جهش های کرونا ویروس: هیاهو برای هیچ!
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک پژوهش علمی جدید حاکی از آن است که کرونا ویروس جدید مسئول اپیدمی Covid-19 به شکلی تهاجمی تر جهش یافته است. آیا این چیزی است که ما باید نگران آن باشیم؟ خیر و دلیل آن را توضیح می دهیم. به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از سی […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – یک پژوهش علمی جدید حاکی از آن است که کرونا ویروس جدید مسئول اپیدمی Covid-19 به شکلی تهاجمی تر جهش یافته است. آیا این چیزی است که ما باید نگران آن باشیم؟ خیر و دلیل آن را توضیح می دهیم.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از سی ان ان ، ادعای اولیه مبنی بر جهش کروناویروس در واقع صحیح است و یک نکته کاملاً عادی است! قبل از آنکه عصبانی شوید و مرورگر خود را ببندید ، ادامه توضیحات را بخوانید.
می دانیم که کلمه “جهش” در فرهنگ عامه در معانی گسترده ای به کار می رود تا یک تغییر چشمگیر و اساسی در یک موجود زنده را نشان دهد. از این گذشته ، زباله های سمی در فاضلاب شهر نیویورک منجر به جهش خزندگان کوچک و بی آزار می شوند و آنها را به لاک پشت های نینجا و مبارز با جرم و جنایت تبدیل می کنند. با این حال ، تصاویر تخیلی جهش ژنتیکی به همین سادگی غیرواقعی هستند و به داستان ها تعلق دارند.
تأثیر جهش در زندگی واقعی دارای تفاوتهای ظریف و عموما بی خطر است. استفاده از ایده جهش برای ایجاد هراس افکنی مضر است ، خصوصاً در بحبوحه شیوع یک بیماری اپیدمی مانند کروناویروس جدید.
سؤال مهمی که در طول اپیدمی وجود دارد این است که آیا پاتوژن عامل ایجاد کننده ویروس جهش پیدا می کند تا خطرناک تر شود؟ این سوال اشتباه است. جهش یکی از جنبه های ذاتی موجود برای بسیاری از ویروس ها است و کروناویروس جدید نیز از این قاعده مستثنی نیست. ماده ژنتیکی ویروس RNA است و مانند DNA در انسان نیست. برخلاف DNA انسان ، هنگامی که ویروس ها مواد ژنتیکی خود را کپی می کنند ، اشکالات آن را برطرف نمی کنند.
از آنجا که ویروس های RNA اساساً بدون اصلاح عمل می کنند ، اغلب اشتباه می کنند. این “اشتباهات” همان جهش ها هستند و ویروس ها در مقایسه با ارگانیسم های دیگر به سرعت جهش می یابند. اگرچه ممکن است این موضوع وحشتناک به نظر برسد ، اما این اشتباهات در هنگام تکثیر معمولاً تغییراتی ایجاد می کنند که برای ویروس تازه متولد شده خنثی یا حتی مضر هستند.
جهش های خنثی ، که نه تاثیری در تقویت ویروس ها دارند و نه در روند زندگی آنها اختلالی ایجاد می کنند ، ممکن است در گردش خون افراد آلوده بدون تغییر محسوس ادامه یابند. جهش هایی که برای حیات ویروس ها مضر هستند ، کمتر زنده می مانند و به وسیله انتخاب طبیعی از بین می روند.
خوشبختانه ، هنگامی که جهش هایی رخ می دهد که به گسترش ویروس یا زنده ماندن بهتر آن کمک می کند ، بعید است در دوره شیوع بیماری تغییری ایجاد کنند. صفات ویروسی مانند عفونت و شدت بیماری توسط چندین ژن کنترل می شود و هر یک از این ژن ها ممکن است بر گسترش ویروس از طرق مختلف تأثیر بگذارد. به عنوان مثال ، اگر افراد آلوده به قدری بیمار باشند که مجبور شوند در رختخواب بمانند ، احتمالاً ویروسی که علائم شدیدی به همراه داشته باشد منتقل نمی شود.
به این ترتیب ، این صفات مانند بلوک های مکعب روبیک است. تغییر در یک ویژگی منجر به تغییر در دیگر قسمت ها خواهد شد. احتمال اینکه ویروس با کنترل و هدایت این مجموعه تغییرات در صدد قدرتمند کردن ساختار خود باشد در بازه زمانی کوتاه شیوع این بیماری بسیار کم است.
با این وجود ، تصور رایج این است که دستیابی مداوم به جهش ها باعث می شود که واکسن های کرونا ویروس در آینده بی اثر باشند. اگرچه تکامل ویروس ممکن است قدرت واکسن را تحت تاثیر قرار دهد ، اما این روند اغلب سالها طول می کشد تا جهش مناسب برای ادامه حیات ویروس رخ دهد. بسیاری از واکسنهای ویروس های RNA مانند تب زرد ، سرخک و اوریون در فاصله دهه ۳۰ تا ۷۰ میلادی ساخته شدند و تمام آنها هنوز بسیار مؤثر هستند. آن ویروس ها با سرعت یکسان یا سریعتر از کرونا ویروس جدید جهش پیدا می کنند .
در واقع ، دو زنجیره انتقال مطرح شده “S” و “L” در کروناویروس جدید تنها به اندازه دو جهش تفاوت دارند و ۹۹.۹۹۳٪ یکسان هستند. بسیار محتمل است که هر واکسنی که برای یکی از این کرونا ویروس ها طراحی شده باشد ، در مقابل دیگری نیز موثر باشد. دلیل اینکه هر سال نیاز به واکسن آنفلوانزا داریم بیشتر مربوط به چگونگی تغییر سازمان ژنوم ویروس انفلوآنزاست و نه به دلیل جهش آن است.
برای اطمینان ، برخی جهش های ویروس در واقع بسیار مهم هستند. احتمالاً یک سری جهش در طول تاریخ تکاملی کرونا ویروس جدید وجود داشته است که به یک ویروس که خفاش ها را آلوده کرده اجازه داده تا به انسان پرش کند. به همین ترتیب ، اعتقاد بر این است که جهش های خاص در یک پروتئین اصلی HIV ، ویروس را از شامپانزه ها به انسان منتقل کرده است. در طول اپیدمی ابولا در غرب آفریقا ، یک جهش ممکن است به ویروس کمک کرده باشد تا سلولهای انسانی را بیشتر آلوده کند. با این حال ، ارتباط قطعی جهش ویروسها با پیامدهایی که ممکن است بر سلامت عمومی تأثیر بگذارد ، نیاز به تحقیقات دقیق و تجربی و اپیدمیولوژیکی دارد که در هنگام شیوع سریع یک بیماری دست یافتنی نیستند.
در این بازه زمانی ، دانشمندان فقط می توانند درباره اثر جهش ها حدس بزنند. نتیجه گیریهای مقدماتی نباید به عنوان واقعیت اشتباه گرفته شود یا منجر به این شود که از طرح مکالمات بزرگتر درمورد دستیابی به یک پاسخ علمی مؤثر در زمینه بهداشت عمومی جلوگیری شود.
به همین دلایل ، ادعاهای گسترده در مورد ماهیت ویروس در هنگام شیوع بیماری می تواند بی اساس و خطرناک باشد. یک مطالعه پرمخاطب و بسیار بحث برانگیز در مجله Science نشان داد که یک جهش خاص ویروس زیکا مسئول بروز میکروسفالی در نوزادان است.
هنگامی که شیوع ویروس زیکا در سال ۲۰۱۸ در هند رخ داد ، دولت اعلام کرد از آنجا که این ویروس حاوی “جهش میکروسفالی” نیست ، برای جنین نوزادان خطری ندارد. این سوء برداشت عمومی در مورد جهش منفرد ویروس در حین شیوع ممکن است باعث خوش خیالی زنان باردار نسبت به خطر ابتلا به ویروس زیکا شود ، اگر چه اندازه گیری کمی این اثر دشوار است. شاید این ادعا مبنی بر جهش کروناویروس جدید به شکل تهاجمی تر ، در درجه اول یک مبحث علمی باشد ، اما گمانه زنی های مکرر در این باره می تواند بر سیاست های بهداشت عمومی تأثیر منفی بگذارد. انتشار اطلاعات نادرست در مورد بیماری اپیدمی ممکن است به همان اندازه بیماری پرهزینه باشد.
به جای هراس از پیامدهای غیرممکن ، باید روی توسعه واکنشی مؤثر به بیماری همه گیر کروناویروس Covid-19 متمرکز شویم. ارتباطات شفاف از جانب دانشمندان و مقامات دولتی در حفظ اعتماد عمومی و ترغیب همکاری در راستای توصیه های بهداشت عمومی حایز اهمیت است.
دستور العمل ها باید گروههای آسیب پذیر جامعه مانند سالمندان را در نظر بگیرند که در معرض خطر بیماری شدید و مرگ و میر قرار دارند. بهبود زیرساخت های مراقبت های پزشکی ، به ویژه در جوامع توسعه نیافته، آزمایش تشخیصی به موقع و عادلانه را در این مناطق امکان پذیر می کند. در ایالات متحده ، اگر آزمایش کرونا ویروس در مناطق مختلف از مدت ها قبل برای همگان فراهم شده بود احتمالا شیوع این ویروس تا به امروز کاهش یافته بود .
امیدوارم این وضعیت یک درس به ما بیاموزد که باید در آینده برای مبارزه هرچه بهتر در برابر بیماریهای همه گیر آماده شویم، زیرا واضح است که اکنون در چنین سطح از آمادگی قرار نداریم. بنابراین ، به جای ترس از جهش کروناویروس ، بیایید به اجرای سیاست هایی بپردازیم که شیوع ویروس را کاهش می دهد و از کسانی که به مراقبت نیاز دارند کمک کنیم.
مترجم : مجید پوست چیان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید