مرگ و میرهای جهانی ناشی از عفونت خون رو به افزایش است
ایسنای علوم پزشکی تهران – دادههای جدید حاکی از آن است که میزان مرگ و میر ناشی از عفونت خون در سراسر جهان رو به افزایش و بیش از انتظار محققان است. در این مطالعه آمده است سپسیس عامل یک پنجم مرگها در سراسر جهان است. به گزارش پایگاه خبری مدیکال نیوز، عفونت خون یا […]
ایسنای علوم پزشکی تهران – دادههای جدید حاکی از آن است که میزان مرگ و میر ناشی از عفونت خون در سراسر جهان رو به افزایش و بیش از انتظار محققان است. در این مطالعه آمده است سپسیس عامل یک پنجم مرگها در سراسر جهان است.
به گزارش پایگاه خبری مدیکال نیوز، عفونت خون یا «سپسیس» که گاهی مسمومیت خون نیز نامیده میشود، یک واکنش ایمنی خطرناک و جدی است که بر اثر ترشح مواد شیمیایی ایمنی به داخل جریان خون برای مباررزه با عفونت به وجود میآید و میتواند به مرگ بیانجامد.
درمانگاه زخم جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران را مشاهده کنید
تا امروز اطلاعات و آمار دقیقی در سطح جهانی در مورد نرخ مرگ و میر ناشی از عفونت خون در دسترس نبوده است و محققان متعجبند که چرا عفونت خون در فهرست ۱۰ عامل اول مرگ و میر وجود ندارد؛ جواب این است که تابهحال اطلاعات و آمار دقیقی در این زمینه وجود نداشته است. ولی محققان دانشگاههای پیتسبورگ در پنسیلوانیا و دانشگاه واشنگتن به اطلاعات جامعی در این زمینه دست یافتهاند.
این مطالعه با بررسی اطلاعات مطالعه جهانی GBD نشان میدهد در سال ۲۰۱۷ میلادی، ۲۸۲ علت اصلی مرگ در سراسر جهان وجود گزارش شده و در این میان عفونت خون یک عامل میانی محسوب میشود. آمار مرگ و میر ناشی از عفونت خون در مناطق کمدرآمد و با درآمد متوسط بسیار بیشتر است.
بر اساس این آمار شیوع سپسیس در زنان بیشتر از مردان است و در کودکان خردسال نیز بیشتر از سنین دیگر دیده میشود. بر اساس این مطالعه بیش از ۴۰ درصد مبتلایان به سپسیس را کودکان کمتر از پنج سال تشکیل میدهند. در انتهای این مطالعه آمده است سپسیس عامل یک پنجم مرگها در سراسر جهان است.
درمان در منزل یکی از مقالات برتر را مشاهده کنید
التهاب ناشی از عفونت خون به سوراخ شدن عروق و تولید لخته منجر میشود، در نتیجه جریان خون کافی به ارگانهای بدن نمیرسد و ارگان ها بر اثر کمبود اکسیژن و مواد غذایی دچار اختلال میشوند. در موارد حاد، فشار خون به اندازهای کاهش مییابد که قلب ضعیف شده و دچار شوک سپتیک میشود. در این حالت کبد، کلیه، ریه و اندام های حیاتی دیگر دچار نارسایی میشوند.
شایعترین علت سپسیس، یک عفونت باکتریایی موجود در خون است. اگر سیستم ایمنی موفق به نابودی باکتری نشود، سبب عفونت خواهد شد. باکتری سپسیس میتواند از هر نقطهای، حتی یک خراش کوچک روی زانو، وارد بدن شود. محققان بر این باورند که سپسیس میتواند بر اثر عفونتهای دیگری از قبیل آپاندیسیت، ذاتالریه، عفونت دستگاه ادراری، مننژیت و عفونت کلیه نیز ناشی شود. گاهی علت سپسیس با استئومیلیت یا عفونت استخوان همراه است. گاهی این عفونت ناشی از نوعی قارچ است. همه افراد به ویژه اشخاصی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، سالمندان، نوزادان و کودکان در معرض این عفونت قرار دارند. متاسفانه به دلیل مقاومت در برابر آنتیبیوتیک، این عفونت رو به روز در حال افزایش است.
احتمال ابتلا به این بیماری با افزایش سن، بیشتر میشود. سرطان، چاقی، دیابت و ایدز، احتمال ابتلا به بیماری را افزایش میدهند. استفاده از داروهای استروئیدی و داروهایی که پس از پیوند عضو استفاده میشوند نیز از عوامل ابتلا به سپسیس است. سپسیس با مشکلات دیگر سالمندان از جمله سوء تغذیه، زوال عقل و کمکاری تیروئید مرتبط است.
محققان تخمین میزنند که حدود ۲۸ تا ۵۰ درصد بیماران مبتلا به سپسیس جان خود را از دست میدهند؛ بنابراین مراجعه به پزشک پس از مشاهده علائم اولیه ضروری است. مطالعات نشان میدهد از هر پنج بیمار مبتلا به سپسیس، یک نفر جان خود را از دست میدهد.
راه اندازی سایت کلینیک پوست و مو جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران را مشاهده کنید
سپسیس از هرنقطه ای از بدن می تواند آغاز شود، بنابراین علائم متفاوتی دارد و تشخیص بیماری تا زمان بروز علائم دشوار است. معمولا بیماری در سه مرحله سپسیس، سپسیس حاد و شوک سپسیس بروز میکند. تب اولین نشانه بیماری است. ضربان قلب افزایش مییابد و بیش از ۹۰ ضربان در دقیقه میشود. اختلال در تنفس، عملکرد غیر طبیعی قلب، شکم درد، کاهش تعداد پلاکت، کاهش ادرار، خارش پوست، بروز لکههای تیره روی پوست، لرز، ضعف شدید، بیهوشی و سردرگمی و هذیان از مهمترین علائم بیماری هستند. حالت پیشرفته بیماری که شوک سپسیس نام دارد، سبب کاهش فشار شدید خون، نارسایی اندام داخلی و مرگ میشود.
نتایج این مطالعه در نشریه The Lancet منتشر شده است.
هیچ دیدگاهی درج نشده - اولین نفر باشید