طبق گقته رئیس انجمن تغذیه ایران، هر روز بهازای هر نفر ۱۳۴ کیلوکالری غذا در ایران به هدر میرود که این آمار ایران را در ردیف کشورهای اول جهان از لحاظ هدررفت مواد غذایی قرار میدهد.
چگونه اسراف را کاهش دهیم؟
برنامهریزی کنید!
برای کاهش هدررفت مواد غذایی، برای وعدههای غذایی خود برنامهریزی کنید و خریدهای منزل را بر اساس نیاز روزانه خود انجام دهید تا دورریز مواد غذایی به حداقل برسد.
تاریخ انقضای مواد غذایی را بررسی کنید
یکی از مسائلی که باعث افزایش دورریز مواد غذایی میشود؛ پایان یافتن تاریخ انقضای آنهاست؛ برای کاهش اسراف هنگام خرید کردن، به تاریخ انقضای محصولات دقت کنید تا در زمان تعیین شده، آن را مصرف کنید.
استفاده از باقیمانده غذا برای وعدههای آینده
در هر وعده غذایی به اندازه نیاز همان وعده، غذا بپزید؛ در صورتی که مقدار غذای پخته شده بیش از میزان مصرفتان بود؛ آن را دور نریزید و با استفاده از روشهایی مانند فریز کردن، آن را برای مصرف در وعدههای بعدی نگهداری کنید.
مواد غذایی را در مکانهای مناسب نگهداری کنید
برای جلوگیری از دورریز غذا، آن را در یخچال و مکانهای مناسب نگهداری کنید تا از فساد و خراب شدن آنها جلوگیری شود.
تهیه فهرست دورریزهای غذایی
فهرستی از اقلامی که بیشتر دور میریزید را تهیه کنید؛ این فهرست در برنامهریزی خرید و مصرف غذاها به شما کمک میکند.
منبع: تسنیم
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید