واکسن کرونا روسی تزریق کنیم؟! / شاخص های انتخاب و نظر موافقان و مخالفان
ایسنا علوم پزشکی تهران – به گفته مسئولین دو میلیون دوز واکسن کرونا از روسیه خریداری شده که این واکسن ها سه ماهه وارد کشور می شوند که محموله اول در بهمن ماه و محمولههای بعدی در فوریه وارد خواهند شد. در بهمن ماه واکسیناسیون را بر اساس اولویت بندی ستاد ملی مقابله با کرونا […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – به گفته مسئولین دو میلیون دوز واکسن کرونا از روسیه خریداری شده که این واکسن ها سه ماهه وارد کشور می شوند که محموله اول در بهمن ماه و محمولههای بعدی در فوریه وارد خواهند شد. در بهمن ماه واکسیناسیون را بر اساس اولویت بندی ستاد ملی مقابله با کرونا برای گروه های پر خطر آغاز می شود.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران، واکسن کرونا روسی Sputnik-V مانند سایر واکسنهای کرونای معروف در جهان در فاز سوم کارآزمایی بالینی قرار دارد و زیرنظر وزارت بهداشت روسیه، توسط شرکت «گامالیا» تولید میشود.
واکسن روسی Sputnik-V براساس دستورالعملهای ژنتیکی برای ساخت پروتئین اسپایک تولید شده است؛ محققین برای ساخت این نوع واکسن، ژن مسئول تولید پروتئین اسپایک ویروس کرونا را به دو آدنوویروس، بهنامهای AD26 و AD5 اضافه و از آنها برای ایجاد پاسخ ایمنی توسط بدن استفاده کردهاند؛ این آدنوویروسها بهعنوان ابزاری برای انتقال ژن به سلولهای بدن استفاده میشوند.
بعد از تزریق واکسن اسپوتنیکV به بازوی فرد، پس از طی مراحلی، سیستم ایمنی بدن در مقابل پروتئینهای سطحی ویروس کرونا، پادتن میسازد؛ در چنین شرایطی اگر ویروس کرونا به بدن وارد شود، سیستم ایمنی بدن از طریق مکانیزمهایی از جمله این پادتنها باعث خنثی شدن ویروس کرونا میشود.
برای ایجاد پاسخ ایمنی مناسب در مقابل ویروس کرونا، به دو دوز از واکسن اسپوتنیک یا همان واکسن روسی کرونا، نیاز است؛ دوز دوم این واکسن ۲۱ روز بعد از دوز اول تزریق میشود.
در ماههای اخیر کشورهایی چون برزیل، هندوستان، مکزیک، ونزوئلا و آرژانتین در حال خرید یا بهدنبال استفاده از واکسن اسپوتنیکV هستند.
واکسن اسپوتنیکوی تاکنون در ۱۴ کشور بهثبت رسیده است و بهگفته رئیس صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه، طی چند هفته آینده بیش از ۲۵ کشور دیگر نیز این واکسن را ثبت خواهند کرد.
پس از اعلام این خبر که ایران واکسن کرونا روسی خریداری کرده و به زودی وارد کشور خواهد شد، واکنش های مثبت و منفی به همراه داشت.
واکسن کرونای روسی ایمنی خوبی ایجاد می کند
با وجوود برخی انتقادات همچنان برخی متخصصان از ایمنی واثربخشی واکسن روسی سخن می گویند و آن را توصیه می کنند.
پیام طبرسی عضو تیم کارآزمایی بالینی واکسن کوو برکت ایران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان گفت: واکسن اسپوتیک روسیه نتایج خوبی داشته است ومنتظر هستیم که نتایج مطالعات بالینی سه آن منتشر شود و باید توجه داشت که این واکسن بر پایه وکتور ویروسی است و ایمنی مطلوبی ایجاد کرده و نتایج مطالعه اولیه آن هم در نشریه لانست چاپ شده است.
عضو تیم کارآزمایی بالینی واکسن کوو برکت ایران ادامه داد: در برخی کشورها مورد استفاده قرار گرفته و ایمن بوده است و ایران هم پس از تکمیل فاز سه مطالعاتی واکسن را وارد خواهد کرد و برنامه اصلی ایران و روسیه تولید مشترک واکسن اسپوتنیک بوده و این واکسن به نظرم برای استفاده مناسب است.
باتوجه به نظرهای موافق و مخالف متخصصان و با توجه به اینکه سازمان غذا و دارو متولی نظارت بر واردات واکسن هاست، بهتر است تا اطلاعات کارآزمایی بالینی واکسن اسپوتنیک روسیه منتشر شود یا در اختیار متخصصان حوزه قرار گیرد چرا که شفاف سازی به اعتماد اذهان عمومی به طور حتم کمک خواهد کرد.
حسین کرمانپور: از نظر ما واکسن روسی کرونا تأییدشده نیست
حسین کرمانپور، مدیرکل روابط عمومی و امور بینالملل سازمان نظام پزشکی کشور، روز شنبه ۱۱ بهمن در گفتوگو با «سلامت نیوز» گفت که واکسن اسپوتنیکوی تأییدیه سازمان جهانی بهداشت را ندارد و تنها مورد تأیید سازمان غذا و داروی ایران است.
او گفت که از نظر سازمان نظام پزشکی کشور، برای وارد کردن واکسن، شرط تأیید از سوی سازمان جهانی بهداشت اساسی است و از آنجا که واکسن اسپوتنیکوی این تأییدیه را ندارد، مورد تأیید و قابل استفاده نیست.
حسین کرمانپور افزود که «وزارت بهداشت ایران، مرجع اعلام این موضوع است و مسئولیتش را هم قاعدتاً میپذیرد و کاری به نظام پزشکی کشور ندارد.»
او گفت: «بیانیهای در این خصوص آماده میکنیم و طی روزهای آینده نظر سازمان را اعلام خواهیم کرد.»
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس: واکسن روسی نمیزنم
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس نیز روز شنبه در واکنش به خرید واکسن کرونای «اسپوتنیکوی» گفت که «او هم واکسن روسی نمیزند».
او با اشاره به این که واکسن «مسئله سیاسی» نیست و نباید بر اساس نزدیکی سیاسی درباره «امنیت و تایید» آن قضاوت کرد، پیشنهاد داد که واکسنهای خارجی را ابتدا مسئولان بزنند و در صورتیکه مشکلی نداشت برای عموم مردم استفاده شود.
مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا و مسئول کارآزمایی بالینی واکسن کرونای ایرانی است نیز روز ۹ بهمنماه گفت از انتخاب این واکسن به هیچ عنوان راضی نیست و تهیه و واردات آن توسط دولت از «شانس بد مردم ایران» است.
او همچنین تاکید کرده است که «به عنوان یکی از اعضای کادر درمان، این واکسن را تزریق نمیکند.»
نماینده پیشین مجلس: اکثر مردم ایران واکسن روسی را نخواهند پذیرفت
پارسایی در حساب توییتر خود نوشت: «یادمان باشد وقتی مردم این سرزمین واکسن مورد تایید مراجع علمی جهان را میخواستند تا زنده بمانند، وزیر خارجه کشور که باید مدافع منافع ملی باشد، از روسیه واکسن تایید نشده میخرید، وزیر بهداشت به جای سلامت به دنبال سیاست و مجلس به جای ادای وظیفه نمایندگی و منافع و جان مردم دنبال انتخابات ۱۴۰۰ بود.»
او ادامه داد: «امروز با ماجرای خرید واکسن روسی که اکثر مردم ایران آن را نخواهند پذیرفت، از خود میپرسم، آیا کسانی که جان مردم را معامله میکنند، با منافع ملی آنها چنین کاری نمیکنند؟»
این نماینده پیشین شیراز در مجلس خطاب به مقامهای جمهوری اسلامی هشدار داد: «من به عنوان عضو جامعه پزشکی و یک ایرانی، چنین واکسنی را استفاده نخواهم کرد. با پول نفت مردم، واکسن مورد تایید سازمان بهداشت جهانی بخرید.»
عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا: از انتخاب واکسن روسی راضی نیستم و تزریق نمی کنم
مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا درباره واکسن روسی به «جهان صنعت» گفت: «تهیه و واردات واکسن کرونای روسی توسط دولت از شانس بد مردم ایران است. در حال حاضر به هیچ عنوان از این انتخاب راضی نیستم. من به عنوان یکی از اعضای کادر درمان این واکسن را تزریق نمیکنم زیرا تاکنون هیچ اطلاعاتی از آن منتشر نشده است. واکسن کرونا باید دارای استانداردهای جهانی باشد.»
او افزود: «از نظر ما واکسنی استاندارد است که مورد تایید یکی از منابع بینالمللی باشد که یکی از آنها سازمان بهداشت جهانی و دیگری سازمان غذا و داروی اتحادیه اروپاست در صورتی که این واکسن تاییدیه هیچ کشوری را ندارد زیرا به دلیل تعصبات حاضر نیستند اطلاعات واکسن را در اختیار دیگر کشورها قرار دهند.»
محرز تاکید کرد: “معلوم نیست از چه زمانی تاکنون سازمان غذا و داروی کشور جزو منابع بینالمللی شدهاند؟ سازمان غذا و داروی ایران زمانی میتواند دارو و واکسنی را تایید کند که پیش از آن دارو یا واکسن مورد تایید سازمان بهداشت جهانی قرار گرفته باشد. وقتی دارو یا واکسنی هنوز مورد تایید هیچ منبعی نیست، سازمان غذا و داروی داخلی نمیتواند آن را تایید و توزیع کند. وقتی هنوز هیچ اطلاعاتی از واکسن درز نشده، بر حسب چه فرآیندی آن را تایید میکنند؟”
واکنش سخنگوی سازمان غذا و دارو به مخالفان واکسن روسی: اظهار نظرها غیر حرفه ای است
کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو با بیان اینکه مرجع ملی برای تایید واکسن ها چه تولید داخل و چه وارداتی، سازمان غذا و دارو است، گفته است: متاسفانه برخی از اظهارات در رابطه با واکسن کووید که مجوز مصرف اضطراری در کشور دریافت کرده، غیر حرفه ای است و اخلاق حرفه ای در آن رعایت نشده و در برخی موارد نیز شائبه علایق و تعارض منافع وجود دارد.
وی همچنین تأکید کرده است: واکسن “اسپوتنیک V” در روسیه تا کنون بیش از ۳ میلیون دوز تولید شده و افزون بر یک میلیون دوز از این واکسن تزریق شده است. واکسیناسیون انجام شده در برخی از کشورها و همچنین روسیه با واکسن”اسپوتنیک V” اثربخشی مناسب همراه با بی خطری را نشان داده است.
سخنگوی سازمان غذا و دارو همچنین از تفاهم صورت گرفته برای انتقال دانش فنی “اسپوتنیک V و تولید مشترک آن در کشورمان خبر داده و گفته است: مجوز مصرف اضطراری “اسپوتنیک V در کشورمان در ادامه طبق تفاهمات فعلی با انتقال فناوری و تولید مشترک آن نیز همراه خواهد بود و به این ترتیب همکاری مشترک بیوتکنولوژی و صنعت واکسن سازی بین ایران و فدراسیون روسیه در دستور کار است و با توجه به زیرساختهای عظیم روسیه در این حوزه و توانمندی بالای ایران، قطعا این همکاریها جایگاه هر دو کشور را در حوزه بیوتکنولوژی و واکسن سازی در دنیا ارتقا خواهد داد.
رییس سازمان غذا و دارو: اغراض سیاسی و تجاری در پس پرده اظهارات غیرکارشناسی
اما رییس سازمان غذا و دارو در اظهار نظرهایی که امروز (۱۲ بهمن) بیان کرد: ما نمیخواهیم تبلیغ این واکسن را کنیم، اما اظهارات غیرکارشناسی و بدون اطلاع کافی که انجام میشود، به نوعی فکر میکنم بیشتر اغراض سیاسی و تجاری پشت آن است تا نگرانی از بابت سلامت مردم. به هر حال ما سبد واکسن را مدنظر داریم. سیاستی که وزیر بهداشت بر اساس مصوبات کمیته کشوری و ملی کرونا برای ما ترسیم کردند و خودشان شخصا در جلسات حضور دارند، مشخص کردند که همه سبدی که در حوزه واکسن کرونا دارد در نظر گرفته میشود باید فاز سوم مطالعه بالینی را طی کرده باشد. ما اگر واقعا میتوانستیم واکسن خودمان را و تولیدات خودمان را تا قبل از بهار برسانیم، تهیه و تامین را از همین الان واکسن داخلی قرار میدادیم، اما از آنجایی که تولید واکسن خودمان به اواخر بهار کشیده میشود و در این مدت ممکن است تعدادی از هموطنانمان سلامتشان را از دست دهند، کشور به این جمع بندی رسیده که از انواع واکسن وارداتی مطمئن و باکیفیت استفاده کند. علی رغم اینکه بحث اصلی ما استفاده و تامین از منابع داخلی خواهد بود.
شانهساز گفت: در این فاصله برنامهریزی شده که چند میلیون دوز واکسن از کشورهای مختلف نه فقط روسیه وارد شود و سازمان غذا و دارو به عنوان مرجع این موضوع که باید تاییدیههای لازم را صادر کند، بر اساس مستنداتی که مراجع بین المللی میپذیرند، بررسی و کارش را به صورت ویژه انجام میدهد. باز هم تاکید میکنم که در درجه اول تولید داخل مدنظرمان است و بعد انواع وارداتی مطمئن که بدانیم سلامت مردممان به خطر نمیافتد و واردات آنها را مدنظر قرار خواهیم داد.
نظر سازمان غذا و دارو فصل الخطاب است
وی تاکید کرد: اظهارنظر افراد برای خودشان محترم است، اما نظر سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت در این زمینه فصلالخطاب است. اینکه فردی که رشته تخصصیاش چیز دیگری است، اما در حوزه داروسازی و واکسن دخالت کرده، قضاوتهای خام کرد و منجر به تشویش اذهان عمومی میشود، واقعا درست نیست. کما اینکه ما در حوزه تخصص و کار دیگران نمیخواهیم ورود کنیم. ما داریم پیچیدهترین داروها را تولید میکنیم، همه اینها در سازمان غذا و دارو و آزمایشگاه مرجع بررسی شده و به آنها مجوز میدهد.
شانه ساز گفت: بررسی و تایید کردن این داروها و واکسنها، بعضا مراحلی پیچیده تر و هایتکتر از تولید دارد. سازمان غذا و دارو ۱۰ سال قبل، از سوی سازمان جهانی بهداشت به عنوان یکی از مراجعی که میتوانیم مجوز تایید و مصرف واکسن را ارئه دهیم، تاییدیه دریافت کرده است. حال عدهای پیدا میشوند و میگویند خیر اگر از فلان کشور خارجی مجوز نداشته باشد یا فلان مرجع خارجی تایید نکرده باشد، سازمان غذا و دارو نمیتواند مجوز ارائه دهد. من فکر میکنم این اظهارات یا از روی بی اطلاعی است یا از روی غرضورزی است و یا اینکه خودشان را کم میبینند و باور ندارند. وگرنه ما در سال ۱۳۹۱ مجور تاییدیه را از سازمان جهانی بهداشت کسب کرده است.
شاخصهای انتخاب “اسپوتنیک V”
شانهساز درباره شاخصهای انتخاب واکسن اسپوتنیک V، اظهار کرد: یکسری بحث شرایط تولید و سایت تولید است و یکی اینکه کشور مبداء از این واکسن به تعداد کافی مصرف کرده باشد، آن هم نه در قالب مطالعات بالینی، بلکه باید مطالعات بالینیشان به طور کامل در کشور خودشان انجام شده باشد. بسیاری از کشورهای همسایه ما که زودتر از ما واکسن را دریافت کردند، به این دلیل بود که فاز سوم مطالعه بالینی در کشورهای آنها هم انجام شد، اما ما و ستاد ملی کرونا و وزیر بهداشت چنین اجازهای ندادند. حتما باید مطالعات بالینی تمام شده باشد، مدارک و مستندات را دریافت کرده و بر اساس شرایط کلی که وجود دارد، تاییدیههای لازم صادر میشود.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید