روز تیترهای متناقض روزنامه ها/ روایت رئیس هلال احمر از بدعهدی غربی ها در ارسال واکسن به ایران/ روزنامه همدلی: تزریق واکسن انگلیسی به خاطر بدعهدی روسیه
روزنامه های امروز صبح چهارشنبه ۱۷ شهریورماه تیترهای پرتناقضی در حوزه سلامت، واکسیناسیون و کرونا داشتند. در حالی که برخی روزنامه ها در روی جلد خود از رکوردشکنی واکسیناسیون سخن گفته اند، تیتر روزنامه ای مثل جمهوری اسلامی از روزهای سیاه و تمام نشدنی کرونا روایت می کند. همچنین روزنامه شهروند به انعکاس صحبت های […]
روزنامه های امروز صبح چهارشنبه ۱۷ شهریورماه تیترهای پرتناقضی در حوزه سلامت، واکسیناسیون و کرونا داشتند. در حالی که برخی روزنامه ها در روی جلد خود از رکوردشکنی واکسیناسیون سخن گفته اند، تیتر روزنامه ای مثل جمهوری اسلامی از روزهای سیاه و تمام نشدنی کرونا روایت می کند. همچنین روزنامه شهروند به انعکاس صحبت های رئیس جمعیت هلال احمر درباره بی صداقتی کشورهای غربی در زمینه صادرات واکسن به ایران پرداخته است. این در حالی است که در تیتر برخی روزنامه ها از بدعهدی روسیه در ارسال واکسن آسترازنکا به چشم می خورد.
ترکیب واکسنها برای جمع کردن بیمسئولیتیها
روزنامه آفتاب یزد در گزارشی به تزریق واکسن آسترازنکا به عنوان دوز دوم واکسن افرادی که قبلا واکسن اسپوتنیک روسی دریافت کرده بودند پرداخته است. این روزنامه در گزارشی به قلم یگانه شوق الشعرا می نویسد: روزگذشته معاون بهداشت وزارت بهداشت اعلام کرد کسانی که دوز اول واکسن اسپوتنیکوی را دریافت کردهاند، لازم است دوز دوم را آسترازنکا بزنند. برای نخستین بار است که تزریق ترکیبی واکسنهای کرونا در ایران رسما تایید میشود. ضمن اینکه به نظر میرسد ایران نخستین کشور جهان است که تزریق ترکیبی واکسنهای اسپوتنیکوی و آسترازنکا را تایید میکند.
این روزنامه ادامه می دهد «پیشتر ترکیب فایزر و آسترازنکا برای دریافت ایمنی بیشتر تایید شده بود. نتیجه بررسیهای دانشمندان در دانشگاه آکسفورد نشان میدهد که ترکیب دو واکسن فایزر و آسترازنکا در روند واکسیناسیون علیه بیماری همه گیر «کووید ۱۹» منجر به ایمنی بالای بدن در برابر این بیماری میشود.این نتیجه میتواند زمینه انعطاف بیشتر در جریان استفاده از واکسنهای مختلف در روند واکسیناسیون در مقابل ویروس کرونا را فراهم کند.»
همچنین هادی یزدانی پزشک و کارشناس نیز به آفتاب یزد گفته: «تا به امروز در دنیا تنها بر روی یک ترکیب کار شده است و آن هم ترکیب آسترازنکا و فایزر است.یعنی ترکیب تکنولوژی mRNA که فایزر است با آسترازنکا که تکنولوژی آدنو ویروسی است. در دنیا تحقیقات در باره ترکیب این دو نوع واکسن انجام شده است و متوجه شدهاند این ترکیب اثر بخشی بهتری را به همراه دارد.کاری که در ایران در حال انجام شدن است mix and mach نیست بلکه جمع کردن بیعرضگیها است.از سوی دیگر اسپونتیک تنها واکسنی است که دو دوز آن باهم متفاوت است و حتی رنگ ویالهای مختلفی دارد.عدهای در ایران دوز اول این واکسن را تزریق کردهاند و به هر دلیلی دوز دوم این واکسن تامین نشده است و تحت فشار آسترازنکا برای دوز دوم این افراد در نظر گرفته شده است. این ترکیب تنها در ایران دیده میشود و احتمالا هم استدلال بر این است که تکنولوژی هر دوی این واکسنها آدنو ویروسی است.اتفاقی هم که قبلا رخ داده است این است که مجموعه آکسفورد آسترازنکا پیشنهادی به گامالیا اسپونتیک داده بودند که ترکیب این دو واکسن تزریق شود که به نتیجه نرسیدند و هنوز تحقیقی وجود ندارد. ترکیب آسترازنکا تنها برای جمع کردن بیمسئولیتیها است.زیرا نتوانستند دوز دوم اسپونتیک را برای جامعه هدف فراهم کنند.هنوز مبنایی برای این کار در دنیا وجود ندارد و ایران فعلا اولین و تنها جایی است که این ترکیب را در نظر گرفته است.»
اعتماد: داروی ترخیصی از گمرک فاسد بود یا نبود
«داروی ترخیصی از گمرک فاسد بود یا نبود؟» تیتر روزنامه اعتماد است که به اظهارات جدید سخنگوی سازمان غذا و دارو درباره چگونگی ترخیص داروهای کرونایی «فاسد» از گمرک پرداخته است. اعتماد می نویسد: این مناقشه، ریشه در یک درخواست دارد؛ درخواست معاون فنی امور گمرکی کشور در روزهای پایانی مرداد ماه برای بازدید مقامات قضایی از انبارهای گمرک امام خمینی و تعیین تکلیف دهها تن دارو و مواد اولیه دارویی. مهرداد جمالارونقی، پیش از این درخواست هم نسبت به دپو و بلاتکلیفی هزاران تن نهادههای دامی در خطر فساد در گمرکات کشور هشدار داده و بیتوجهی نهادهای مسوول را ناشی از بیضابطه بودن مقررات جاری، پیچیدگی روال اداری دستگاهها و کم توجهی مسوولان دولتی به مشکلات جاری و روز جامعه عمومی عنوان کرده بود. ادامه این هشدارها، به ضرورت تعیین تکلیف دهها تن داروی دپو شده در گمرک امام خمینی استان تهران ختم شد و به دنبال بازدید معاون قضایی دادستان کل کشور و در معیت مسوولان سازمان غذا و دارو از این انبارها، مشخص شد حجم زیادی از داروهای دپو شده و بلاتکلیف در انبارهای گمرک استان تهران، داروهای کووید ۱۹ بوده، اما ظاهرا این درخواست و این بازدید، آن هم در روزهای پایانی فعالیت دولت دوازدهم، برای مسوولان سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت صورت خوشی نداشت،.
رکوردشکنی در واکسیناسیون
برخی روزنامه ها مثل روزنامه ایران از رکوردزنی در تزریق واکسن کرونا روایت کرده اند. روزنامه دولت می نویسد: با رسیدن مجموع واکسنهای تزریق شده به عدد ۳۰ میلیون و ۳۳۸ هزار و ۲۵۴ دوز، رکورد تزریق واکسن در کشور شکسته شد. هم اکنون مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به عدد ۳۰ میلیون و ۳۳۸ هزار و ۲۵۴ دوز رسیده است و خبرها حکایت از این دارد که ۹۰ میلیون دوز واکسن کرونا نیز تا آبان وارد کشور میشود. تاکنون ۱۹ میلیون و ۹۸۲ هزار و ۹۵۴ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۱۰ میلیون و ۳۵۵ هزار و ۳۰۰ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند. طبق اعلام وزارت بهداشت، تا ظهر روز دوشنبه ۲۹ میلیون و ۴۵۳ هزار و ۴۴۴ دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده بود که با احتساب آمار اعلامی دیروز از سوی وزارت بهداشت، از ظهر روز دوشنبه تا ظهر دیروز ۸۸۴ هزار و ۸۱۰ دوز واکسن کرونا تزریق شده است.دیروز فرمانده ستاد عملیات مدیریت کرونا در کلانشهر تهران هم اعلام کرد: تاکنون ۳۳ درصد از جمعیت هدف استان برمبنای جمعیت ساکن، در برابر کرونا واکسینه شدهاند که این از میانگین کشوری بالاتر است.
روزنامه دولت همچنین می نویسد: استاندار تهران در جلسه ستاد مدیریت و مقابله با کرونای استان تهران از دو شیفته شدن مراکز واکسیناسیون در استان از امروز خبر داد. انوشیروان محسنی بندپی گفت که در حال حاضر بیماران سرپایی ۹ درصد و بیماران بستری ۸/۶ درصد در استان تهران کاهش داشته اما متأسفانه هنوز آمار فوتیها بالا است. بهگفته او، در حال حاضر میزان رعایت فاصلهگذاری اجتماعی در استان ۶۴ درصد است این در حالی است که تراکم جمعیت در استان تهران بسیار بالا است.
محسنی بندپی سپس گفت: تا عصر روز یکشنبه، ۳۶ درصد مردم استان با عدد پنج میلیون و ۱۱۶ هزار و ۷۱۹ نفر در استان تهران واکسینه شدهاند که در مقایسه با آمار کشوری این آمار قابل قبول است.اگر بازگشایی مدارس را به تعویق انداختیم به این خاطر است که دانشآموزان باید هر دو دوز واکسن را دریافت کنند تا بعدها با مشکل مواجه نباشیم.
جمهوری اسلامی: روزهای سیاه کرونایی تمامی نداد
«روزهای سیاه کرونایی تمامی ندارد» تیتر حوزه سلامت روزنامه جمهوری اسلامی در صفحه اول آن است. این روزنامه نوشته: متاسفانه روزهای سیاه کرونایی در کشور ما تمامی ندارد و این ویروس پلید همچنان جان عزیز هموطنانمان را میگیرد. وزارت بهداشت اعلام کرده طی روزهای دوشنبه تا سه شنبه ۶۳۵ نفر دیگر از مردم کشورمان بر اثر کرونا جان خود را از دست دادند و شمار قربانیان کرونا در کشور به ۱۱۱ هزار و ۸۹۲ نفر رسید. در این مدت ۲۷ هزار و ۱۳۸ بیمار جدید مبتلا به کرونا هم در کشور شناسایی شد که سه هزار و ۹۱۴ نفر از آنها بستری شدند و مجموع بیماران به ۵ میلیون و ۱۸۴ هزار و ۱۲۴ نفر رسید.
رئیس هلال احمر: اگر از انگلستان و آمریکا درخواست واکسن میکردیم، یک دوز هم به ایران نمیدادند
روزنامه شهروند سخنان رییس جمعیت حلال احمر درباره واردات واکسن را منعکس کرده است. روزنامه جمعیت هلال احمر به نقل از رئیس این جمعیت نوشته: «وزارت بهداشت از جمعیت هلالاحمر درخواست کرد تا هلالاحمر در عرصه واکسیناسیون با ظرفیت بیشتری به کمک وزارت بهداشت آید. هلالاحمر نیز به این درخواست وزارت بهداشت پاسخ مثبت داد و مقرر شده که هلالاحمر تمامیمراکز واکسیناسیون خود را که ۵۰۰ مرکز است، به این فرآیند اختصاص دهد.» همتی ادامه داد: «پس از مکاتبات انجام شده، مقرر شد که یونیسف تعدادی واکسن برای ایمنسازی اتباع خارجی ساکن در ایران، در اختیار هلالاحمر قرار دهد. هلالاحمر نیز به صورت مجزا منابعی را برای واکسیناسیون اتباع خارجی در نظر خواهد گرفت. احتمالا یک میلیون دوز واکسن نیز از سوی یونیسف به ایران اختصاص داده میشود تا واکسیناسیون اتباع خارجی آغاز شود.»
او افزود: «ما به دنبال این هستیم که برای سنین ۱۲ تا ۲۰ سال نیز واکسن وارد کشور کنیم و احتمالا به زودی نیز در اینخصوص خبرهای خوبی شنیده شود. برای سنین ۲ تا ۱۲ سال نیز فقط یک کشور واکسن تزریق کرده است و هنوز در اینخصوص جمعبندی در کشورهای جهان حاصل نشده است.»
رئیس جمعیت هلالاحمر با اشاره به اینکه باید تمامی مسئولان هلالاحمر با قدرت به وظایف خود عمل کنند، اظهار کرد: «عملکرد هلالاحمر را زمانی که با سال ۹۸ مقایسه میکنیم، تفاوتها را به وضوح میتوان متوجه شد. در یک زمینه فقط ۷۰درصد واکسن کشور توسط هلالاحمر تأمین شده است. واردات واکسن نیز امری آسان نبود، زیرا برخی کشورهای غربی در این عرصه صداقت ندارند. همین امروز اگر از انگلستان و آمریکا درخواست واکسن میکردیم، مطمئن باشید که یک دوز هم به ایران نمیدادند.»
تزریق واکسن انگلیسی به خاطر بدعهدی روسیه
روزنامه همدلی اما با تیتر «تزریق واکسن انگلیسی به خاطر بدعهدی روسیه» به تزریق واکسن آسترازنکا به جای اسپوتنیک واکنش نشان داده است. این روزنامه می نویسد: استفاده از ترکیب واکسنها در شرایط کمبود واکسن وسوسهانگیز و گاهی کارگشاست، اما متخصصان حوزه درمان معتقدند این موضوع از نظر علمی هنوز نیاز به اطلاعات معتبر بیشتری دارد و هنوز اطلاعات در مورد آنها کم است.
در گزارش این روزنامه محمدرضا محبوبفر، اپیدمیولوژیست گفته: «متاسفانه کشور ایران در حال حاضر اولین کشوری است که اقدام به تزریق واکسن ترکیبی میکند. تاکنون تنها در این حوزه پژوهشهایی انجام شده، اما این که بخواهند از واکسن ترکیبی به صورت گسترده و معمول استفاده کنند، چنین چیزی نیست، مگر در موارد اختصاصی و ویژه! نه این که تعداد زیادی اسپوتینکوی تزریق کنند و برای دوز دوم به مردم بگویند باید آسترازنکا دریافت کنند.» محبوبفر با اشاره به نامه رئیسی به دانشگاههای علوم پزشکی گفت:«این تبلیغ واکسن ترکیبی برای جلوگیری از اعتراضات مردمی در کشور است. این موضوع در نامه معاونت بهداشت وزارت بهداشت نیز آمده و او مدعی شده است این تصمیم برای این اخذ شده که واکسنزدگان اعتراض نکنند. درواقع برای خاموش کردن اعتراضات مردم، وزارت بهداشت به سمت واکسن ترکیبی گام برداشته است.»
جهانپور را جدی نگیرید
وی در مورد سخنان سخنگوی سازمان غذا و دارو که بهتازگی ارسال اسپوتینکوی به روسیه را تکذیب کرده بود، گفت:«این اولین بار نیست که کیانوش جهانپور واقعیتها را تکذیب میکند یا به منتقدان این حوزه فحاشی میکند. نباید حرفهای جهانپور را جدی گرفت، واقعیت این است که این واکسن در حال تولید است و به روسیه ارسال میشود.»
محبوبفر گفت:«واکسنهایی که اخیرا وارد کشور شده است، واکسنهای تولیدی امارات تحت لیسانس چین است. درواقع چین تکنولوژی تولید واکسن را به امارات واگذار کرده است که امارات برای کشورهای فقیر و جهان سوم واکسنهای تحت عنوان «حیات واکس» را که از نوع واکسن سینوفارم است تولید کند.»
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید