«اومیکرون» به واکسن ها مقاومت نشان می دهد/ سرعت سرایتزایی سویه جدید کرونا بالاست؛ دکتر ناجی در گفت وگو با ایسنا علوم پزشکی تهران
ایسنا علوم پزشکی تهران – رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه اصلا بعید نیست کشور ما با نوع جدید کووید یعنی اومیکرون درگیر باشد، گفت: ویروس اومیکرون یکی از کامل ترین نوع شناخته شده کووید است که هم میزان انتقال این ویروس بالا است هم اینکه نسبت […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تاکید بر اینکه اصلا بعید نیست کشور ما با نوع جدید کووید یعنی اومیکرون درگیر باشد، گفت: ویروس اومیکرون یکی از کامل ترین نوع شناخته شده کووید است که هم میزان انتقال این ویروس بالا است هم اینکه نسبت به سیستم های ایمنی، و واکسن ها مقاومت نشان می دهند. به دلیل گریز پذیری این نوع ویروس از ایمنی و واکسن، به نظر می رسد خطرناک ترین نوعی کرونا در دنیا باشد.
دکتر علیرضا ناجی در گفت و گو با ایسنا علوم پزشکی تهران به آخرین یافته ها در خصوص نوع جدید ویروس کرونا (اومیکرون) اشاره کرد و اظهار کرد: در حال حاضر ۴۲ کشور دنیا یعنی ۴ گوشه جهان درگیر این بیماری هستند حتی در کشورهای همسایه نیز گزارش هایی از شناسایی این ویروس اعلام شد. بنابراین اگر تا کنون به این ایران نیز وارد شده باشد امر بعیدی نیست اگر چه به طور کلی نمی توان در خصوص ورود این ویروس در کشور اظهارنظر دقیقی کرد.
این ویروس شناس خاطر نشان کرد: سرایتزایی «اومیکرون»، آنقدر زیاد است که تنها در ۴۸ساعت، سازمان جهانی بهداشت ، این سویه را بهعنوان یک واریانت نگرانکننده، (Variant of concern) معرفی کرد. چرا که بررسیها نشان میدهد بیش از ۵۰نوع جهش در این ویروس وجود دارد و حدود ۳۰جهش آن در پروتئین اسپایک رخ داده است.
وی در ادامه با بیان اینکه وزارت بهداشت هنوز گزارشی رسمی در خصوص ورود اومیکرون به ایران ارائه نداده است اما مشاهده آن در ایران امر عجیبی نیست. افزود: در مورد میزان کشندگی این جهش جدید، اطلاعات جسته و گریخته است و فعلا نمیتوان قضاوت زیادی کرد. برای اینکه ببینیم آیا واکسنهای موجود میتوانند در برابر این جهش پاسخگو باشند هم به چند هفته زمان نیاز داریم تا نتایج عیان شود ولی آنچهها تابحال درمورد واریانت جدید تحت عنوان «اُمیکرون» میدانیم این است که قابلیت بیماری زایی بالایی دارد و تابحال مشخص شده است که بیشتر گروههای سنی جوان تر را هدف قرار میدهد. در آفریقا که پوشش واکسیناسیون پایین است تقریبا همه گروههای سنی برای ابتلا حساس هستند و تمایل ویروس برای ایجاد آلودگی به سمت جوانان است.
رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در خصوص میزان نگرانی از شیوع ویروس جدید کرونا گفت: چیزی که در حال حاضر ما از آن می دانیم این است اولا این ویروس یکی از کامل ترین نوع شناخته شده کووید است که هم میزان انتقال این ویروس بالا است هم اینکه نسبت به سیستم های ایمنی، و واکسن ها مقاومت نشان می دهند. به دلیل گریز پذیری این نوع ویروس از ایمنی و واکسن، به نظر می رسید خطرناک ترین نوعی کرونا در دنیا باشد . بنابراین این تنها خصوصیاتی است که از این نوع ویروس کووید به دست امده و اطلاعات بیشتری نداریم.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: اطلاعاتی که در حال حاضر در دست داریم این است که در آفریقای دیده شده است که میزان انتقال این ویروس، گریز از ایمنی و عفونت مکرر چندین برابر ویروس دلتا است. این امر مهمی است چرا که عفونت مکرر در افرادی اتفاق می افتد که در گذشته سابقه برخورد با این ویروس را داشته اند و این موضوع در مورد کشورهایی که جمعیت بالایی دارند و بخش عمده ای از جمعیت عفونت ویروس را گرفتند، بسیار امر مهمی است.
این ویروس شناس خاطر نشان کرد: اینکه ویروس اومیکرون می تواند از سیستم ایمنی گریز کند و کسانی که قبلا این ویروس را گرفتند می توانند بگیرند بسیار مهم است موضوع دیگر این است مطالعات در آفریقای جنونی انجام گرفته نشان داده شده است که میزان انتقال این ویروس نسبت به سویه های دیگری که در آفریقا بوده است، بسیار بالا است و بیش از ۵۰ درصد موارد کرونا در این کشورها مربوط به سویه جدید کرونا گزارش شده و به راحتی می تواند منتقل شود.
به گفته وی، از قرار معلوم این سویه از ویروس کرونا سریعتر از سویه دلتا در آفریقای جنوبی سرایت یافته اما هنوز پژوهشی علمی در مورد میزان سرایت آن منتشر نشده و ارزیابیها خیلی کلی و موقت است.
این پزشک بیمارستان مسیح دانشوری تاکید کرد: اینکه نوع جدید ویروس کرونا تا چه اندازه می تواند وخیم باشد هنوز گزارش هایی در این زمینه انجام نگرفته است و نمی توانیم در پرداختن به این موضوع عجله کنیم بلکه باید تصویرسازی خوبی از ویروس داشته باشیم و بعد از در کنار هم قرار دادن اطلاعات بالینی و ژنتیکی در مورد آن اظهار نظر کنیم. بنابراین تا کنون گزارشی از وخامت و مرگ و میر این نوع ویروس دریافت نکردیم.
ناجی با بیان اینکه یک تا ۲ ماه آینده می توانیم با اطمینان در مورد سویه جدید کرونا ویروس اظهارنظر علمی داشته باشیم، افزود: البته وقتی شیوع ویروس افزایش می یابد و گروه های سنی بالاتر درگیر می شود ممکن است آمار بستری ها و حتی مرگ و میر هم افزایش یابد چرا که وقتی ویروسی از واکسن های موجود امکان گریز دارند می تواند تبعاتی هم همراه داشته باشد.
وی افزود: در حال حاضر شرکت های بزرگ واکسن سازی کرونا نظیر فایزر، آسترزنکا، مدرنا و غیره در تلاش هستند میزان اثرپذیری این واکسن ها در برابر کرونا اومیکرون رو دریابند تا در صورت لازم ترکیبات جدید به واکسن اضافه یا نسل جدید واکسن های موثر را تولید نمایند.
این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تاکید کرد: مشاهدات ما از رفتار سویه جدید کرونا بیانگر این است که ما باید در برابر این ویروس بسیار بسیار حساس باشیم چرا که خطر اینکه این یروس بچرخد و حتی با نوع های دیگر ویروس نوترکیب شود و شدت انتقال بالاتر را داشته باشند، بسیار وجود دارد.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید