نگاهی به روزنامه های امروز تهران/ منظور وزیر بهداشت از تزریق روزانه ۴۰۰ هزار دوز واکسن چه بود؟
غالب شدن کرونا دلتا، پر شدن تخت های آی سیو در بیمارستان های تهران، نگاه آماری به واکسن و کرونا و همچنین قصورهای پزشکی موضوع روایت روزنامه های امروز سه شنبه ۲۲ تیرماه در تهران است. در به بخش هایی از مطالب منتشر شده در روزنامه های امروز تهران می اندازیم. روایت عباس عبدی […]
غالب شدن کرونا دلتا، پر شدن تخت های آی سیو در بیمارستان های تهران، نگاه آماری به واکسن و کرونا و همچنین قصورهای پزشکی موضوع روایت روزنامه های امروز سه شنبه ۲۲ تیرماه در تهران است. در به بخش هایی از مطالب منتشر شده در روزنامه های امروز تهران می اندازیم.
روایت عباس عبدی به نگاه مردم به واکسن های داخلی و خارجی
عباس عبدی روزنامه نگار امروز خود در روزنامه اعتماد نگاهی به نظرسنجی گروه افکارسنجی دفتر طرحهای ملی پژوهشکده فرهنگ، هنر و ارتباطات درباره کرونا داشته است.
عبدی در این مقاله با تیتر «نگاه مردم را دریابید» می نویسد: وضعیت تحریمها نشان داد که انگیزه برای این ورود وجود دارد و سابقه صدساله واکسنسازی نیز تا حدی زمینه این را فراهم میکرد. در این میان یک مشکل جدی برای ایران به وجود آمد. اینکه واردات واکسن در عمل به حاشیه رفت، یا به دلیل انگیزههای تولیدکنندگان داخلی، یا محدودیتهای سیاسی یا مشکلات در نقل و انتقال پول. به همین علت مطالبه و درخواست برای تولید داخل بیشتر شد فقط یک مساله بود که تقریبا همه قولهای داده شده در این مورد به هر علتی عملی نشد و در نهایت ما به وضعی رسیدیم که مردم برای زدن واکسن به ارمنستان میروند و کمترین مقدار واکسن را در منطقه زدهایم. و موج پنجم هم با عوارض بیشتر آمده است. در نتیجه نه توانستیم وارد کنیم و نه توانستیم تولید کنیم، این وضعی است که موجب تغییر نگاه مردم به موضوع واکسیناسیون شده است.
او ادامه می دهد: گروه افکارسنجی دفتر طرحهای ملی پژوهشکده فرهنگ، هنر و ارتباطات پنجمین موج نظرسنجی خود درباره کرونا را که در اواخر اردیبهشت انجام داد منتشر کرده است. براساس این نظرسنجی و با فاصله زیاد مردم راهحل اصلی مبارزه با کووید-۱۹ را تهیه واکسن دانستهاند (۳۳ درصد واردات سریع و ۳۰ درصد تولید داخل را گفتهاند) و این نشاندهنده درک مردم از تأثیر واکسن است. ۷۳ درصد ابراز تمایل به زدن واکسن کردهاند، ولی نکته مهم این است که علاقه به زدن واکسن ایرانی از ۴۲ درصد در بهمن ۱۳۹۹ به ۳۰ درصد در اردیبهشت ۱۴۰۰ رسیده است. در مقابل مطلوب بودن واکسن خارجی از ۱۷ درصد به ۲۴ درصد افزایش یافته است. این نگرش به احتمال فراوان اکنون (تیر ۱۴۰۰) به سود واکسن خارجی بیشتر شده است.
به نوشته این روزنامه نگار «۲۰ درصد مردم براساس قول مسوولان معتقد بودند که تا پایان خرداد بهرهبرداری از واکسن داخلی آغاز میشود که در عمل نشده است و این موجب بیاعتمادی بیشتر مردم میشود. نکته مهم این است که مردم در پاسخ به این پرسش که مهمترین عامل استمرار کرونا چیست طی ماههای گذشته تغییر عقیده جدی دادهاند. در بهمن ۱۳۹۹، حدود ۴۶ درصد از پاسخگویان، کمتوجهی مردم به دستورالعملهای بهداشتی را عامل استمرار کرونا میدانستند. این رقم در اردیبهشت ماه امسال به ۳۶ درصد تنزل یافته. در عوض بیتوجهی و آسانگیری مسوولان از ۲۵ درصد به ۴۸ درصد افزایش یافته که حکایت از ارزیابی منفی از مدیریت کرونا در فاصله کوتاه چند ماهه بهمن تا اردیبهشت است. این تغییر نگاه تحت تاثیر سیاستهای نادرست واردات و تولید واکسن داخلی است.»
تخت های پر آی سیون به روایت شهروند
روزنامه شهروند گزارشی درباره جولان واریانت دلتای ویروس کرونا در تهران و وضعیت تخت های آی سیو در بیمارستان های پایتخت منتشر کرده است. این روزنامه می نویسد: در کل استان نزدیک به ششهزار و هفتصد بیمار بستریاند. هر چند روزانه حدود هزار و پانصد بستری جدید در تهران داریم.
به گفته معاون درمان ستاد مقابله با کرونا در استان تهران تعداد بیماران سرپایی هم بالا رفته است. در روزی که گذشت هشتهزار و ششصد بیمار سرپایی و هزار و سیصد بیمار بستری به آمارها اضافه شدند. به گفته نادر توکلی با این شرایط آیسییوها پر شدهاند. «طبیعتا با جابهجاییها یا بازکردن آیسیهای جدید مدیریت میکنیم.»
شهروند ادامه داده: شواهد گویای این مسألهاند که ویروس غالب در تهران کرونای دلتاست یا همان ورایانت هندی. این در حالی است که پایتخت هنوز آرایش شهر قرمز به خود نگرفته است. به باور توکلی میزان رعایت پروتکلهای بهداشتی در تهران حدود ۷۰درصد است. تهران برای نجات جان شهروندانش ساعات کاری را کاهش داده است؛ از هفت صبح تا یک و نیم بعدازظهر. دورکاری هم کمکحال رعایت بیشتر پروتکلهاست تا به بهترشدن تدریجی شرایط کمک کند.
نگاه آماری روزنامه دنیای اقتصاد به موج پنجم کرونا
روزنامه اقتصادی دنیای اقتصاد نیز گزارشی با عنوان علامت اوج «موج پنجم» منتشر کرده است. احسان مرادی در این گزارش می نویسد: تحلیل آمارهای رسمی درخصوص شاخصهای پایش وضعیت ویروس کرونا نشان میدهد شرایط نگرانکنندهای در پیک جدید وجود دارد. بررسی شواهد آماری، این فرضیه را تایید میکند. نخستین مورد جهش ۲۴ واحد درصدی نسبت ابتلا به تست در روزهای اخیر است. مورد دوم آمار بالای بستریشدگان کرونایی است که از روز یکشنبه جهش بالایی به خود گرفته است. در نهایت وضعیت بیماران بدحال است. تحلیل آمارهای رسمی نشان میدهد این شاخص پس از طیکردن روند کاهشی در ۵۲روز (۱۹ اردیبهشت تا ۸ تیر)، در ۱۲ روز گذشته روند صعودی به خود گرفته است.
در ادامه این گزارش آمده است: یکی از شاخصهای مهم در بحث پایش وضعیت کرونا در کشور، شاخص نسبت ابتلا به تست است. تحلیل آمارهای رسمی در این خصوص نشان میدهد این شاخص از ابتدای سال روندی صعودی داشته است، بهنحویکه از میزان ۹/ ۱۱ درصد در اول فروردین به ۲/ ۲۸ درصد در ۱۸ فروردین رسید. در ادامه با اعمال محدودیتهای قرنطینهای شاخص روندی نزولی به خود گرفت، بهنحویکه ۱۷ خرداد به پایینترین میزان خود در سالجاری رسید. آمارهای رسمی نشان میدهد شاخص مذکور در هفدهمین روز از ماه پایانی بهار به ۹/ ۳ درصد رسیده بود. در نهایت بررسی این آمار نشان میدهد از پنجمین روز ماه اول تابستان این شاخص روند صعودی به خود گرفته و از ۷/ ۵درصد در پنجم تیر به ۳۰ درصد در روز ۱۷ تیر رسیده است. بهعبارت دیگر این شاخص در بازه زمانی ۱۲ روزه جهشی به میزان ۳/ ۲۴ واحد درصد داشته که بسیار قابلتوجه است و در دو ماه اخیر بیسابقه بوده است. در ادامه پس از وقفهای دو روزه این آمار مجددا صعودی شده بهنحویکه در روز گذشته به میزان ۲۶ درصد برآورد شد. نکته قابلذکر در این خصوص اینکه نسبت مبتلایان در روز شنبه کاهش قابلتوجهی داشت و در سطح ۱۵ درصد برآورد شد. بهنظر میرسد تعطیلی روز جمعه در کاهش این آمار موثر بوده و این آمار در روزهای آتی همچنان در بالای سطح ۲۰ درصد باشد.
منظور وزیر از تزریق روزانه ۴۰۰ هزار دوز واکسن
مریم سرخوش در روزنامه همشهری گزارشی با عنوان سرنوشت پرابهام ۳ واکسن ایرانی – خارجی منتشر نوشته است. این روزنامه نگار می نویسد: چندینماه از ثبت واکسنهای کرونای خارجی تولیدشده در ایران میگذرد اما هنوز هیچکدام در دسترس قرار نگرفتهاند. ۳ واکسن روسی، استرالیایی و کوبایی که بهطور مشترک یا با انتقال تکنولوژی در ایران ساخته میشوند، هنوز در سبد واکسیناسیون عمومی قرار نگرفتهاند. مسئولان نظام سلامت میگویند این واکسنها در حال عبور از مراحل کارآزماییها و تستهای پایداریاند تا بتوانند در دسترس قرار گیرند؛ هنوز اما این اقدامات هیچ خروجی نداشته است. حالا در همین گیرودار حتی نسبت به ایرانی یا خارجی بودن یکی از این واکسنها هم تردیدهای صورت گرفته.
همشهری در این گزارش گفت و گویی نیز با کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو داشته. جهانپور در این گفت و گو می گوید: منظور وزیر بهداشت از تزریق روزانه ۴۰۰ هزار دوز واکسن این بود که ظرفیت این میزان تزریق در کشور وجود دارد و با اضافه شدن واکسن، واکسیناسیون به ۴۰۰ هزار دوز در روز میرسد.
کاسبی که می خواهد متاعی بفروشد
روزنامه همدلی در گزارشی به ویدئوی منتشر شده از سحر جعفری جوزانی بازیگر سینما و تلویزیون پرداخته است؛ این بازیگر اخیرا با انتشار فیلمی اعلام کرد فک او به دلیل خطای پزشک فلج شده است. روزنامه همدلی با اشاره به خطاهای پزشکی در مورد چهره های معروف نوشته: فوت کیارستمی در اثر خطای پزشکی باعث شد خشم عمومی در بین بازیگران وهنرمندان ایجاد شود، خشمی که حتی واکنشهای تندی را هم از سوی برخی پزشکان به دنبال داشت. پزشک او نیز نهایتا در دادگاه محکوم شد.
اما ظاهرا جز رسانهها هیچ کس به این موضوع نمیپردازد. به تازگی نیز برنامه تلویزیونی محاکات که از شبکه دو صدا و سیما پخش میشود، میزبان الناز دیبافر مستندسازی بود که در مستند خود به نام «قیچی» از جا ماندن یک قیچی در شکم مادرش روایت کرده است. دیبافر در این برنامه تلویزیونی گفته «زمانی که دانشجوی کارگردانی دانشگاه تهران بوده، مادرش به پزشک مراجعه میکند و آنجا در حین عکسبرداری متوجه میشود که پزشک قبلی او ۱۳سال قبل یعنی سال ۸۴ در عمل جراحی یک قیچی ۱۵سانتی را در شکم او جا گذاشته است.» دیبافر در این برنامه گفت:«وقتی این موضوع را به پزشک قبلی مادرم گفتم، آنقدر دچار عذاب وجدان شد که دیگر جواب تلفن من را نداد و بعد از مدتی عکس پروفایل ایشان را دیدم که کنار برج ایفل ایستاده!» به گفته دیبافر، به مادرش ۱۳میلیون تومان خسارت برای این ۱۳سال پرداخت شده است.
در این گزارش سیمین کاظمی، جامعه شناس و پزشک می گوید: چهرههای سینمایی نقش مهمی در طرح این مسئله در عرصه عمومی داشتهاند؛ در واقع اکثر پروندههای معروف قصور پزشکی مربوط به چهرههای سینمایی است که در فضای رسانهای مطرح و زمینهساز بحث و تبادل نظر شده و البته هرازگاه موجب شکلگیری حملاتی به جامعه پزشکی و تشدید تعارض پزشکان و جامعه نیز شده است. قصور پزشکی باید به عنوان مسئلهای فراتر از رابطه دو کنشگر اجتماعی یعنی پزشک و بیمار در نظر گرفته شود و لازم است در پرداختن به آن، عوامل زمینهساز و تسهیلکننده اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی نیز مورد توجه قرار گیرند.
سیمین کاظمی معتقد است: وقتی پزشکی به سمت تجاری شدن میرود و پزشک هدف از ارائه خدمت به بیمار را به دست آوردن مبلغی پول میداند، از نقش یک درمانگر دلسوز و خیرخواه خارج میشود و کاسبی است که میخواهد متاعی را به مشتری بفروشد. در مناسبات کاسبکارانه است که پزشک از ارائه توضیح به بیمار و گفتن عوارض جانبی سرباز میزند و به بیمار اطمینان و تضمین میدهد که روش درمانیاش بینقص است. این رفتار اساسا خلاف واقعیتهای پزشکی است که هر مداخله و روش درمانی ممکن است عوارضی به دنبال داشته باشد. اینجاست که وقتی بیمار با اعتماد به پزشک و بدون اطلاع از عوارض تن به یک روش درمانی میدهد اگر دچار عارضه شود، ممکن است علیه پزشک اقامه دعوی کند.
این جامعهشناس با بیان اینکه الگوی غالب رابطه پزشک-بیمار در ایران الگوی پدرسالارانه است، میگوید: «در این شکل از رابطه پزشک قدرت بیشتری دارد و تصمیم گیرنده اصلی است و به بیمار توضیح نمیدهد و از بیمار انتظار اطاعت صرف دارد. این الگو، یک الگوی آسیبزاست و ممکن است به تنش و تعارض در رابطه پزشک-بیمار منجر شود، از اینرو نیاز به تغییر و تحول دارد.
پیش بینی روزنامه ایران از شتاب واکسیناسیون
روزنامه ایران در گزارشی به واکسیناسیون افراد زیر ۷۰ سال انداخته است. ایران می نویسد: با ورود محمولههای جدید واکسن به کشور پیشبینی میشود واکسیناسیون شتاب قابل قبولی به خود بگیرد. دراین باره فرمانده ستاد مقابله با کرونای کلانشهر تهران میگوید: هم اکنون گروه سنی ۶۸ تا ۷۰ سال در نوبت تزریق واکسن قرار دارند که این گروه باید بر اساس ثبت در سامانه سلامت به مراکز تزریق مراجعه کنند.
دکتر علیرضا زالی میافزاید: با آغاز رسمی واکسیناسیون عمومی برای این گروههای سنی، آخرین نوبت تزریق برای جاماندگان بالای ۷۰ سال نیز انجام میشود. او تأکید میکند: پیشبینی میکنیم در تهران، حدود ۴۰۰ هزار نفر در گروه سنی بالای ۶۰ سال باشند که بخش اعظم این گروه بین ۶۵ تا ۷۰ سال هستند و برای تزریق واکسن فراخوان میشوند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید