با سیاهترین روز کرونا چطور رویتان میشود استوری تبریک روز پزشک منتشر کنید؟
اول شهریورماه مصادف با روز پزشک در حالی فرا رسید که روزنامههای امروز صبح تهران در صفحات اول خود همچنان در ارتباط با کووید-۱۹ به مردم و مسئولان هشدار میدهند. اگر تا پیش از این کرونا در روزنامههای خصوصی بیشتر برجسته میشد امروز خطر کرونا در روزنامههای منتسب به ارگانهای دولتی منعکس شده است. روزنامههای […]
اول شهریورماه مصادف با روز پزشک در حالی فرا رسید که روزنامههای امروز صبح تهران در صفحات اول خود همچنان در ارتباط با کووید-۱۹ به مردم و مسئولان هشدار میدهند. اگر تا پیش از این کرونا در روزنامههای خصوصی بیشتر برجسته میشد امروز خطر کرونا در روزنامههای منتسب به ارگانهای دولتی منعکس شده است. روزنامههای ایران، خراسان، کیهان، جام جم و اطلاعات از جمله این روزنامه ها هستند. روزنامه خراسان در مقدمه ای بر گزارش خود در خصوص روز پزشک این سوال را مطرح کرده که «چطور رویمان میشود استوریهای تبریک روز پزشک را برای تقدیر از سپیدپوشان منتشر کنیم در حالی که با سیاهترین روز کرونا و مرگ ۶۸۴ نفر به استقبال این روز آمدهایم؟» در ادامه نگاهی به روزنامههای صبح امروز کشور خواهیم انداخت.
گزارش روزنامه صداوسیما از ویروس لامبدا
روزنامه جام جم گزارشی درباره گونه لامبدا ویروس کرونا منتشر کرده است. این روزنامه با تیتر «کرونای لامبدا چقدر به ما نزدیک است؟» مینویسد: واریانت «لامبدا»؛ واریانتی است که طبق فرمول همه موجهای پیشین در کشورهای همسایه دیده شده و خیلی زمان نمیبرد تا وارد کشور شود. واریانتی که از واریانت فراگیر کنونی یعنی دلتا سرایتپذیری و البته که بیماریزایی بیشتری دارد و خبر بدتر اینکه همراه با پاییز در جامعه شیوع پیدا خواهد کرد. فصلی که بهواسطه هوای سرد طبیعتا تجمعهای بیشتر و متراکمتری به خود میبیند و همین موضوع سرایت این ویروس را تشدید خواهد کرد. اگر پیش از این و در طول موجهای قبلی فاصلهای چند ماهه شکل میگرفت تا هم کادر درمان نفسی بکشد و هم بتوان دردهای قبلی را مرهم گذاشت اینبار فاصله دو موج پنجم و ششم آنقدر کم است که شاید نتوانیم به آن موج تازهای اطلاق کنیم، تنها تفاوت آن اما واریانت متفاوتی است که احتمالاً با توجه به شرایط موجود و تجربههای پیشین به واریانت غالب در ایران تبدیل خواهد شد.
این روزنامه ادامه داده است: روند کند واکسیناسیون، مدیریت ضعیف در مهار کرونا و البته کاهش رعایت پروتکلهای معمول ازسوی شهروندان همه دستبهدست هم داده تا این سوال مهم شکل بگیرد که آیا جامعه تابوتوان مقابله با موج تازه و سهمگینتر کرونا را خواهد داشت؟ آن هم در شرایطی که هنوز نتوانستهایم واریانت دلتا را کنترل کنیم و روزانه حدود ۶۰۰ نفر جان عزیزشان را از دست دادهاند. ترکیه، قطر و هند کشورهایی هستند که حالا نشانههایی از واریانت تازه کرونا در آنها مشاهده شده است؛ به همین علت تا ابتدای پاییز باید منتظر ورود این ویروس به ایران باشیم که چقدر کادر درمان و شهروندان توان مقابله با واریانت تازه را خواهند داشت؟ با توجه به تجربههای گذشته و به کار بردن راهحلهایی همچون اعمال محدودیت، ممنوعیت تردد، دستهبندی مشاغل و دورکاری کارمندان و ناکارآمدی حداکثری این مداخلات به نظر میرسد تنها راه چاره کنونی واکسیناسیون عمومی و سرعت در روند آن است چراکه در غیر این صورت روزهای سختتری پیش روی مردم ایران خواهد بود.
تیتر هشدارآمیز آفتاب یزد خطاب به مسئولان
روزنامه آفتاب یزد نیز تیتر اول امروز خود را به جدیدترین گونه ویروس کرونا اختصاص داده است؛ تیتری هشدارآمیز که به قول روزنامه نگاران این روزنامه برای هشدار نشدن مسئولان روی جلد این روزنامه رفته است. این روزنامه در ارتباط با سویه سویه لامبدا ویروس کرونا مینویسد: سازمان بهداشت جهانی در آخرین بهروزرسانی خود اعلام کرد: «لامبدا با نرخ قابل توجه انتقال در چندین کشور همزمان با افزایش شیوع کووید-۱۹ همراه شده است و برای تایید اثربخشی مداوم واکسنها، به مطالعات بیشتر در این مورد نیز نیاز است.»مشخص شده است که نوع دلتا دو برابر نوع آلفا که درانگلستان مشاهده شده، عفونیتر است. این مورد باعث کاهش قدرت واکسنها میشود و اثربخشی دو دوز واکسن فایزر را به ۶۴درصد کاهش داده است.دادههای کافی برای مقایسه نوع لامبدا با آنچه در مورد دلتا میدانیم، وجود ندارد.بر اساس اظهارات سازمان بهداشت جهانی از نوع قابلتوجه محسوب میشود به این معنی که موجب افزایش انتقال شده است.در حالی که چندین کشور در غرب شروع به کاهش محدودیتها میکنند تاکنون فقط ۱۰.۴ درصد جمعیت پرو واکسینه شدهاند.سویههای جدید همچنان یک مورد نگرانکننده برای متخصصان مراقبتهای بهداشتی و سیاستگذاران هستند.
در بخشی از این گزارش، ابراهیم سلمانی پزشک و سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی به آفتاب یزد گفته:« باید شیوههای کنترلی و پایش ورودیها باید تقویت شود تا اگر ویروس هم وارد کشور میشود این ورود کنترل شده باشد. یعنی ما بدانیم چه میزان مبتلا به کشور وارد میشوند و آنها را قرنطینه کنیم. شناسایی سویشهای مختلف در بیماران مقدور نیست. زیرا آزمایشهایی که برای شناسایی واریانتها باید انجام شود آزمایشهای گران قیمت است و نتیجه آن بسیار طولانی مدت به دست میآید و حدود ۴ تا ۵ روز زمان نیاز است تا با آزمایش متوجه شویم بیمار به چه سویشی مبتلا است.لذا مقدور نیست در مرزها به این اطلاعات دست پیدا کرد پس خیلی نمیتوان از ورود ویروس به کشور جلوگیری کرد.حتی اگر مبادی رسمیشدیدا کنترل شوند ویروس از مبادی غیر رسمی بالاخره وارد کشور میشود. به نظر من اولین کاری که باید انجام شود واکسیناسیون است که طی همین یکی دوماه و حداکثر تا پایان مهر باید ۸۰ درصد جمعیت به هر نحوی واکسینه شوند.
۴۰ میلیون دوز فایزر و جانسون اند جانسون وارد می شود
روزنامه اطلاعات هم در صفحه اول خود به مقوله واکسن کرونا پرداخته است. این روزنامه از رایزنی برای ورود ۴۰ میلیون دوز واکسن جانسون اند جانسون و فایزر خبر داده است. «اطلاعات» همچنین از قول رئیس اتحادیه وارد کنندگان دارو نوشته: در صورت فراهم شدن مقدمات ۲۰ میلیون دوز واکسن فایزر توید شرکت بایون تک آلمان تا پایان سال میلادی وارد می شود. شعبه بلژیک شرکت جانسون اند جانسون در ایران نماینده دارد که از این طریق می توانیم ۲۰ میلیون دوز از این واکسن را وارد کنیم.
اطلاعات در بخش دیگری از این گزارش به مقوله تاثیر داروی فاویپیراویر پرداخته و به نقل از دکتر مصطفی قانعی عضو کمیته ملی واکسن کرونا نوشته: مجله نیچر به عنوان برترین مجله پزشکی جهان اعلام کرده است که داروی فاویپیراویرهیچ اثر و خاصیتی در درمان کرونا ندارد. مصرف این دارو در تیرماه به ۱۱ میلیون و ۹۰۰ هزار عدد رسید که معادل هزار میلیارد تومان هزینه همین تعداد دارو است.
جان ما پزشکان به لب رسیده
«جان به لب رسیده کادر درمان» تیتر یک روزنامه خراسان است. این روزنامه به قلم مصطفی عبدالهی مینویسد: چطور رویمان میشود استوریهای تبریک روز پزشک را برای تقدیر از سپیدپوشان منتشر کنیم در حالی که با سیاهترین روز کرونا و مرگ ۶۸۴ نفر به استقبال این روز آمدهایم. از یکسو بیخیالی و بیتفاوتی برخی از ما و از سوی دیگر کوتاهی مسئولان در انجام واکسیناسیون، تابوتوان را از کادر درمان گرفته است و اگرچه آنها تا پای جان برای کمک به مردم ایستادهاند اما حق بدهیم که طاقتشان طاق شده باشد.
این روزنامه به مناسبت فرا رسیدن اول شهریور زادروز ابوعلی سینا که به روز پزشک نام گرفته پای صحبت چند پزشک رفته است. در این میان دکتر لادن صفائیان نائینی فوق تخصص ریه به این روزنامه گفته: در طول دو سال اخیر من و همکارانم آنقدر بیماران بدحال را در بیمارستان و بهویژه آی.سی.یو دیدهایم که جانمان به لب رسیده و فشار جسمی و روحی زیادی متحمل شدهایم؛دشواری تحمل ماسک و شیلد و لباسهای ویژه بیمارستانی هم که جای خود. در موج پنجم هم حتی فرصت استراحت کوتاه نداریم، در تعطیلات چند روز اخیر بسیاری از کادر درمان در بیمارستانها بودند و خود من هم روز جمعه تا ساعت ۱۱ شب، مشغول ویزیت بیماران کرونایی بودم.جهش جدید ویروس کرونا در عرض چند ثانیه منتقل میشود و به همین دلیل باید از هر تجمعی پرهیز کرد، اما بعضیها هنوز هم اصرار به مسافرت دارند و در مراسم مختلف شرکت میکنند. تو را به خدا اگر به فکر زندگی خود و اطرافیانتان نیستید، کمی به فکر کادر درمان باشید که زیر بار این فشار له شدهایم.
مرزبانی از سلامت در «ایران»
روزنامه ایران هم در گزارشی مشابه عکس اول خود را به روز پزشک اختصاص داده است و از روزهای سخت کادر درمان روایت کرده است. در این گزارش شروین شکوهی رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان میگوید: «در حال حاضر سرعت ابتلا به ویروس دلتا در کشور آنقدر بالاست که سیستم درمانی دیگر توان پذیرش این حجم از بیمار را ندارد و مطمئناً با وجود این ویروس کووید با سویه جدیدی خود را بروز خواهد داد. این در حالی است که فشاری که کادر درمان در ۱۸ ماه گذشته بویژه ۳ ماه پیش تاکنون متحمل شده غیرقابل درک است. همکاران من دچار فرسودگی جسمی و روحی و روانی شدهاند. گذشته از این بیمارستانها چه از نظر سختافزاری و نرمافزاری دچار فرسودگی تخت و دستگاه سیتیاسکن و ونتیلاتور و… هستند و این روند خسارتهای جبرانناپذیری به سیستم وارد کرده است.»
شکوهی از ادامه چنین وضعیتی در پیک پنجم بیماری ابراز نگرانی میکند: «ما با ادامه چنین وضعیتی برای هفتههای آینده نگرانیم چراکه کسانی که به سفر رفتهاند یا در عزاداریها بدون رعایت پروتکل شرکت کردهاند کارشان به مراکز درمانی کشیده میشود و بخشهای عفونی و اورژانس و… پر ازدحام خواهد شد. در انتها باید بگویم مردم و سازمانها و نهادهای مسئول وظیفه خود را به درستی انجام ندادهاند و فقط کادر درمان به درستی وظیفهاش را ادا کرده و بار دیگران را به دوش کشیده است و دیگر توانی برایش باقی نمانده است. ما از کسی انتظار تبریک روز پزشک نداریم؛ ما از مردم و مسئولان میخواهیم فقط به وظیفه اجتماعی خود پایبند باشند.»
اختصاص تیتر اول روزنامه کیهان به سلامت
روزنامه کیهان که به عنوان یکی از سیاسی ترین روزنامههای کشور شناخته میشود نیز تیتر اول خود را به کرونا اختصاص داده است. این روزنامه با انتشار تیتر «رکوردشکنی پی در پی کرونا ۶۸۴ قربانی در یک روز» نوشته: افزایش شمار جان باختگان در روزهای گذشته در کنار کاهش رعایت پروتکلهای بهداشتی شرایط وخیمی را رقم زده است. این در حالی است که براساس تصمیم ستاد ملی مقابله با کرونا از تاریخ ۲۴ تا ۳۰ مرداد برای مدیریت بیماری کرونا تعطیلی سراسری در کشور اعمال شد که باید نتیجه آن را در روزهای آتی مشاهده کرد. البته به عقیده کارشناسان نظام سلامت، این تعطیلی کوتاه مدت نمیتواند تاثیر به سزایی در کاهش آمار مبتلایان و جان باختگان داشته باشد.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید