سیر افزایشی بیماری های قلبی در کشور/ سن مبتلایان کاهش یافته است/ ابتلای بیماران قلبی به کووید ۱۹ بسیار خطرناک است
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک متخصص قلب میزان پیشگیری از بیماری های قلبی در کشور را ضعیف دانست و گفت: سن بیماری های قلبی نسبت به دهه های گذشته کمتر شده است. یکی از دلایل این مساله این بود که در سالها و دهه های قبل بررسی تشخیصی ریسک و غربالگری خوبی برای بیماری […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک متخصص قلب میزان پیشگیری از بیماری های قلبی در کشور را ضعیف دانست و گفت: سن بیماری های قلبی نسبت به دهه های گذشته کمتر شده است. یکی از دلایل این مساله این بود که در سالها و دهه های قبل بررسی تشخیصی ریسک و غربالگری خوبی برای بیماری های قلبی نداشتیم و در حقیقت تشخیص داده نمی شدند، اما در کنار این قضیه افزایش بیماری هایی نظیر چاقی و افزایش مصرف سیگار و دیابت و چربی خون بالا باعث شده است بیماری های قلبی در جامعه ما سیر افزایشی داشته باشد.
دکتر امیری در گفت وگو با ایسنا علوم پزشکی تهران، اظهار کرد: قلب موتور و پمپ بدن است که خون اکسیژن دار را از طریق بطن چپ به باقی اعضای بدن پمپ می کند و خون غیر اکسیژنه را در بطن راست جمع آوری می کند و به ریه می فرستد و مجدداً اکسیژنه می شود و به داخل بطن چپ می رود و دوباره این کار تکرار می شود. بنابراین قلب به چند قسمت اصلی تقسیم شده است؛ عضلات قلب، رگ های قلب که کار خون رسانی و تغذیه عضلات قلبی را انجام می دهند و سیستم الکتریکی قلب که موجب انجام این فعالیت است و معادل سیستم برق در پمپ است و دریچه های موجود بین حفره های قلب از قسمت های اصلی قلب هستند.
وی در مورد انواع بیماری های قلبی گفت: یکی از بیماری های قلبی گرفتگی رگ هاست که به عضله قلب خون رسانی می کنند و اگر رگ بسته شود، اصطلاحاً سکته قلبی رخ می دهد یا در موارد مزمن باعث ضعیف شدن عضله قلب و نارسایی قلبی می گردد. نوع دیگری از بیماری قلبی، دریچه های قلب و بیماری آریتمی هاست که اختلال در سیستم الکتریکی قلب می باشد. این موارد انواع بیماری های قلبی هستند، ولی مهمترین و شایعترین بیماری قلبی و آنچه که معمولاً مردم نگران آن هستند، گرفتگی عروق قلبی است.
این متخصص قلب به بیماری عروق قلبی اشاره و بیان کرد: اگر عروق قلبی گرفته شود در نهایت به صورت سکته قلبی یا گرفتگی مزمن قلب به صورت ضعیف شدن عضله قلب خود را نشان می دهد. معمولاً این بیماران با علایم درد در قفسه سینه یا احساس سنگینی در آن ناحیه و تنگی نفس و کم آوردن در راه رفتن و تپش قلب روبرو هستند. در مورد چرایی گرفتگی عروق قلبی چند دلیل مشخص وجود دارد که شاید برخی از دلایل در مورد یک فرد خاص شناخته شده نباشد، ولی دلایل مشخص نشان می دهد بیشتر این موارد پایه ژنتیکی دارند و حتی اگر در بین اعضای خانواده کسی بیمار نباشد باز هم یک زمینه ژنتیکی وجود دارد. بیماری هایی مثل دیابت قندی و فشار خون و اضافه وزن و بیماری های زمینه ای دیگری از جمله نارسایی کلیه و استرس های محیطی و چربی خون بالا و رژیم غذایی نامناسب که هر کدام در درجاتی اهمیت دارند، ولی مهمترین موارد زمینه ژنتیکی و دیابت و مصرف سیگار و قلیان است.
دکتر امیری درباره تأثیر تغذیه بر بیماری های قلبی، گفت: نوع تغذیه به تنهایی عامل نیست، ولی تاثیر دارد. در جوامع مختلف رژیم های غذایی متفاوت است، اما معمولا کسانی که زمینه دیگری مثلا فشار خون دارند با افزوده شدن رژیم غذایی بد قطعا احتمال گرفتگی رگ در آنها بالا می رود به طور مثال بیمار مبتلا به دیابت در صورت داشتن رژیم غذایی نامناسب دو زمینه برای تشدید علایم بیماری قلبی دارد. رژیم غذایی وضعیت کسی را که بیماری زمینه ای دارد بدتر می کند. مصرف بیش از حد نمک تاثیر مستقیم در فشار خون و حتی تاثیر غیر مستقیم در افزایش چربی خون و از کنترل خارج شدن دیابت دارد و در نهایت به تشدید گرفتگی رگ کمک می کند.
وی به ورزش های ضروری توسط بیماران قلبی خاطرنشان کرد: بیماران قلبی برای برخی از ورزش ها محدودیت دارند، ولی به طور کلی در اکثر بیماران قلبی به جز در بیماران خاص منعی برای ورزش های معمولی وجود ندارد و اتفاقا لازم است حتی بیمارانی که عمل قلب باز انجام می دهند بعد از مدتی حتما ورزش را شروع کنند به طور کلی ورزش های قدرتی از جمله کشتی و وزنه برداری که به طور درجا از قدرت استفاده می کنند و تمام ورزش های توام با زور زدن حرکات مناسب ورزشی برای بیماران قلبی نیست. توصیه ما برای بیماران قلبی و حتی افراد سالم جامعه ورزش های هوازی است. در این ورزش ها تحرک وجود دارد به طور مثال شنا و پیاده روی با سرعتی کمی بیشتر از حالت معمولی و دوچرخه سواری و… که شدت و مقدار آن برای هر فردی باید تنظیم شود. به طور کلی برای بیماری که علامت دار نیست و می تواند ورزش کند حداقل سی دقیقه و ترجیحا ۴۵ دقیقه ورزش هوازی حداقل برای ۵ روز در هفته توصیه می شود. البته این حداقل هاست و یقیناً نتیجه هر روز ورزش کردن بهتر است.
دکتر امیری افزود: متاسفانه بیماری های قلبی در جامعه ما و طی سال های اخیر رشد فزاینده ای داشته است. این وضعیت نسبت به کشورهای اروپایی که بر این مساله کنترل داشتند، بیشتر است. اما در این کشورها نیز همچنان مرگ و میر به علت بیماری های قلبی بیشتر است و می توان گفت کنترل شده و آمار آنها رو به کاهش است. در جامعه ما در سالهای اخیر و به طور خاص در چهار پنج سال اخیر وضعیت بسیار بهتر شده است. ولی نمی توان گفت وضعیت رو به کاهش بوده است.
وی خاطرنشان ساخت: با درمان های جدیدی که در چند سال گذشته وارد سیستم شده و با پیشگیری ها می توان گفت سرعت رشد بیماری ها کمتر شده است، ولی همچنان این آمارها در جامعه ما افزاینده است. سن بیماری های قلبی نسبت به دهه های گذشته کمتر شده است. یکی از دلایل این مساله این بود که در سالها و دهه های قبل بررسی تشخیصی ریسک و غربالگری خوبی برای بیماری های قلبی نداشتیم و در حقیقت تشخیص داده نمی شدند، اما در کنار این قضیه افزایش بیماری هایی نظیر چاقی و افزایش مصرف سیگار و دیابت و چربی خون بالا باعث شده است بیماری های قلبی در جامعه ما سیر افزایشی داشته باشد.
این متخصص قلب تأکید کرد: ایران در درمان سکته قلبی در اورژانس و آنژیوپلاسی جزو بهترین کشورهای دنیاست، ولی در پیشگیری چندان موفق نبوده ایم لذا نمی توان گفت بروز بیماری نسبت به سالهای قبل کمتر شده است.
بیمارانی که عضله قلبی ضعیفی دارند برابر کرونا بسیار در خطر هستند
این متخصص قلب در مورد عوارض کرونا ویروس جدید بر بیماران قلبی، گفت: بیماران قلبی که عضله قلبشان ضعیف نشده و نارسایی قلبی ندارند، خیلی نگران نباشند، بیشتر کسانی مستعد عوارض این بیماری هستند که دچار نارسایی قلب هستند یعنی عضله قلب آنان ضعیف شده و این افراد باید به شدت مراقب خود باشند چرا که احتمال بروز عوارض در این افراد بیشتر است.
دکتر امیری درباره وضعیت و شرایط بیماران قلبی در مواجه و مقابله با کرونا ویروس جدید، اظهار کرد: کووید ۱۹ ویروسی مانند سرماخوردگی است که بسیاری از ما شاید در گذشته به آن مبتلا شدیم. به این صورت که بسیاری از سرماخوردگی هایی که قبلاً افراد دچار آن شدند شاید کرونا ویروس بوده منتها نوع جدید کرونا ویروس که فرم جهش یافته ای است که بیماری زایی و مقاومت آن به درمان بیشتر است.
وی ادامه داد: کرونا ویروس جدید درگیری ریوی بسیار شدیدتری ایجاد می کند و دقیقاً به همین دلیل این بیماری بسیار حساس شده و گیرایی آن هم بیشتر است. هر چندطبق مطالعاتی که در چندماه اخیر در چین و چند روز اخیر در کشورمان انجام شده، مرگ و میر بیماری نسبت به بسیاری از بیماران دیگر زیاد نیست منتها این بیماری سریعاً سرایت می کند و بیشترین مرگ و میر آن در میان کسانی بوده که به هر دلیلی ضعف سیستم ایمنی داشتند مانند بیماران قلبی پیشرفته و کسانی که بیماری زمینه ای ریوی داشتند، افراد مسن و در مجموع کسانی که بیماری سیستم ایمنی دارند.
این متخصص قلب گفت: کرونا ویروس جدید بیشتر ریه را درگیر می کند و عامل مرگ این بیماران مشکلات ریوی شدید است. از سوی دیگر علت اینکه یک بیمار قلبی، تنگی نفس پیدا می کند این است که پمپاژ قلب ضعیف می شود و ریه درگیر می شود بنابراین قلب با ریه در ارتباط است و اگر شخصی دچار درگیری ریوی شود و در کنار آن بیماری قلبی مخصوصاً نارسایی قلبی داشته باشد، باعث می شود که علایم ویروس جدید کرونا تشدید پیدا کند بنابراین بیماران قلبی و مخصوصاً کسانی که بیماران قلبی پیشرفته دارند، باید بسیار مراقب خود باشند.
این متخصص قلب اظهار کرد: عوارض کرونا ویروس جدید در بدن افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند نیز تشدید خواهد شد لذا بیماران مزمن قلبی مثل کسانی که نارسایی قلبی دارند و در واقع سیستم ایمنی آنان مقداری ضعیف است، در خطر هستند، اما لزومی ندارد که همه افراد نگرانی باشند؛ کسی که یک تپش قلب دارد یا گرفتگی رگ داشته که کاملاً درمان شده و حتی عمل قلب باز بعد از ۵ تا ۶ ماه دچار مشکلی نخواهند شد.
دکتر امیری افزود: اگر عضله قلب بیماران قلبی ضعیف نشده باشد و نارسایی قلبی پیدا نکرده باشند، این افراد تفاوت زیادی با افراد عادی جامعه ندارند؛ بیشتر کسانی مستعد عوارض این بیماری هستند که دچار نارسایی قلب هستند یعنی عضله قلب آنان ضعیف شده و این افراد باید به شدت مراقب خود باشند چرا که احتمال بروز عوارض در این افراد بیشتر است.
دکتر امیری خاطرنشان کرد: افرادی که آنژیوپلاستی قلب انجام دادند یا سابقه سکته قلبی داشتند و عضله قلب قوی دارند، در شرایط فعلی خیلی نگران نباشند، اما ضروری است که نسبت به افراد عادی بسیار از خود مراقبت داشته باشند و برای عدم ابتلا به کرونا ویروس جدید کنترل و پیشگیری لازم را انجام دهند.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید