زندگی در مناطق مرتفع خطر ابتلا به بیماری های مزمن را کاهش می دهد
ایسنا علوم پزشکی تهران – زندگی در فلات تبت ، که اغلب از آن با عنوان “بام جهان” یاد می شود ، ممکن است مزایای بیشتری نسبت به لذت تماشای مناظر بکر آن منطقه داشته باشد. به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از سی ان ان ، یک مطالعه جدید نشان داده که […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – زندگی در فلات تبت ، که اغلب از آن با عنوان “بام جهان” یاد می شود ، ممکن است مزایای بیشتری نسبت به لذت تماشای مناظر بکر آن منطقه داشته باشد.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از سی ان ان ، یک مطالعه جدید نشان داده که انسانهایی که در مناطق مرتفع زندگی می کنند خطر کمتری در ابتلا به بیماریهای مزمن مانند فشار خون بالا و کم خونی ناشی از دیابت دارند . دلیل این امر ممکن است ارتباط با نحوه سازگاری بدن آنها در شرایط زندگی با اکسیژن کمتر داشته باشد.
این مطالعه که در ژورنال آمریکایی انسان شناسی فیزیکی منتشر شد ، نشان می دهد که افراد قبیله موسوو که در نزدیکی فلات تبت در آسیای میانه و شرقی زندگی می کنند ، برای جلوگیری از بروز شرایط هیپوکسیک یا کمبود اکسیژن ، سازگاری ژنتیکی بسیار بالایی پیدا کرده اند.
پژوهشگران تصور می کنند که این سازگاری ژنتیکی می تواند خطر ابتلا مردم قبیله موسوو به سایر بیماریهای مزمن مانند فشار خون بالا و کم خونی ناشی از دیابت را کاهش دهد.
محققان پس از مطالعه قبیله موسوو ، یک جمعیت تبتی که در کوههای هنگدوان در جنوب غربی چین زندگی می کنند ، یافته های خود را تایید کردند. مردم موسوو نسبت به جمعیت های در ارتفاع پایین تر ، خطر کمتری برای ابتلا به فشار خون و کم خونی ناشی از دیابت داشت.
کاترین واندر ، استاد انسان شناسی دانشگاه بینگامتون نیویورک در این باره گفت: پیام اصلی این است که وقتی این سازگاری ژنتیکی در ارتفاعات زیاد است ، موضوع فراتر از خود سازگاری در ارتفاعات است و روی بیماری های دیگر نیز اثر گذار است. تنوع بیولوژیکی انسان برای خطر بیماری مزمن اهمیت دارد و مطالعه ارتباط سازگاری ژنتیکی با خطر بیماری های مزمن برای افراد بسیار مهم است.
این گزارش بیان می کند قبیله موسوو هزاران سال در ارتفاعات کوهستانی تبت زندگی کرده است و به نظر می رسد ویژگی های آنها استرس هیپوکسیک را کاهش می دهد.
در حالی که مسافران ارتفاعات بالا حدود ۱۰٪ تا ۲۰٪ کاهش اکسیژن را تجربه می کنند ، این میزان حداکثر ظرفیت استفاده از اکسیژن توسط بدن است و مردم موسوودر این زمینه کمبودی نشان نمی دهند. دلیل آن این است که بدن آنها به طور طبیعی رگهای خونی را در فرآیندی به نام عروق گشادکننده قرار می دهد تا میزان کمبود اکسیژن بدن جبران شود. این باعث افزایش خونرسانی آنها می شود و فشار خون را پایین می آورد تا اکسیژن را در شریان هایشان تقویت کند.
بر اساس این مطالعه ، این خصوصیات احتمالاً فشار خون را نیز کاهش می دهد ، زیرا فشار خون بالا ممکن است در اثر کمبود گشاد کننده های عروق باشد که به جریان خون و ضخیم شدن رگ ها کمک می کند.
مردم تبت نیز دارای سازگاری به نام اریتروپوئیتین یا تولید گلبولهای قرمز خون هستند. هنگامی که بدن ما دچار استرس هیپوکسیک یا همان کمبود اکسیژن می شود ، یک مکانیسم موجود در کلیه را خاموش می کند و طی این فرآیند مقدار زیادی از گلبول های قرمز را آزاد می کند تا خون بسیار غلیظی ایجاد کند و اکسیژن به بافت ها منتقل شود.
در مبتلایان به دیابت ، این روند طبیعی می تواند مضر باشد. به دلیل نقص عملکرد کلیه ها ، آنها دارای حساسیت به هیپوکسی هستند که این امر مانع از توانایی آنها در اصلاح کم خونی و کمبود گلبول های قرمز می شود.
واندر گفت: ما توانستیم نوع اثرات انتقال از معیشت مبتنی بر کشاورزی به صنعت گردشگری و چگونگی تأثیر آن بر سلامتی افراد را مورد مطالعه قرار دهیم. فعالیت بدنی مردم موسوو تغییر کرده زیرا آنها به اندازه کشاورزی کار نمی کنند و رژیم های غذایی آنها تغییر کرده است زیرا دسترسی بیشتری به چیزهایی مانند نوشیدنی های شیرین و غذاهای فرآوری شده دارند.
برای آزمایش ارتباط بین سازگاری ژنتیکی و بیماری مزمن ، محققان داده هایی را درمورد مردم موسوو جمع آوری کرده و داده های حاصل از تحقیقات بهداشت و تغذیه چین را برای گروه های مقایسه بازیابی کردند.
محققان خطر فشار خون بالا را در بین جمعیت دو منطقه موسوو و هان مقایسه کردند ، زیرا از نظر رژیم غذایی با هم قابل مقایسه و دارای ریسک مشابهی هستند. برای یافتن خطر ابتلا به کم خونی ناشی از دیابت ، آنها مدلهای کم خونی را در هر سه گروه مقایسه کردند.
فشار خون بالا در بین همه گروه ها شایع بود ، اما در مردم موسوو به طور قابل توجهی پایین بود.
دیابت نیز در بین همه گروهها شیوع بالایی داشت ، اما شیوع بالاتری در میان موسو وجود داشت که احتمالاً به رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی آنها ارتباط دارد و ناشی از افزایش گردشگری منطقه است.
با این حال ، کم خونی ناشی از دیابت در بین مردم منطقه هان شایع بود. محققان گفتند که به احتمال زیاد مردم موسوو به دلیل سازگاری بدن در تولید گلبول های قرمز از این وضعیت محافظت می شود.
این مطالعه نشان داد مردم مووسو نسبت به مردم هان که در ارتفاع کمتری زندگی می کنند خطر ابتلا به فشار خون بالا و کم خونی ناشی از دیابت را دارند و این حقیقت این فرضیه را پشتیبانی می کند که سازگاری در ارتفاعات بالا روی خون و گردش خون اثر می گذارد ، با فرآیندهای منجر به بیماری مزمن تلاقی می کند و خطر ابتلا به این شرایط را کاهش می دهد.
محققان اظهار داشتند از آنجا که بیماریهای مزمن به طور فزاینده ای به نگرانی جدی بهداشت جهانی تبدیل می شوند بررسی اینکه چگونه ممکن است سازگاری ژنتیکی بر روی چنین شرایطی تاثیر گذار باشد ، مهم است.
مترجم: مجید پوست چیان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید