همه چیزمان به همه چیزمان می آید!/ به جای قبر واکسن بخرید/ از قارچ سیاه تا روزهای سیاه
روز گذشته با شکسته شدن رکورد آمار فوتی های بیماری کرونا در کشور و اعلام آنکه در فاصله یک روز تنها ۷۰۹ نفر جان خود را از دست داده اند، رسانه ها دست به کار شدند تیتر و مطالب خود را به این مقوله اختصاص...
روز گذشته با شکسته شدن رکورد آمار فوتی های بیماری کرونا در کشور و اعلام آنکه در فاصله یک روز تنها ۷۰۹ نفر جان خود را از دست داده اند، رسانه ها دست به کار شدند تیتر و مطالب خود را به این مقوله اختصاص دادند. در ادامه به عناوین روزنامه های امروز چهارشنبه ۳ شهریور نگاهی خواهیم انداخت.
آفتاب یزد: عزای عمومی اعلام کنید
«۷۰۹ نفر دیگر؛ عزای عمومی اعلام کنید» تیتر اول روزنامه امروز صبح آفتاب یزد به قلم «یگانه شوق الشعرا» است. این روزنامه که سوژه اصلی گزارش آن قارچ سیاه است، از زبان بابک قرائی مقدم پزشک و کارشناس می نویسد: «بیماری قارچ سیاه معمولا در افرادی که سیستم ایمنی تضعیف شده دارند شایع است. در روند درمانی بیماران کرونایی برای کاهش تحریک سیستم دفاعی بدن و کاهش التهاب کورتون به میزان بالایی تجویز میشود. این اتفاق باعث میشود که عملا سیستم ایمنی بدن به شدت آسیب ببیند و در صورتی که مراقبتهای لازم وجود نداشته باشد در بیماران بیماریهای قارچی خطرناک از جمله قارچ سیاه ایجاد میشود. بنابراین در این شرایط قارچ سیاه به خود بیماری کرونا ارتباطی ندارد بلکه به عوارض درمانی بیماری کرونا مربوط است. این داروها برای نجات جان بیماران باید تجویز شود و چارهای نیست. آمفوتریسین B کم شده است به این دلیل که متاسفانه افراد سودجو منتظر چنین شرایطی هستند زیرا استفاده از این داروی ضد قارچ در بیماران دچار کرونا در طول این مدت بالا رفته است بنابراین تقاضا بالا رفته است و یک عده سودجو دنبال خرید این داروها و فروششان در بازار آزاد هستند.»
رکورد جدید فوتیها در روزهای سیاه کرونایی
روزنامه ایران هم یکی از تیترهای صفحه اول خود را به آمار شوکه کننده ۷۰۹ قربانی کرونا در یک روز اختصاص داده است. روزنامه دولت می نویسد: همه ما دیروز در یک شوک بهتآور فرورفتیم. آمار فوتیهای کرونا که هر روز در ساعت دوونیم بعدازظهر کاممان را تلخ میکرد، با ثبت ۷۰۹ فوتی سهشنبه دوم شهریورماه را برایمان به یک روز تاریخساز غم آلود تبدیل کرد. اگرچه ما در این چند روز به ثبت رکوردها عادت کرده بودیم، اما دیروز رکورد این چند روز هم زده شد. آمارهای غیررسمی البته تراژدی ترسناکتری را پیش رویمان بازمیکند، اما همین آمار رسمی هم نشان میدهد که تا چه اندازه وضعیتمان بغرنج است. آن هم در شرایطی که نگرانیها برای جولان دلتای ۲۲ شدت گرفته و معلوم نیست شیوع گسترده دلتا و بستری بیماران در بیمارستانها تا چه اندازه قدرت دارد تا عدد این رکورد را در روزهای آینده جابهجا کند. با جان باختن این ۷۰۹ نفر حالا شمار جانباختگان ایران به عدد ۱۰۳ هزار و ۳۵۷ نفر رسیده است و البته همچنان ۷ هزار و ۷۲۷ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. حالا مجموع بیماران کرونا در کشور به ۴ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۳۹۴ نفر رسیده و تاکنون ۲۸ میلیون و ۹۳ هزار و ۵۸۷ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
شهرهای قرمز کماکان همان ۳۵۹ شهر هستند اما آن عددی که از رعایت پروتکلها اعلام میشود، نشان میدهد که همچنان عادیانگاریها ادامه دارد. عدد زیر ۴۰ درصد برای رعایت فاصلهگذاری فیزیکی و زیر ۵۲ درصد برای ماسک زدن قطعاً در تشدید آمار فوتیها نقش زیادی خواهد داشت. باوجود بسته بودن جادهها تا ۵ شهریورماه برخی همچنان اصرار دارند سفر بروند و البته اعلام آمار ترسناک فوتیهای روزانه هم هنوز نتوانسته برخی را برای ماسک زدن و رعایت فاصلهگذاریها مقید کند. عدهای که خودخواهانه در انتشار شیوع ویروس نقش جدی بازی میکنند و البته برخی که دو دوز واکسن را تزریق کرده و بی خیال پروتکلها شدهاند، در این بی مبالاتی تأثیر ویژه دارند.
همه چیزمان به همه چیزمان میآید
مصطفی عبدالهی در روزنامه خراسان می نویسد: همه چیزمان به همه چیزمان میآید! از یکطرف برای ۷۰۹ فوتی جدید کرونایی سوگوار میشویم و استوریاش میکنیم، از طرف دیگر برای رفتن به سینما و فستفود و مهمانی آماده میشویم؛ البته مقصر این تناقضها فقط مردم نیستند و تصمیمگیران و حتی اعضای ستاد ملی مقابله با کرونا هم در آن دخیلاند. با هم چند نمونه واضح و آشکار از این تناقضات را مرور میکنیم.
عبدالهی در ادامه مطلب خود مینویسد: البته باید به مردم حق بدهیم که وقتی رفتار دوگانه مسئولان در رعایت پروتکلها را میبینند، آنها هم نسبت به این موضوع کمتوجه شوند. وقتی دکتر «مسعود مردانی» عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا را با بدون ماسک در پمب بنزینی میبینند که یکی از خطرناکترین محلهای انتقال ویروس است، حق دارند متعجب شوند و فیلمش را در فضای مجازی دست به دست کنند. یا وقتی تصویری از دکتر «بهرام عیناللهی» وزیر پیشنهادی بهداشت را میبینند که در همین روزها بدون ماسک در صحن علنی مجلس و در جمع نمایندگان مشغول گفتوگو هستند، طبیعی است که ترسشان از کرونا کم شده باشد.
کابوس قارچ سیاه
روزنامه شهروند نیز در گزارشی به سوژه کابوس قارچ سیاه پرداخته است. این روزنامه می نویسد: این روزها بحث قارچ سیاه در بیمارستانها خبرساز شده است. موضوعی که میتواند از خود کرونا خطرناکتر باشد. زیرا عفونت قارچ سیاه از حدقه چشم به مغز سرایت میکند و میتواند ریهها و دستگاه گوارش را هم درگیر کند. یکی از این علائم، حمله قارچی به رگهای خونی است که منجر به تشکیل لختههای خون و مرگ بافت اطراف آن بهدلیل از دست دادن خونرسانی میشود. اگر بیماری، مغز را درگیر کند، در این صورت علائم ممکن است شامل سردرد یکطرفه در پشت چشم، درد صورت، تب و گرفتگی بینی باشد که به ترشحات سیاه و سفید و سینوزیت حاد همراه با تورم چشم تبدیل میشود.
اینها تنها علائم قارچ سیاه نیست و این بیماری میتواند علائم ریوی مانند تب، سرفه، درد قفسه سینه و تنگی نفس را نیز بهدنبال داشته باشد یا اینکه میتواند به صورت تاول یا زخم و ضایعات پوستی ظاهر و ناحیه آلوده، سیاه شود.
روزنامه جمعیت هلال احمر همچنین ادامه می دهد: درمان اصلی عفونت بیماری قارچ سیاه «آمفوتیریسین بی» است که متأسفانه در کشور کمبود جدی آن مشاهده میشود یا در مواردی اصلا موجود نیست و این موضوع بر مشکلات امروز کادر درمان اضافه کرده است.
دکتر محمدرضااحمدی، متخصص گوش و حلق و بینی به این شهروند می گوید: «علیرغم تلاشهای درمانی که برای این بیماران صورت میگیرد اما به دلیل اینکه «آمفوتیریسین بی» دارویی فوقالعاده برای درمان این عفونت است اما مهیا نیست، احتمال از دست دادن بیماران افزایش یافته است.» او به این نکته اشاره میکند که در صورت درمان نشدن قارچ سیاه، بیمار کور میشود و بینایی خود را از دست میدهد. این بیماری نخست در هندوستان شایع بود اما با انتشار ویروس کرونا در جنوب شرق آسیا هم شایع شده است و در موج آخر کرونا بهشدت با افزایش شیوع قارچ سیاه مواجه هستیم.
«نمودار مرگ» در صفحه اول روی جلد روزنامه همشهری
روزنامه همشهری علاوه بر انتشار تیتر گزارش خود درباره کرونا، نموداری در صفحه اول خود منتشر کرده و برای آن عنوان نمودار مرگ را انتخاب کرده است. «مریم سرخوش» خبرنگار این روزنامه می نویسد: آمار شیوع کرونا در کشور نشان میدهد، در کمتر از ۱۰روز گذشته شمار بیماران بدحال بستری در بخش مراقبتهای ویژه، کاهشی نداشته است؛ آماری که در روزهای بعد، مرگها را افزایش میدهد. در دومین روز از شهریور، به استناد آمار اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، ۷هزار و۷۲۷نفر در این شرایط قرار دارند، در کنار آنها هم بیمارانی در شرایط سخت، پشت درهای آیسییو، جانشان را از دست میدهند. همه اینها در حالی است که کشور همچنان در اوج پیک پنجم قرار دارد و بیمارستانها پر از بیماران مبتلا به کروناست. حالا خبرهایی هم درباره احتمال ورود سویه جدید کرونا به نام لامبدا شنیده میشود؛ سویهای که بهگفته متخصصان، شدیدتر از دلتاست. شناسایی ۲مورد ابتلا در ترکیه، حالا کشور را در وضعیت هشدار قرار داده است:« هیچ جهشی پشت مرزها نمیماند.» این را پیش از این علیرضا رئیسی، معاون بهداشتی وزارت بهداشت اعلام کرده بود. سویه لامبدا که نخستینبار در کشور پرو مشاهده شد، اکنون به ۵۲کشور جهان انتقال یافته و سرایتپذیریاش نسبت به دلتا بسیار بیشتر است. این سویه واکسن گریزی بیشتری دارد و ابتلای کودکان و نوجوانان به این سویه بیش از دیگر انواع جهشهای کرونا گزارش شده است.
هیچ نظر! یکی از اولین.