صرف مشاهده تغییرات دیسک در ام آر آی نشانه بیماری نیست!
ایسنای علوم پزشکی تهران – متخصص طب فیزیکی و توان بخشی گفت: صرف رویت پارگی دیسک در ام آر آی نشانه بیماری نیست. پژوهش های علمی معتبر نشان داده که در ۲۰ درصد افراد بالای ۳۰ سالی که هیچ کمردردی هم نداشته اند، پارگی (annular fissure) دیسک بین مهره ای کمر در ام آر آی […]
ایسنای علوم پزشکی تهران – متخصص طب فیزیکی و توان بخشی گفت: صرف رویت پارگی دیسک در ام آر آی نشانه بیماری نیست. پژوهش های علمی معتبر نشان داده که در ۲۰ درصد افراد بالای ۳۰ سالی که هیچ کمردردی هم نداشته اند، پارگی (annular fissure) دیسک بین مهره ای کمر در ام آر آی وجود داشته است.
دکتر حسین یاری در گفت وگو با خبرنگار ایسنا واحد علوم پزشکی تهران، با اشاره به بیماران بسیاری که به صرف مشاهده تغییرات دیسک در ام آر آی، مضطرب می شوند و کمردرد خود را به آن نسبت می دهند گفت: از نظر علمی اثبات شده که در بسیاری افراد، تغییرات دیسک در عکس ام آر آی اصلا نشانه وجود مشکل نیستند و صرفا نتیجه طبیعی افزایش سن است. به بیان دیگر همان طور که تغییرات مو و پوست به دنبال افزایش تدریجی سن غیرطبیعی و نشانه بیماری نیست، تغییرات دیسک هم می تواند نتایج فرایند طبیعی و تدریجی بالا رفتن سن باشد.
او راه حل تمایز میان تغییرات طبیعی و غیرطبیعی دیسک را انجام معاینه توسط پزشک متخصص متبحر و تطبیق یافته های شرح حال و معاینه فیزیکی با نتایج ام آر آی دانست و افزود: تشخیص علت کمر درد صرفاً براساس یافته های رادیولوژی و ام آرآی یک اشتباه بزرگ است. به بیان دیگر صرف رویت تغییرات دیسک و آرتروز در ام آرآی اثبات کننده این نیست که علت به وجود آمدن کمر درد، این عوامل هستند. این معاینه فیزیکی جامع و کامل است علت ایجاد کمردرد را مشخص می کند.
دکتر یاری ادامه داد: با بالا رفتن سن به طور طبیعی در دیسک بین مهره ای افراد تغییراتی ایجاد می شود که نباید این تغییرات را با آسیب و پارگی اشتباه گرفت و گمان کرد که حتماً مشکلی وجود دارد.
این متخصص طب فیزیکی و توان بخشی با اشاره به پژوهشی که در سال ۲۰۱۵ در مرکز معتبر مایوکلینیک آمریکا انجام گرفته و در آن نتایج انجام ام آر آی کمر در بیش از ۳۰۰۰ فرد نرمالی که بدون کمردرد سرگرم زندگی عادی خود بوده اند گفت : مطالعات علمی نشان داده اند که بیش از ۳۰ درصد افراد بالای سی سال که هیچ شکایتی از کمردرد نداشته اند هم تغییراتی به نفع خشک شدن، تحلیل رفتن و آرتروز دیسک بین مهره ای کمر در ام آر آی داشته اند. یا در ام آر آی ۵۰ درصد افراد بالای ۴۰ سال سالم هم تورم و بیرون زدگی دیسک به شکل بالجینگ(bulging) وجود داشته است.
دکتر یاری حتی صرف رویت پارگی دیسک در ام آر آی را هم نشانه بیماری نداست و افزود: پژوهش های علمی معتبر نشان داده که در ۲۰ درصد افراد بالای ۳۰ سالی که هیچ کمردردی هم نداشته اند، پارگی (annular fissure) دیسک بین مهره ای کمر در ام آر آی وجود داشته است.
او راه حل افتراق بین یافته های طبیعی و غیرطبیعی را انجام معاینه توسط پزشک دانست و مجددا تاکید کرد: مهم این است که معاینه کنیم و یافته هایی که در ام آرآی می بینیم را با یافته های خود در معاینه تطبیق دهیم، آن زمان است که با اطمینان می توان گفت، دیسک عامل درد است وگرنه صرف رویت، دیسک نشان دهنده مشکل نیست.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید