تاخیر در درمان آلرژی میتواند اثرات درمانی آن را کاهش دهد
ایسنا علوم پزشکی تهران- یک فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی تاکید کرد که افراد مبتلا به آلرژی هرچه سریعتر برای درمان یا کنترل آلرژی خود به یک متخصص آلرژی مراجعه کنند، چرا که با تاخیر در مراجعه به پزشک متخصص ممکن است اثر درمان این افراد بسیار کاهش پیدا کند. دکتر مریم محلوجی راد، […]
ایسنا علوم پزشکی تهران- یک فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی تاکید کرد که افراد مبتلا به آلرژی هرچه سریعتر برای درمان یا کنترل آلرژی خود به یک متخصص آلرژی مراجعه کنند، چرا که با تاخیر در مراجعه به پزشک متخصص ممکن است اثر درمان این افراد بسیار کاهش پیدا کند.
دکتر مریم محلوجی راد، با بیان این که آلرژی یک نوع بیماری است گفت: بسیاری از مردم فکر میکنند چون آلرژی مسالهای بسیار شایع است بیماری به شمار نمیرود و ابتلا به آن مسالهای عادی است.
او به ایسنا علوم پزشکی تهران گفت: به طور متوسط ۲۰ درصد افراد جامعه به آلرژیهای شایع تر مبتلا هستند؛ وقتی از هر پنج نفر یک نفر علائم آلرژی را بروز دهد، یعنی در همه خانواده افراد درگیر آلرژی وجود دارد. اما این موضوع باعث شده برخی افراد فکر کنند آلرژی یک مساله طبیعی است و دنبال درمان آن نباشند. متاسفانه ممکن است این افراد زمانی به ما مراجعه کنند که دیگر دیر شده و دچار عوارض بیماری آلرژیک شده اند و آن عوارض دیگر قابل بهبودی نباشد.
آلرژی ها یا قابل درمان اند و یا قابل کنترل
مسئول فنی کلینیک آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران در ادامه گفت: اکثر بیماریهای آلرژیک یا قابل کنترل هستند و میتوانیم آن ها را کنترل کنیم که دچار عوارض نشویم و یا اصلا قابل درمان هستد. بنابراین توصیه میشود همه افرادی که به نوعی علائم آلرژی دارند یک بار به پزشک فوق تخصص آلرژی مراجعه کنند تا درباره بیماری آنها تصمیم گیری شود.
او در پاسخ به این سوال که زمان فرد مبتلا به آلرژی چه زمانی باید به پزشک متخصص مراجعه کند گفت: آلرژی ها ممکن است از بدو تولد و حتی قبل از آن در رحم مادر شروع شود؛ چراکه جنین میتواند در رحم مادر این حساسیت را کسب کند و وقتی نوزاد به دنیا آمد با علائم حساسیت متولد شود. طیف سنی خاصی وجود ندارد، اما بیماریهای آلرژیک از نظر شیوع در دوران نوجوانی و جوانی شایع تر هستند.
آلرژی شدید کدام است؟
این فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی با تاکید بر آنکه فرد پس از بروز علائم آلرژی باید به یک آلرژیست مراجعه کند افزود: اگر یک بیماری آلرژی در فعالیت روزمره، خواب، ورزش فرد، اختلال ایجاد نکند و به طور کلی کیفیت زندگی فرد را تحت تاثیر قرار ندهد بیماری آلرژی خفیف است. اما اگر هرکدام از این موارد وجود داشته باشد شدت بیماری متوسط است و اگر چند مورد آنها وجود داشته باشد بیماری شدید است. ما در موارد متوسط تا شدید بسیار توصیه میکنیم فرد حتما به پزشک مراجعه کند.
تشخیص آلرژی بر درمان مقدم است
دکتر محلوجی راد در پاسخ به این سوال که کدام یک از آلرژی ها درمان قطعی دارند؟ گفت: تشخیص آلرژی مقدم بر درمان است؛ ما همیشه در درمان آلرژی میگوییم اولین قدم درمان پرهیز از آلرژن یا عاملی است که فرد به آن حساسیت دارد؛ به خصوص غذاها و داروها. شاید در مورد آلرژیهای هوایی پرهیز کردن خیلی شدنی نباشد، اما در مورد آلرژیهای غذایی و دارویی اولین قدم آن است که ما نوع آلرژن را با انجام تستهای آلرژی مشخص کنیم و از آن اجتناب کنیم. او افزود: قدم دوم درمان آلرژی استفاده از داروهاست. البته خوددرمانی به هیچ وجه توصیه نمیشود. درست است که داروهای آلرژی از انواع ساده تا پیچیده وجود دارد اما باید توسط پزشک تجویز شود.
مسئول فنی کلینیک آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران گام سوم در درمان آلرژی را ایمونوتراپی یا دریافت واکسنهای آلرژیک عنوان کرد و گفت: ایمونوتراپی نوعی حساسیتزدایی است که باعث میشود آلرژی بهبود پیدا کند، البته این روش در مورد همه بیماریهای آلرژی قابل انجام نیست. مهمترین اثر ایمونوتراپی بر روی بیمارانی است که به نیش زنبور آلرژی دارند و دچار آنافیلاکسی میشوند. آنافیلاکسی فرم شدیدی از آلرژی است که همزمان همه سیستمهای بدن درگیر میشوند و فرد احتمالا دچار شوک و حتی کما میشود که شدیدترین فرم آلرژی است. برخی بیماران وقتی مورد گزش زنبور اعم از زنبور عسل یا سایر زنبورها قرار میگیرند دچار شوک آنافیلاکسی میشوند که ایمونوتراپی موثرترین درمان برای این گروه از بیماران است که تقریبا صددرصد بیماران را به طور کامل بهبود میدهد و آلرژی آنها را از بین میبرد.
آلرژی فصلی قابل درمان است
دکتر محلوجی راد افزود: گروه دوم از بیماران آلرژی که ایمونوتراپی بر روی آنها تاثیر دارد افراد مبتلا به آسم هستند که اگر آنها هم زود اقدام کنند و تشخیص داده شود که آسم آنها از نوع آلرژیک است آنها نیز مورد درمان قرار میگیرند. در مورد اگزمای آتوپیک یا درماتیک آتوپیک هم که یک نوع آلرژی پوستی است اخیرا مقالاتی منتشر میشود که در مورد برخی این این بیماری ها نیز ایمونوتراپی موثر بوده و باعث بهبود بیمار شده است.
این فوق تخصص آلرژی و ایمونولوژی بالینی گفت: رینیت آلرژی یا آلرژیهای فصلی نیز قابل درمان هستند به شرط آنکه هم بیمار و هم آلرژنی که قرار است به بیمار تزریق شود به درستی انتخاب شوند. ایمونوتراپی روش ساده و سهل الوصولی نیست که هر پزشکی بتواند یک آلرژن انتخاب کند و ایمونوتراپی کند. در برخی مراکز ایمونوتراپی به روش غلطی انجام میشود؛ به همین خاطر بیماران مراجعه کننده پس از ایمنوتراپی میگویند این روش تاثیرگذار نبود. پیش از ایمونوتراپی باید ارزیابی شود که فرد بیماری زمینهای مثل خودایمنی، اختلالات روانی یا بیماریهای خطیر مثل سرطان نداشته باشد.
برای درمان آلرژی هرچه سریعتر به متخصص مراجعه کنید
دکتر محلوجی راد در ارتباط با افراد مبتلا به آلرژی که نسبت به درمان این بیماری آگاهی نداشته اند نیز گفت: در هر سنی میتوان به پزشک مراجعه کرد. قبلا گفته میشد بین پنج تا ۵۰ سال این روش را انجام دهیم در حالی که الان هیچ محدودیت سنی برای این روش وجود ندارد و حتی از سنین پایین تر از پنج سال تا سنین بالاتر از ۵۰ سال این روش درمانی قابل استفاده است.
او در پایان با تاکید بر آنکه افراد مبتلا به آلرژی سریعتر به متخصص آلرژی مراجعه کنند گفت: تقریبا یکی از شایع ترین آلرژی ها، رینیت آلرژی یا آلرژی فصلی است. ۴۰ درصد از افراد مبتلا به آلرژی فصلی، آلرژی شان به آسم تبدیل میشود. به همین خاطر ما توصیه میکنیم ایمونوتراپی زودتر شروع شود که ما هم بتوانیم آلرژی را درمان کنیم و هم از تبدیل آن به آسم جلوگیری کنیم. اگر آلرژی فصلی به آسم تبدیل شود و مدت زمانی هم از آن بگذرد، میزان پاسخ دهی به ایمونوتراپی کمتر میشود؛ هرچقدر از طول بیماری گذشته باشد و سن بالاتر رفته باشد، پاسخ دهی ما به این روش درمانی کاهش پیدا میکند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید