حوالی سال ۲۰۵۰ چه غذاهایی خواهیم خورد؟
ایسنا علوم پزشکی تهران – بیبیسی در گزارشی درباره عادات تغذیهای انسان آینده در حوالی سال ۲۰۵۰ نوشته است: دانشمندان فهرستی از گیاهان کمتر شناختهشدهای را تهیه کردهاند که تا سال ۲۰۵۰ میتوانند در منوی غذای مردم قرار گیرند. طبق این گزارش در آینده نه چندان دور میتوانید در وعده صبحانه از موز کاذب استفاده […]
به گزارش سرویس ترجمه شفقنا، جنگ اوکراین خطرات ناشی از تکیه کشورهای مختلف دنیا بر معدود محصولات قابل خرید و فروش این روزها را برجسته کرده است.
کارشناسان باغ گیاهشناسی سلطنتی لندن با اشاره به این که ۹۰ درصد کالری دریافتی مردم دنیا تنها از ۱۵ محصول تامین میشود، به رسانهها گفتهاند که در جستجوی موادی هستند که میتوانند رژیم غذایی ما را در آینده تضمین کنند.
تغییرات اقلیمی به دلیل نقششان در نابود کردن محصولات زراعی و افزایش سریع قیمت محصولات اصلی غذایی جهان، خطر «شوکهای شدید غذایی» را افزایش داده است.
دکتر سام پیرینون، محقق ارشد باغ گیاهشناسی سلطنتی لندن میگوید که ایجاد تنوع در رژیم غذایی مردم یکی از بهترین روشها برای حل معضل گرسنگی در دنیای آینده است. به گفته این محقق، افزایش تنوع زیستی و غذایی و البته سازگاری بیشتر با تغییرات آب و هوایی دیگر راههای ایجاد امنیت غذایی و مقابله با گرسنگی احتمالی جهان در سالهای آینده هستند.
او میگوید: «ما میدانیم که هزاران گونه گیاهی خوراکی در سراسر جهان وجود دارند که در جوامع مختلف مورد مصرف غذایی قرار میگیرند و میتوان از برخی از این عادات غذایی به عنوان راهحلهایی برای مقابله با چالشهای غذایی آینده جهان استفاده کرد».
با این حال در کل این موضوع جالبی است که از میان بیش از ۷۰۰۰ گیاه خوراکی که در سراسر جهان وجود دارد، تنها ۴۱۷ گیاه به طور گسترده کاشت شده و به عنوان غذا مورد استفاده قرار میگیرند.
در ادامه برخی از گیاهانی که در آینده نه چندان دور میتوانند در رژیم غذایی مردم نقش مهمی داشته باشند، مرور شده است.
پاندانوس: پاندانوس گیاه درختمانند کوچکی است که در نواحی ساحلی- از جزایر اقیانوس آرام تا فیلیپین- رشد میکند. از برگهای این گیاه در جنوب شرقی آسیا برای طعم دادن به غذاهای شیرین استفاده میشود. میوههای آناناسمانند آن را هم به صورت خام و هم پخته میتوان مصرف کرد. به گفته دکتر ماریبل سوتو گومز پژوهشگر باغ سلطنتی کیوی لندن؛ این درخت میتواند شرایط چالشبرانگیزی مانند خشکسالی، بادهای شدید و اسپری نمک را تحمل کند. او میگوید: «این یک غذای بسیار خوشمزه و مغذی است که در مقابل شرایط دشوار اقلیمی هم مقاومت زیادی دارد. در کل؛ این که سبد غذایی خود را چنان متنوع کنیم که غذاهای مقوی و مغذی مقاوم در برابر شرایط چالشبرانگیز اقلیمی را در بر بگیرد، اتفاقی بسیار خوب برای ایجاد امنیت غذایی در آینده نزدیک است». او همچنین میگوید: «اگر بشود از پاندانوس بهطور پایدار- بدون این که باعث کاهش منابع مردم محلی شود- استفاده کرد، کاشت گستردهتر آن گزینهای بهصرفه میتواند باشد».
لوبیا: لوبیاها یا به طور کلی حبوبات، یکی دیگر از «غذاهای آینده» هستند. غذایی ارزان، سرشار از پروتئین و ویتامین B- که با طیف وسیعی از محیطها، از ساحل اقیانوس تا دامنههای کوه، سازگار هستند. در حدود ۲۰۰۰۰ نوع مختلف از حبوبات در جهان وجود دارد- که تنها تعداد انگشتشماری از آنها مورد استفاده قرار میگیرند. گفته میشود صدها نوع لوبیا در حیات وحش وجود دارد که هنوز برای دانشمندان ناشناختهاند. لوبیای موراما یک محصول غذایی پرمصرف در بخشهایی از بوتسوانا، نامیبیا و آفریقای جنوبی است- که در این مناطق دانهها را با ذرت میجوشانند یا پودر میکنند تا فرنی یا نوعی نوشیدنی کاکائومانند درست کنند. البته همه حبوبات خوراکی نیستند، اما کارشناسان در حال بررسی خواص گونه های مختلف حبوباتند تا ببینند چگونه میتوان غذا و مواد مغذی مورد نیاز بدن را از طریق این محصولات تامین کرد.
غلات وحشی: غلات دارای تنوع بسیار زیادی هستند و با بیش از ۱۰۰۰۰ گونه پتانسیل زیادی برای غذاهای جدید ارائه میدهند. به عنوان مثال فونیو یک غله مغذی آفریقایی است که از آن در تهیه کوسکوس، فرنی و نوشیدنی استفاده میشود. این گیاه که به صورت محلی کشت میشود، میتواند شدیدترین شرایط خشکسالی را تحمل کند.
موز کاذب یا دروغین: این گیاه یکی از بستگان نزدیک موز است که تاکنون تنها در بخشی از اتیوپی مصرف میشده است. البته میوه موزمانند این گیاه غیرقابل خوردن است، اما ساقه و ریشههای نشاستهای آن را میتوان تخمیر کرد و برای تهیه فرنی و نان استفاده کرد. مطالعاتی که در این زمینه به انجام رسیده نشان میدهند که این محصول موزمانند پتانسیل تغذیع بیش از ۱۰۰ میلیون نفر را در این جهان در حال گرم شدن دارد.
منبع ترجمه: https://www.bbc.com/news/science-environment-61505548
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید