مصرف اُمگا ۳ تاثیری در کاهش خطر ابتلا به سرطان ندارد
ایسنا علوم پزشکی تهران – دو پژوهش سیستماتیک که به تازگی توسط تیمی از محققان انگلستان منتشر شده ، نشان می دهند که مکمل های امگا ۳ تقریبا هیچ تاثیری در برابر بیماری های قلبی عروقی یا سرطان ندارند. این تحقیقات براساس شواهد قبلی حاکی از آن است زمانی که مکمل های روغن ماهی توسط […]
ایسنا علوم پزشکی تهران – دو پژوهش سیستماتیک که به تازگی توسط تیمی از محققان انگلستان منتشر شده ، نشان می دهند که مکمل های امگا ۳ تقریبا هیچ تاثیری در برابر بیماری های قلبی عروقی یا سرطان ندارند. این تحقیقات براساس شواهد قبلی حاکی از آن است زمانی که مکمل های روغن ماهی توسط افراد سالم مصرف می شوند بی فایده هستند.
به گزارش ایسنا علوم پزشکی تهران به نقل از اطلس نیوز، این دو مطالعه توسط تیم پژوهشی به نام “گروه چربی های اشباع نشده و سلامتی” در دانشگاه آنگلیا شرقی و توسط یک گروه مشاوره تغذیه ای سازمان بهداشت جهانی انجام شده است.
اولین مطالعه جدید ، یافته های یک متاآنالیز قبلی که در سال ۲۰۱۸ منتشر شده است را به روز می کند و مجموعه داده هایی را در بر میگیرد که شامل ۸۶ کارآزمایی تصادفی کنترل شده بر روی بیش از ۱۶۰ هزار نفر به منظور بررسی ارتباط بین مکمل های اسید چرب امگا ۳ و بیماری قلبی عروقی است. تمام آزمایشات موجود در این بررسی حداقل ۱۲ ماه طول کشید.
این نتایج یافته های سال ۲۰۱۸ را با قطعیت بالا تأیید می کند که مکمل های امگا ۳ تأثیر کمی بر مرگ و میر و حوادث قلبی عروقی در افراد دارد. با اطمینان کمتر ، این بررسی نشان می دهد که مکمل ها تأثیر ناچیزی بر وقوع سکته مغزی ، قلبی عروقی یا نارسایی های قلبی دارند. تاثیر بسیار اندکی بر خطر مرگ و میر بر اثر ایست قلبی نیز مشاهده شد.
مطالعه دوم رابطه بین مکمل های امگا ۳ و خطر ابتلا به سرطان را مورد بررسی قرار داد. این تجزیه و تحلیل شامل ۴۷ کارآزمایی کنترل شده تصادفی شامل بر روی بیش از ۱۰۰۰۰۰ نفر بود. به طور کلی ، این مکمل ها هیچ تاثیری در خطر تشخیص سرطان یا مرگ بر اثر سرطان ندارند.
لی هوپر ، نویسنده اصلی تحقیقات جدید گفت: تحقیقات قبلی ما نشان داده است که مکمل های امگا ۳ با زنجیره ی طولانی ، از جمله روغن ماهی ما را در شرایطی مانند اضطراب ، افسردگی ، سکته مغزی ، دیابت یا مرگ محافظت نمی کنند. این بررسی ها نشان می دهد که اگر چندین سال مکمل امگا ۳ مصرف کنیم ، ممکن است خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کمی کاهش دهیم ، اما این مسئله با کمی افزایش خطر ابتلا به سرطان خنثی می شود. اثرات کلی مصرف امگا ۳ بر سلامتی ما حداقلی است.
در این مطالعه متاآنالیز اندکی افزایش خطر سرطان پروستات در صورت مصرف مکمل امگا ۳ مشاهده شد. این مشاهدات جدید نیستند ، در عوض در طی چند سال گذشته موضوع بحث و گفتگو بزرگی بین کارشناسان بوده اند زیرا تعدادی از تحقیقات انجام شده به نتیجه گیری متناقض در مورد اینکه آیا افزایش سطح امگا ۳ ارتباط مستقیمی با خطر ابتلا به سرطان پروستات دارد منتهی شده است.
دکتر هوپر اظهار داشت هرگونه افزایش اندک خطر ابتلا به سرطان پروستات در اثر مصرف مکمل های امگا ۳ احتمالاً با کاهش ناچیز در خطر بروز بیماری های قلبی عروقی جبران می شود. به علاوه ، او بین مصرف مکمل های روغن ماهی امگا ۳ و صرفا اضافه کردن روغن ماهی به رژیم غذایی افراد تمایز قائل می شود و خاطرنشان کرد: یک رژیم غذایی متعادل و سالم گزینه بهتری نسبت به مصرف مکمل ها است.
هوپر افزود: شواهد موجود در مورد امگا ۳ بیشتر از آزمایشات مکمل های روغن ماهی ناشی می شود ، بنابراین اثرات سلامتی ماهی روغنی که یک منبع غنی از امگا ۳ با زنجیره بلند محسوب می شود، هنوز مشخص نیست. ماهی روغنی به عنوان یکی از مواد غذایی بسیار مغذی در یک رژیم غذایی متعادل در نظر گرفته می شود. یک رژیم متعادل ، سرشار از پروتئین و انرژی و همچنین عناصر مغذی مهمی مانند سلنیوم ، ید ، ویتامین D و کلسیم است که بسیار بیشتر از یک منبع امگا ۳ را شامل می شود. ما دریافتیم که مصرف روغن امگا ۳ تاثیر قابل توجهی بر پیشگیری یا درمان سرطان ندارد.
هوپر همچنین ضمن اشاره به فقدان فواید سلامتی مکمل امگا ۳ در افراد سالم ، تأثیر احتمالی زیست محیطی بر ذخایر ماهیان صنعت روغن ماهی چند میلیارد دلاری را یاد آور می شود.
هوپر می گوید: با توجه به نگرانی های زیست محیطی در مورد ماهیگیری صنعتی و تأثیر آن بر روی ذخایر ماهی و آلودگی پلاستیک در اقیانوس ها ، به نظر می رسد ادامه مصرف قرص های روغن ماهی که فواید کمی دارند یا اصلا فایده ندارند ، مفید نیست.
نتایج مطالعه ارتباط بین امگا ۳ بیماریهای قلبی و عروقی در پایگاه داده Cochrane از بررسی های سیستماتیک منتشر شده است، در حالی که مطالعه ارتباط امگا ۳ و سرطان در مجله سرطان انگلیس منتشر شد.
مترجم: مجید پوست چیان
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید